Przedmioty 6 sem. - technologia żywności i żywienie człowieka, st. i-go stopnia (inż.) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2016/17-Z - Semestr zimowy 2016/17 2016/17-L - Semestr letni 2016/17 2017/18-Z - Semestr zimowy 2017/18 2017/18-L - Semestr letni 2017/18 2018/19-L - Semestr letni 2018/19 2019/20-L - Semestr letni 2019/20 2020/21-L - Semestr letni 2020/21 2021/22-L - Semestr letni 2021/22 2022/23-Z - Semestr zimowy 2022/23 2023/24-Z - Semestr zimowy 2023/2024 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2016/17-Z | 2016/17-L | 2017/18-Z | 2017/18-L | 2018/19-L | 2019/20-L | 2020/21-L | 2021/22-L | 2022/23-Z | 2023/24-Z | |||||
NTŻ-SI>ATwegl | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Program wykładów obejmuje zagadnienia dotyczące surowców przetwarzanych w cukrowni i krochmalni, ich znaczenia gospodarczego w Polsce i na świecie, technologii cukrownictwa i krochmalnictwa, produkcji spożywczych przetworów ziemniaczanych oraz podstawowych właściwości, zastosowania i modyfikacji skrobi. Na ćwiczeniach laboratoryjnych studenci poznają podstawowe procesy jednostkowe zachodzące w cukrowni i krochmalni, metody oznaczeń jakości buraka cukrowego i ziemniaków oraz ich przetworów, a także właściwości skrobi. |
|
||
NTŻ-SI>ATZb | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z problematyką przetwórstwa zbóż. Wykłady i ćwiczenia dotyczą zagadnień surowcowych - budowa i skład chemiczny ziarna i związane z tym kierunki jego przetwarzania, Omówione zostaną technologie młynarstwa, kaszarstwa, produkcji makaronów, piekarstwa i ciastkarstwa |
|
||
NTŻ-SI>AZarzJak | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student poznaje zasady i filozofię współczesnego podejścia do zarządzania organizacją. Podczas zajęć omówione są zasady i struktura norm związanych z systemami zarządzania jakością w obszarach związanych z funkcjonowaniem każdej organizacji, z uwzględnieniem agrobiznesu. Potrafi również opracować nie-zbędną dokumentację uwzględniającą wymagania konieczne do tworzenia systemów. |
|
||
NTŻ-SI>GosWSE |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z charakterystyką gospodarki wodno-ściekowej i energetycznej w zakładach przemysłu spożywczego, dobowym bilansem zapotrzebowania na wodę i ilość odprowadzanych ścieków oraz bilansem energetycznym. Celem laboratoriów jest umożliwienie studentom zapoznania się z podstawowymi oznaczeniami parametrów wody i ścieków. Celem ćwiczeń projektowych jest umożliwienie studentom zapoznania się z procesem projektowania gospodarki wodno-ściekowej i energetycznej w zakładzie. |
|
||
NTŻ-SI>ATmie | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Charakterystyka zwierząt rzeźnych. Budowa tkanki mięśniowej. Skład chemiczny, właściwości fizykochemiczne i reologiczne mięsa. Metody utrwalania surowców rzeźnych. Produkcja przetworów mięsnych. |
|
||
NTŻ-SI>MechiPA |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Podstawy automatyki, . Zasady regulacji wielkości fizycznych. Analogowe i cyfrowe regulatory laboratoryjne i przemysłowe. Elementy i układy automatyki zabezpieczeniowej. Robotyka, mechatronika. Zastosowanie układów sterowania i regulacji automatycznej w technologii żywności. |
|
||
NTŻ-SI>PPSPZ |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Charakterystyka zwierząt rzeźnych. Budowa tkanek zwierzęcych. Skład chemiczny, właściwości fizykochemiczne i reologiczne mięsa. Metody utrwalania surowców rzeźnych. Produkcja przetworów mięsnych. |
|
||
NTŻ-SI>Praktyka |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Struktura organizacyjna zakładu, profil produkcyjny i usługowy, obieg dokumentów dotyczących działalności produkcyjnej lub usługowej, potrzeby surowcowe i materiałowe, gospodarka odpadami (w tym utylizacja odczynników chemicznych i odpadów biologicznych), wodno-ściekowa i energetyczna zakładu. |
|
||
