Przedmioty w rejestracji Registration for the obligatory courses - Veterinary 10th sem. - 2021/22-L MWW-AJ(10)-21/22L
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2021/22-L - Semestr letni 2021/22 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||
---|---|---|---|---|---|
2021/22-L | |||||
MWW-AJ>InterAvian |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z technologią chowu różnych gatunków ptaków. Podczas zajęć przeprowadzane jest badanie kliniczne i sekcyjne ptaków, omawiane są praktyczne aspekty rozpoznawania chorób ptaków, interpretowane są wyniki badań serologicznych i mikrobiologicznych. |
|
||
MWW-AJ>InterDogs |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest praktyczne zapoznanie i uczestnictwo w pracy ambulatorium , bloku operacyjnego oraz pracowni diagnostyki radiologicznej Kliniki Chirurgii małych zwierząt. |
|
||
MWW-AJ>InterFarm |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z praktycznymi aspektami pełnego badania zwierzęcia (badania kliniczne oraz specjalistyczne, w tym pobieranie różnego rodzaju próbek). Podczas zajęć studenci interpretują uzyskane dane w celu postawienia właściwej diagnozy. Studenci zapoznają się z praktycznymi aspektami postępowania terapeutycznego (zachowawczego i operacyjnego). Studenci ucza się samodzielnie formułować orzeczenia i sporządzać opinie na potrzeby organów administracji państwowej, samorządowej i zawodowej. |
|
||
MWW-AJ>InterHorse |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem nauczania przedmiotu jest przekazanie studentom praktycznej wiedzy nt. czynników etiologicznych, wywołanych objawów klinicznych, koniecznych lub możliwych badań dodatkowych, końcowej interpretacji celem rozpoznania choroby, rozpoznania różnicowego, zastosowania leczenia i profilaktyki chorób koni. |
|
||
MWW-AJ>HygFood2 |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z procesami technologicznymi stosowanym w przetwórstwie żywności, z procesami produkcji różnych rodzajów żywności pochodzenia zwierzęcego, zagrożeniami zdrowia konsumenta oraz sposobem prowadzenia nadzoru weterynaryjnego w zakładach przetwórczych. |
|
||
MWW-AJ>Prev2 |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedstawienie zadań i roli lek. wet. we współczesnym howie zwierząt; zapoznanie z warunkami i metodami pracy lek. wet. w obiektach hodowlanych, zasady współpracy z hodowcą; omówienie najważniejszych problemów zdrowotnych w stadach bydła, świń, owiec, kóz, koni, sposobów zapobiegania i zwalczania w stadzie; zaproponowanie metod kontroli odporności młodych zwierząt gospodarskich oraz ich najważniejszych problemów zdrowotnych w okresie wychowu; zapoznanie z prostymi testami terenowymi oraz takimi, które warto wykorzystać w praktyce. |
|
||
MWW-AJ>SFeedstuff |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z czynnikami wpływającymi na bezpieczeństwo pasz. Podczas zajęć omawiane są zagadnienia dotyczące zagrożeń mikrobiologicznych i chemicznych w produkcji pasz oraz obecności GMO w paszach. Studenci dowiadują się w jaki sposób identyfikuje się obecność obcogatunkowego białka w paszach oraz zapoznają się z aktualnym weterynaryjnym prawem paszowym. Poznają technologię produkcji pasz. |
|
||
MWW-AJ>PracCl10 |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie się ze specyfiką pracy w danym zakładzie leczenia zwierząt. Wykonywanie badania klinicznego oraz zabiegów lekarsko-weterynaryjnych u pacjentów zakładu leczenia zwierząt. |
|
||
MWW-AJ>Practic10 |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem praktyki w zakładach przetwórczych jest zapoznania studentów z technologią przetwórstwa mięsa bądź innych produktów pochodzenia zwierzęcego, metodami pakowania, magazynowania i dystrybucji gotowego produktu, jak również zasad opracowywania systemów jakości zdrowotnej żywności i samokontroli prowadzonej w zakładach oraz dokumentowania działań z zakresu GMP/GHP, HACCP i szkoleń. |
|
||
MWW-AJ>PracticSI10 |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem praktyki w zakładach przetwórczych jest zapoznania studentów z technologią przetwórstwa mięsa bądź innych produktów pochodzenia zwierzęcego, metodami pakowania, magazynowania i dystrybucji gotowego produktu, jak również zasad opracowywania systemów jakości zdrowotnej żywności i samokontroli prowadzonej w zakładach oraz dokumentowania działań z zakresu GMP/GHP, HACCP i szkoleń. |
|
||
MWW-AJ>AdmLAw |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z terminologią stosowaną w administracji weterynaryjnej i narzędziami prawnymi stosowanymi w postępowaniu administracyjnym obejmującym urzędowe postępowanie w zwalczaniu chorób zakaźnych w populacjach. |
|
||