Przedmioty 4 sem. - żywienie człowieka i dietetyka, I stopnia (lic.) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19 2018/19-L - Semestr letni 2018/19 2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20 2019/20-L - Semestr letni 2019/20 2020/21-L - Semestr letni 2020/21 2021/22-L - Semestr letni 2021/22 2022/23-L - Semestr letni 2022/23 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2018/19-Z | 2018/19-L | 2019/20-Z | 2019/20-L | 2020/21-L | 2021/22-L | 2022/23-L | |||||
NŻD-SL>0046.4 | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
NŻD-SL>AŻ | brak |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawą analizy żywności. Wykłady obejmują zagadnienia dotyczące analizy sensorycznej i oceny organoleptycznej, jakości żywności, normalizacji, technik oznaczania wybranych składników chemicznych (tj.: woda, popiół) i związków, np. akrylamid oraz cech jakościowych żywności. Na ćwiczeniach laboratoryjnych studenci mają możliwość przeprowadzenia oceny jakości wybranych surowców i produktów spożywczych, z określeniem właściwości fizykochemicznych żywności, przy użyciu odpowiednich metod. |
|
||
NŻD-SL>BŻiŻ |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student poznaje: pojęcia i definicje dotyczące bezpieczeństwa żywności i żywienia; krajowe i unijne ustawodawstwo dotyczące bezpieczeństwa żywności; zagrożenia chemiczne, fizyczne i biologiczne wpływające na bezpieczeństwo żywności; warunki higieniczno-sanitarne w produkcji i obrocie żywnością; metody i systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Opracowuje niezbędną dokumentację uwzględniającą wymagania konieczne do zapewnienia bezpieczeństwa żywności. |
|
||
NŻD-SL>KZC | brak |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Poznanie epidemiologii, przyczyn, objawów i podstawowego leczenia jednostek chorobowych i ich wpływ na stan odżywienia. |
|
||
NŻD-SL>1634.4 | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
NŻD-SL>PG | brak |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z prawami rządzącymi zmianami genetycznymi w populacjach. Program wykładów obejmuje zagadnienia związane z budową i sposobem powielania materiału genetycznego, regułami jego dziedziczenia, przyczynami zjawisk zmienności genetycznej u organizmów żywych i podstawami genetyki populacyjnej. Celem laboratoriów jest zapoznanie studentów z podstawowymi technikami wykrywania zmienności mikroorganizmów, sterowania procesami rekombinacyjnymi i komplementacyjnymi. |
|
||
NŻD-SL>1866.4 | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
NŻD-SL>PŻ-D | brak |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Praktyka żywieniowo-dietetyczna ma istotne znaczenie w zapoznaniu się z: charakterystyką recepturową produkty, potraw. Nabycia umiejętności udzielania porad żywieniowych indywidulanych, a także schematów działania zakładów żywienie zbiorowego. |
|
||
NŻD-SL>TG | brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Dostarcza wiedzy i umiejętności w zakresie technologii gastronomii. Obejmuje praktyczne zajęcia związane z prowadzeniem procesów obróbki kulinarnej różnych surowców. Student poznaje i stosuje w praktyce wymagania surowcowe, techniczne, organizacyjne i higieniczne w produkcji gastronomicznej. |
|
||
NŻD-SL>TPP | brak |
![]() |
brak | brak |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Dostarcza pogłębionej wiedzy i umiejętności w zakresie technologii gastronomii. Obejmuje praktyczne zajęcia związane z prowadzeniem procesów obróbki kulinarnej różnych surowców. Student poznaje i stosuje w praktyce wymagania surowcowe, techniczne, organizacyjne i higieniczne w produkcji gastronomicznej. |
|
||
NŻD-SL>WDD | brak |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przekazanie wiedzy nt. podstawowych diet leczniczych i ich zastosowania w leczeniu wybranych stanów chorobowych. Nabycie umiejętności planowania dietoterapii i prawidłowego doboru produktów w podstawowych dietach leczniczych oraz opracowywania zaleceń żywieniowych dla pacjenta. |
|
||
NŻD-SL>ZJwZŻZ | brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student poznaje główne założenia zarządzania jakością w zakładach żywienia zbiorowego. Identyfikuje czynniki wpływające na jakość produktów gastronomicznych. Poznaje systemy zarządzania i programy wspierające zapewnienie jakości (m.in. GMp/GHP, GCP, HACCP, ISO 22000). Poznaje proces audytu. Opracowuje niezbędną dokumentację uwzględniającą wymagania konieczne do zapewnienia jakości żywności. |
|
||