NTŻ-SI>ProjTech |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Podczas zajęć student opracowuje założenia techniczno-technologiczne wybranej linii produkcyjnej, poczynając od opracowania technologii, poprzez obliczenie bilansu masowego, dobór maszyn i urządzeń. Opracowuje harmonogram pracy urządzeń, metody transportu, oblicza zapotrzebowanie na powierzchnie magazynowe i wykonuje plan hali produkcyjnej i magazynów. |
|
||
NTŻ-SI>AWZStan | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest umożliwienie studentom zapoznania się z materiałem dotyczącym wybranych zagadnień ze standaryzacji. Program wykładów obejmuje zagadnienia związane z tym przedmiotem. Celem laboratoriów jest umożliwienie studentom zapoznanie się z podstawową metodologią stosowaną w standaryzacji. |
|
||
NTŻ-SI>Tmie |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Charakterystyka zwierząt rzeźnych. Budowa tkanki mięśniowej. Skład chemiczny, właściwości fizykochemiczne i reologiczne mięsa. Metody utrwalania surowców rzeźnych. Produkcja przetworów mięsnych. |
|
||
NTŻ-SI>TPiC |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Produkcja i wykorzystanie zbóż. Budowa i skład chemiczny ziarna. Technologia przemiału ziarna. Przetwórstwo ziarna zbóż niechlebowych. Produkcja i spożycie pieczywa oraz jego wartość odżywcza. Surowce stosowane w produkcji piekarskiej i ciastkarskiej. Procesy wytwarzania i fermentacji chlebowego ciasta pszennego, żytniego, mieszanego i półcukierniczego. Kształtowanie kęsów ciasta i wypiek pieczywa. Technologia wytwarzania wyrobów z ciasta drożdżowego, francuskiego, kruchego i biszkoptowo-tłuszczowego. Mikrobiologiczne zakażenia wyrobów piekarskich i ciastkarskich. |
|
||
NTŻ-SI>Twegl |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Program wykładów obejmuje zagadnienia dotyczące surowców przetwarzanych w cukrowni i krochmalni, ich znaczenia gospodarczego w Polsce i na świecie, technologii cukrownictwa i krochmalnictwa, produkcji spożywczych przetworów ziemniaczanych oraz podstawowych właściwości, zastosowania i modyfikacji skrobi. Na ćwiczeniach laboratoryjnych studenci poznają podstawowe procesy jednostkowe zachodzące w cukrowni i krochmalni, metody oznaczeń jakości buraka cukrowego i ziemniaków oraz ich przetworów, a także właściwości skrobi. |
|
||
NTŻ-SI>TZb |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z problematyką przetwórstwa zbóż. Wykłady i ćwiczenia dotyczą zagadnień surowcowych - budowa i skład chemiczny ziarna i związane z tym kierunki jego przetwarzania, Omówione zostaną technologie młynarstwa, kaszarstwa, produkcji makaronów, piekarstwa i ciastkarstwa |
|
||
NTŻ-SI>WZNor |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak |
![]() |
brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest umożliwienie studentom zapoznania się z materiałem dotyczącym wybranych zagadnień z normalizacji. Program wykładów obejmuje zagadnienia związane z tym przedmiotem. Celem laboratoriów jest umożliwienie studentom zapoznanie się z podstawową metodologią stosowaną w normalizacji. |
|
||
NTŻ-SI>WZStan |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest umożliwienie studentom zapoznania się z materiałem dotyczącym wybranych zagadnień ze standaryzacji. Program wykładów obejmuje zagadnienia związane z tym przedmiotem. Celem laboratoriów jest umożliwienie studentom zapoznanie się z podstawową metodologią stosowaną w standaryzacji. |
|
||
NTŻ-SI>ZTPziem |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Wiedza i umiejętności w zakresie przetwórstwa ziemniaków i skrobi, produkcji przekąsek ziemniaczanych w oparciu o technologię ekstruzji, przeprowadzania analiz jakości ziemniaków dla przemysłu i do bezpośredniego spożycia, smażonych, suszonych, mrożonych i ekspandowanych produktów spożywczych. |
|
||
NTŻ-SI>ZarzJak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student poznaje zasady i filozofię współczesnego podejścia do zarządzania organizacją. Podczas zajęć omówione są zasady i struktura norm związanych z systemami zarządzania jakością w obszarach związanych z funkcjonowaniem każdej organizacji, z uwzględnieniem agrobiznesu. Potrafi również opracować nie-zbędną dokumentację uwzględniającą wymagania konieczne do tworzenia systemów. |
|
||