Przedmioty 2 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. ii-go stopnia (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2016/17-Z - Semestr zimowy 2016/17 2016/17-L - Semestr letni 2016/17 2017/18-Z - Semestr zimowy 2017/18 2017/18-L - Semestr letni 2017/18 2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19 2018/19-L - Semestr letni 2018/19 2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20 2019/20-L - Semestr letni 2019/20 2020/21-Z - Semestr zimowy 2020/21 2020/21-L - Semestr letni 2020/21 2021/22-Z - Semestr zimowy 2021/22 2021/22-L - Semestr letni 2021/22 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2016/17-Z | 2016/17-L | 2017/18-Z | 2017/18-L | 2018/19-Z | 2018/19-L | 2019/20-Z | 2019/20-L | 2020/21-Z | 2020/21-L | 2021/22-Z | 2021/22-L | |||||
NZJ-SM>BezpŻyw |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Definiowanie bezpieczeństwa żywności, a także zagrożeń wpływających na jego poziom. Zagadnienia z wiązane z prawodawstwem żywnościowym, ze szczególnym zwróceniem uwagi na wymagania higieniczne, identyfikację i identyfikowalność, a także postępowanie z wyrobem niezgodnym. Charakterystyka systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach RASFF, metod analizy i szacowania ryzyka, a także systemów GMP/GHP, HACCP, ISO 22000, BRC, IFS oraz procedury ochrona żywności przed atakiem wg PAS 96:2014. |
|
||
NZJ-SM>F2AChZN | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot obejmuje zagadnienia dotyczące praktycznego zastosowania metabolitów wtórnych roślin. Kurs umożliwia zapoznanie się z metodami izolowania i ustalania składu chemicznego frakcji oraz poszczególnych substancji chemicznych. Przedstawiana jest biosynteza najważniejszych grup związków naturalnych, ich właściwości i zastosowanie, ze szczególnym uwzględnieniem aplikacji spożywczych i farmaceutycznych. |
|
||
BBŻ-SI>HIGITZ | brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Podstawowe wiadomości z toksykologii żywności. Chemiczne, biologiczne i fizyczne zanieczyszczenia żywności. Aspekty toksykologiczne dodatków do żywności. |
|
||
NZJ-SM>F1KMF |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot wprowadza w zagadnienia tworzenia koncepcji przedsięwzięcia gospodarczego, etapy rejestrowania, uruchamiania i kierowania małej firmy. |
|
||
NZJ-SM>KosztyJak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi modelami kosztów jakości (nienormatywnymi i normatywnymi), metodami ich analizy oraz kalkulowania kosztów w wybranych branżach i systemach zarządzania jakością, a także ich wpływu na efektywność gospodarowania. |
|
||
NZJ-SM>MetPrzeprAud |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W ramach przedmiotu omawiana są treści obejmujące definicje i podstawowe pojęcia audytu, jego rodzaje, a także wymagania stawiane audytorom. Zgodnie z wymaganiami normy ISO 19011 przedstawiana jest pełna metodologia przeprowadzania audytu systemu zarządzania jakością. Realizowane są także treści odnoszące się do opracowania wyników z audytu i jego dokumentowania. |
|
||
NZJ-SM>NadMetr | brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student poznaje znaczenie i zasady nadzoru metrologicznego w systemach zarządzania jakością, ze szczególny uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności. Zapoznaje się z podstawowymi pojęciami z zakresu metrologii, a także tworzenia charakterystyki metrologicznej linii/zakładu z uwzględnieniem wyróżników wybranych punktów pomiarowych. Potrafi zaplanować w tym zakresie działania procesowe, które zostaną skutecznie przeniesione na systemową dokumentację operacyjną. |
|
||
NZJ-SM>NMBZZŻ |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zagadnienia realizowane podczas kursu mają zapoznać studentów z wybranymi metodami wykrywania i identyfikacji zanieczyszczeń i zafałszowań żywności. |
|
||
