Przedmioty w rejestracji Zapisy na przedmioty obligatoryjne oraz fakultatywne - I st. ZOOTECHNIKA sem 6 BZO-SI-3(6)-21/22L
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2021/22-L - Semestr letni 2021/22 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||
---|---|---|---|---|---|
2021/22-L | |||||
BZO-SI>ChiHZF6 |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student zdobędzie podstawową wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu hodowli roślinożernych i mięsożernych zwierząt futerkowych. Umiejętność organizacji chowu i hodowli w warunkach fermowych, rozpoznawania odmian barwnych w obrębie gatunku, stosowania przepisów w hodowli zwierząt futerkowych. |
|
||
BZO-SI>GP2 |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie z różnymi aspektami prowadzenia gospodarki pasiecznej. |
|
||
BZO-SI>HB2 |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Aspekty organizacyjne hodowli bydła. Ocena wartości użytkowej i hodowlanej bydła. |
|
||
BZO-SI>HiRPU2 |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Podstawowe wiadomości z zakresu hodowli i chowu perlic, przepiórek, strusi, kaczek i gęsi. |
|
||
BZO-SI>PPiP |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot "Produkcja pasz przemysłowych i premiksów obejmuje swoją tematyką zajęcia (wykłady i ćwiczenia) z zakresu surowców paszowych (energetycznych, białkowych, mineralno-witaminowych) służących do produkcji pasz przemysłowych i premiksów. Zdobywa wiedzę z zakresu dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt przeżuwających i monogastrycznych. Poznaje zasady opracowywania receptur mieszanek przemyslowych, koncentratów i premiksów dla poszczegolnych grup zwierząt. Zdobywa wiedzę o zagrożeniach wynikających z obecności substancji antyżywieniowych i mikotoksyn oraz uczy sie metod obniżania ich toksycznego dzialania. |
|
||
BZO-SI>SI |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przygotowanie studentów do pisania pracy inżynierskiej. |
|
||
BZO-SI>TSPZ |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, mleko, miód, skóry) i ich ocena. |
|
||
BZO-SI>UOR |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot "Utylizacja odpadow rolniczych" obejmuje swoją tematyką zajęć (wykladow i ćwiczeń) z zakresu odpadów powstałych w produkcji roślinnej i zwierzęcej. poznaje sposoby utylizacji ich oraz mozliwości wykorzystania ich w żywieniu zwierząt. Poznaje problematykę zapachów złowonnych oraz metody ograniczania tego problemu w świetle przepisów UE. Uczy się metod zagospodarowania ścieków w fermach przemysłowych oraz zakładach rolno-spożywczych w kontekście ograniczania emisji metanu, K, N i P. Poznaje przepisy regulujące utylizację odpadów gastronomicznych, żywności przeterminowanej i pasz zawierających substancje czynne. |
|
||
BZO-SI>UK2 |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zagadnienia z zakresu użytkowania sportowego i rekreacyjnego koni, organizacji stajni i ośrodków sportowych, utrzymania, żywienia i transportu koni oraz aspekty prawne i biznesowe działalności |
|
||
BZO-SI>UMP2 |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie studentów głównie z drugim ważnym gatunkiem małego przeżuwacza - kozą oraz z innymi niszowymi gatunkami, takimi jak: daniele, lamy i alpaki. |
|
||