Przedmioty w rejestracji Zapisy na przedmioty obligatoryjne oraz fakultatywne - I st. Bezpieczeństwo Żywności BBŻ-SI-4(07)-22/23Z
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2022/23-Z - Semestr zimowy 2022/23 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||
---|---|---|---|---|---|
2022/23-Z | |||||
BBŻ-SI>BZPUPRS7 |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot "Bezpieczne zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego" obejmuje swoją tematyką zajęcia (wykłady i ćwiczenia) z zakresu wykorzystania w żywieniu zwierząt produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego w świetle obowiązujących przepisów UE. Student zdobywa ogólną wiedzę o produkcji pasz przemysłowych. Uczy się także jakie zagrożenia mogą powstawać w następstwie skarmiania produktów przemysłu rolno-spożywczego, w składzie których obecne są substancje toksyczne. Uczy się jakimi metodami można ograniczać negatywne skutki zastosowania toksycznych produktów. Zdobywa wiedzę o metodach utylizacji zwierząt padłych oraz odpadów przemysłu mięsnego. Dowiaduje się jakie zagrożenia może przynosić niewłaściwe zastosowanie nadmiaru związków mineralnych i obecności w produktach paszowych substancji leczniczych. |
|
||
BBŻ-SI>CERTYFŻYW |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest umożliwienie studentom zapoznania się z materiałem dotyczącym certyfikowania żywności. Program wykładów obejmuje zagadnienia związane z tym przedmiotem. Celem laboratoriów jest umożliwienie studentom zapoznania się z podstawową metodologią stosowaną w normalizacji produktów spożywczych w aspekcie ich certyfikowania. |
|
||
BBŻ-SI>OCHRŚRO |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zagrożenia środowiska powodowane przez zanieczyszczenia |
|
||
BBŻ-SI>OPAKOW |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z rodzajami i właściwościami opakowań stosowanych dla produktów żywnościowych. Studenci nabywają podstawowe umiejętności projektowania opakowań dla określonych produktów, poznają zasady stosowania odpowiednich materiałów w ich produkcji oraz ocenić zgodność znakowania z obowiązującymi przepisami. Na zajęciach określona będzie jakość dostępnych na rynku opakowań, a także poddana ocenie zostanie żywność w nich przechowywana. Studenci na zajęciach rozwijać będą umiejętności właściwej interpretacji analiz i wyników. |
|
||
BBŻ-SI>PRUZWO |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Poznanie procesów uzdatniania wody z przeznaczeniem do spożycia i na cele gospodarcze. |
|
||
BBŻ-SI>PROABZ |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Głównym przesłaniem a zarazem celem przedmiotu jest wprowadzenie studenta w obszar szeroko rozumianej radiobiologii. Główny nacisk położony jest na źródła radionuklidów w środowisku oraz drogi kontaminacji roślin i zwierząt. Poczesne miejsce zajmują zagadnienia dotyczące wykorzystania promieniowania jonizującego w konserwacji żywności ze uwzględnieniem uwarunkowań, metod oraz skutków utrwalania produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Omawiane są także metody identyfikacji żywności utrwalonej radiacyjnie. |
|
||
BBŻ-SI>ZAFAŁŻYW |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie studentów z problematyką zafałszowań żywności, jej autentycznością, pochodzeniem, sposobami fałszowania żywności oraz metodami wykorzystywanymi do analiz pozwalających na określenie ich zakresu. |
|
||
BBŻ-SI>ZAGPRZŻYW |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot dotyczy zagrożeń podczas przechowywania żywności powstających na skutek biologicznych, biochemicznych i chemicznych procesów zachodzących podczas ich przechowywania w różnych warunkach technicznych. Przedmiot dotyczy technologii bezpiecznego przechowywania różnych surowców do pozyskiwania żywności oraz stosowania różnych procedur do eliminowania potencjalnych zagrożeń. |
|
||
BBŻ-SI>ZJIBŻYW |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/23
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W trakcie trwanie przedmiotu student zdobędzie praktyczną wiedze z zakresu obligatoryjnych systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Po ukończeniu kursu będzie potrafił samodzielnie przeanalizować proces technologiczny pod katem zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności. |
|
||