NZJ-SI>PodstŻyw |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest poznanie podstawowych pojęć z zakresu żywienia człowieka oraz zasad racjonalnego żywienia, poznanie wiedzy o składnikach odżywczych i nieodżywczych występujących w produktach spożywczych, poznanie błędów żywieniowych oraz skutków niewłaściwego żywienia. Celem ćwiczeń zdobycie umiejętności wykonania podstawowych analiz z oceny żywności, definiowanie czynników ryzyka chorób dieto-zależnych i umiejętność zaproponowania zmian żywieniowych |
|
||
NZJ-SM>PracMgr2 | brak | brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2017/18
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot obejmuje badania związane z realizacja pracy magisterskiej, jest dostosowany indywidualnie dla każdego studenta. |
|
||
NZJ-SM>ProjNPŻ |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Gospodarka oparta na wiedzy a innowacyjność. Strategie technologiczne, produktu, zarządzania firmą i pozyskiwanie technologii. Proces opracowania produktu i wdrażanie technologii. Promocja produktu, doskonalenie zarządzania technologią. |
|
||
NZJ-SM>F2ASzMMAŻ | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Podczas wykładu studenci poznają szybkie metod umożliwiających kontrolę procesu produkcji żywności oraz zapewniające finalną jakość produktu. Opisane są zarówno metody proste i szybkie jak i te wymagające skomplikowanej aparatury. Przedstawiane są metody oznaczania liczby drobnoustrojów oraz metody identyfikacji , w tym: testy ELISA, rybotypowanie i Hybriscan. Rozważna jest możliwość kontroli linii technologicznej na podstawie danych z obszaru mikrobiologii prognostycznej. |
|
||
NZJ-SM>SemD2 |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest analiza, opracowanie i prezentacja aktualnego stanu wiedzy, założeń oraz projektu, będącego tematem pracy magisterskiej. |
|
||
NZJ-SM>F3SuplDiet |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Poznanie charakterystyki suplementów diety przeznaczonych dla osób zdrowych oraz wspomagających dietoterapię. Związki wchodzące w skład tych środków, ich działanie i wskazania do stosowania. |
|
||
NZJ-SM>SysZarzJak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student poznaje zasady i filozofię współczesnego podejścia do zarządzania organizacją. Podczas zajęć omówione są zasady i struktura norm związanych z systemami zarządzania jakością, z uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności. Potrafi również opracować niezbędną dokumentację uwzględniającą wymagania konieczne do systemowego podejścia do zarządzania. |
|
||
NZJ-SM>F2SzMMAŻ |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Podczas wykładu studenci poznają szybkie metod umożliwiających kontrolę procesu produkcji żywności oraz zapewniające finalną jakość produktu. Opisane są zarówno metody proste i szybkie jak i te wymagające skomplikowanej aparatury. Przedstawiane są metody oznaczania liczby drobnoustrojów oraz metody identyfikacji , w tym: testy ELISA, rybotypowanie i Hybriscan. Rozważna jest możliwość kontroli linii technologicznej na podstawie danych z obszaru mikrobiologii prognostycznej. |
|
||
NZJ-SM>F3IcŚSSP |
![]() |
brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Poznanie charakterystyki środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i medycznego. Związki wchodzące w skład tych środków, ich działanie i wskazania do stosowania. |
|
||
NZJ-SM>F1ZPE |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Realizacja przedmiotu pozwala na nabycie umiejętności zaplanowania rzeczowego przedsięwzięcia inwestycyjnego z dofinansowaniem UE, przeprowadzenia jego budżetowania i montażu finansowego. Ponadto umożliwia dokonanie oceny jego efektywności finansowej i ekonomicznej przy zastosowaniu statycznych i dynamicznych metod oceny projektów inwestycyjnych oraz przeprowadzenie analizy ryzyka. |
|
||