Przedmioty w rejestracji ZAPISY NA PRZEDMIOTY OBLIGATORYJNE- NTŻ-SI SEM.7 NTŻ-SI-4_22/23Z
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2022/23-Z - Semestr zimowy 2022/23 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||
---|---|---|---|---|---|
2022/23-Z | |||||
NTŻ-SI>BiotŻyw |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Program wykładów obejmuje podstawowe zagadnienia związane z wykorzystania drobnoustrojów przemysłowych, w tym wykorzystywanych w produkcji fermentowanej żywności. W treści wykładów zawarte są informacje dotyczące pozyskiwania, doskonalenia, przechowywania szczepów, opis biotechnologii wybranych dodatków konsumpcyjnych oraz opis sposobów prowadzenia procesów fermentacyjnych i funkcji drobnoustrojów w fermentowanej żywności. |
|
||
NTŻ-SI>EkoiOS |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawami ekologii i ochrony środowiska. Student poznaje środowisko życia człowieka, dostępne zasoby naturalne, podstawy ochrony atmosfery, wody i gleby oraz podstawy zagospodarowania odpadów, wpływ zanieczyszczenia wód i gleby na jakość żywności. Poznaje metody zapobiegania skażeniom promieniotwórczym żywności oraz wpływ funkcjonowania przemysłu spożywczego na stan środowiska i sposoby zapobiegania negatywnego oddziaływania na to środowisko. |
|
||
NTŻ-SI>MARKETING |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot służy pogłębieniu wiedzy i umiejętności w zakresie zarządzania i planowania marketingowego. Kurs oparty jest o zapoznanie się studentów z koncepcją marketing mix zgodną z wersją 4P (polityka produktowa, polityka cenowa, polityka dystrybucyjna, polityka promocyjna). |
|
||
NTŻ-SI>PPPFer |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W ramach przedmiotu omawiane są zagadnienia związane z technologią produkcji etanolu, drożdży piekarskich i paszowych, piwa. |
|
||
NTŻ-SI>PTGastr |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przekazanie podstawowej wiedzy w zakresie technologii gastronomii, wyposażenia i organizacji pracy w zakładach gastronomicznych. Prezentuje podstawowe procesy obróbki kulinarnej różnych surowców oraz wymagania higieniczne w produkcji gastronomiczne i obsłudze konsumenta. |
|
||
NTŻ-SI>PrzechOW |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W ramach wykładu student zapoznaje się z biologicznymi, biochemicznymi i chemicznymi procesami zachodzącymi w czasie przechowywania owoców i warzyw w różnych warunkach. Student poznaje technologię przechowywania owoców, warzyw i żywności przetworzonej. Zna straty podczas przechowywania. |
|
||
NTŻ-SI>RACH |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Podstawowe informacje o zakładaniu i prowadzeniu działalności gospodarczej w zakresie żywienia zbiorowego. Rozliczenia podatkowe oraz inne rozrachunki publiczno-prawne dotyczące przemysłu spożywczego |
|
||
NTŻ-SI>SInżTO |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Seminarium przygotowuje do samodzielnego rozwiązywania problemów inżynierskich z zakresu towaroznawstwa artykułów spożywczych. |
|
||