Przedmioty 4 sem. rolnictwo, st. stacjonarne (ERASMUS) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU PRZYRODNICZO TECHNOLOGICZNEGO)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2016/17-Z - Semestr zimowy 2016/17 2016/17-L - Semestr letni 2016/17 2017/18-Z - Semestr zimowy 2017/18 2017/18-L - Semestr letni 2017/18 2018/19-L - Semestr letni 2018/19 2019/20-L - Semestr letni 2019/20 2020/21-L - Semestr letni 2020/21 2021/22-L - Semestr letni 2021/22 2022/23-L - Semestr letni 2022/23 2023/24-L - Semestr letni 2023/2024 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2016/17-Z | 2016/17-L | 2017/18-Z | 2017/18-L | 2018/19-L | 2019/20-L | 2020/21-L | 2021/22-L | 2022/23-L | 2023/24-L | |||||
PRO-SE>AGRINICS |
![]() |
brak | brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student pozna podstawy maszynoznawstwa, budowa i zasada działania silników i ciągników rolniczych, wykorzystania narzędzi i maszyn rolniczych. Możliwości wykorzystania odnawialnych źródeł oraz systemów nawigacji GPS w rolnictwie. |
|
||
PRO-SE>CROPQ | brak | brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2017/18
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student ma wiedzę z zakresu kierunków użytkowania roślin uprawnych oraz wykorzystania podstawowych surowców roślinnych, składu chemicznego surowców roślinnych, cech jakości surowców roślinnych w kontekście ich użytkowania, wpływu czynników biotycznych i abiotycznych na kształtowanie cech konsumpcyjnych i technologicznych plonów i surowców roślinnych, norm i standardów jakościowych płodów rolnych i surowców roślinnych, rynku surowców roślinnych, bilansu produkcji oraz wykorzystania plonów i surowców roślinnych. |
|
||
PRO-SE>FERION | brak | brak | brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2017/18
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Na ramach przedmiotu student zdobywa wiedzę z zakresu podstaw odżywiania roślin uprawnych, żyzności gleby i nawozów. Poznanie wzajemnych zależności pomiędzy tymi czynnikami produkcji w procesie żywienia roślin oraz obiegu składników chemicznych w ekosystemach rolniczych. |
|
||
PRO-SE>PLBREPROD | brak |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Znajomość zależności między rodzajami odmian a możliwościami ich reprodukcji oraz podstawowych uregulowań prawnych dotyczących własności odmian i reprodukcji materiału siewnego daje studentowi możliwości pracy i dalszego rozwoju w hodowli roślin, firmach nasiennych, laboratoriach biotechnologicznych czy inspekcji nasiennej. |
|
||
PRO-SE>SEEDPROD | brak | brak | brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2017/18
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W toku kursu student poznaje zagadnienia związane z produkcją nasienną i regulacjami prawnymi na terenie Polski oraz Unii Europejskiej. Ukończenie kursu umożliwi studentowi podjęcie pracy w firmie hodowlano-nasiennej lub w akredytowanych laboratoriach biochemicznych w całej Europie. |
|
||
PRO-SE>SOILFERT | brak | brak | brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2017/18
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot opisuje wpływ czynników antropogenicznych na właściwości gleby oraz jakość plonów w warunkach antropopresji. Zapoznaje ze sposobami oceny zagrożenia degradacją gleby, stanu degradacji gleb oraz jakości plonu. Pokazuje jak racjonalnie wykorzystywać glebę podlegającą degradacji, przeciwdziałać jej degradacji, prowadzić działania poprawiające jakość gleb zdegradowanych. Uczy jak jak gospodarować glebami podlegającymi degradacji tak aby otrzymywać produkty o możliwie najlepszej jakości. |
|
||