Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedmioty 9 sem. - weterynaria, ang. mgr jednolite (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU MEDYCYNY WETERYNARYJNEJ)

Jednostka: DZIEKAN WYDZIAŁU MEDYCYNY WETERYNARYJNEJ Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Przedmioty 9 sem. - weterynaria, ang. mgr jednolite
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

2016/17-Z - Semestr zimowy 2016/17
2016/17-L - Semestr letni 2016/17
2017/18-Z - Semestr zimowy 2017/18
2017/18-L - Semestr letni 2017/18
2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19
2018/19-L - Semestr letni 2018/19
2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20
2019/20-L - Semestr letni 2019/20
2020/21-Z - Semestr zimowy 2020/21
2020/21-L - Semestr letni 2020/21
2021/22-Z - Semestr zimowy 2021/22
2021/22-L - Semestr letni 2021/22
2022/23-Z - Semestr zimowy 2022/23
2022/23-L - Semestr letni 2022/23
2023/24-Z - Semestr zimowy 2023/2024
2023/24-L - Semestr letni 2023/2024
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
2016/17-Z 2016/17-L 2017/18-Z 2017/18-L 2018/19-Z 2018/19-L 2019/20-Z 2019/20-L 2020/21-Z 2020/21-L 2021/22-Z 2021/22-L 2022/23-Z 2022/23-L 2023/24-Z 2023/24-L
MWW-AJ>AvianDiseas brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia kliniczne - 27 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 18 godzin
  • Wykład - 45 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia kliniczne - 27 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 18 godzin
  • Wykład - 45 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia kliniczne - 27 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 18 godzin
  • Wykład - 45 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia kliniczne - 27 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 18 godzin
  • Wykład - 45 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia kliniczne - 27 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 18 godzin
  • Wykład - 45 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia kliniczne - 27 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 18 godzin
  • Wykład - 45 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Ćwiczenia kliniczne - 27 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 18 godzin
  • Wykład - 45 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia kliniczne - 27 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 18 godzin
  • Wykład - 45 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem nauczania przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy nt.: najnowszych technologii chowu i hodowli poszczególnych gatunków ptaków, fizjologii i patologia lęgów, chorób okresu około lęgowego, chorób z niedoboru składników pokarmowych, tła środowiskowego, na tle zaburzeń metabolicznych, jak też o etiologii pasożytniczej, bakteryjnej i wirusowej. Ponadto program nauczania obejmuje wiedzę z zakresu weterynaryjnej diagnostyki laboratoryjnej, przepisów prawnych dotyczących zapobiegania i zwalczania chorób, w szczególności chorób drobiu zwalczanych z urzędu.

Strona przedmiotu
MWW-AJ>ClinicalImmu brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 16 godzin
  • Wykład - 14 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 16 godzin
  • Wykład - 14 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 16 godzin
  • Wykład - 14 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 16 godzin
  • Wykład - 14 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 16 godzin
  • Wykład - 14 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 16 godzin
  • Wykład - 14 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 16 godzin
  • Wykład - 14 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zagadnieniami z zakresu immunologii klinicznej, tj. dotyczącymi chorób autoimmunologicznych, nowotworowych, alergicznych, niedoborów immunologicznych, a także podstaw transplantologii, seroterapii i stosowania leków immunomodulujących. Studenci dowiadują się, w jaki sposób przy użyciu dostępnych metod laboratoryjnych diagnozować choroby o podłożu immunologicznym.

Strona przedmiotu
MWW-AJ>DogsCats brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia kliniczne - 130 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 5 godzin
  • Wykład - 125 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia kliniczne - 130 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 5 godzin
  • Wykład - 125 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia kliniczne - 130 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 5 godzin
  • Wykład - 125 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia kliniczne - 130 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 5 godzin
  • Wykład - 125 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia kliniczne - 130 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 5 godzin
  • Wykład - 125 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia kliniczne - 130 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 5 godzin
  • Wykład - 125 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Ćwiczenia kliniczne - 130 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 5 godzin
  • Wykład - 125 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem nauczania przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy nt. czynników etiologicznych, wywołanych objawów klinicznych, koniecznych lub możliwych badań dodatkowych, końcowej interpretacji celem rozpoznania choroby, rozpoznania różnicowego, zastosowania leczenia i profilaktyki chorób psów i kotów.

Strona przedmiotu
MWW-AJ>HorsesDis brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia audytoryjne - 6 godzin
  • Ćwiczenia kliniczne - 60 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 54 godzin
  • Wykład - 90 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia audytoryjne - 6 godzin
  • Ćwiczenia kliniczne - 60 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 54 godzin
  • Wykład - 90 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia audytoryjne - 6 godzin
  • Ćwiczenia kliniczne - 60 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 54 godzin
  • Wykład - 90 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia audytoryjne - 6 godzin
  • Ćwiczenia kliniczne - 60 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 54 godzin
  • Wykład - 90 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia audytoryjne - 6 godzin
  • Ćwiczenia kliniczne - 60 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 54 godzin
  • Wykład - 90 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia audytoryjne - 6 godzin
  • Ćwiczenia kliniczne - 60 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 54 godzin
  • Wykład - 90 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia audytoryjne - 6 godzin
  • Ćwiczenia kliniczne - 60 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 54 godzin
  • Wykład - 90 godzin
Semestr letni 2022/23
  • Ćwiczenia kliniczne - 85 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 45 godzin
  • Wykład - 90 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia kliniczne - 85 godzin
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 45 godzin
  • Wykład - 90 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem nauczania przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy nt. czynników etiologicznych, wywołanych objawów klinicznych, koniecznych lub możliwych badań dodatkowych, końcowej interpretacji celem rozpoznania choroby, rozpoznania różnicowego, zastosowania leczenia i profilaktyki chorób koni.

Strona przedmiotu
SJO-M-AJ>PRZAK brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Ćwiczenia projektowe - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zajęcia praktyczne o charakterze projektowym mają przygotować studentów do rozpoczęcia, prowadzenia lub rozwijania własnej działalności gospodarczej. Realizowany projekt powinien dotyczyć szeroko rozumianej przedsiębiorczości akademickiej w obszarze studiów lub przewidywanym/planowanym obszarze działalności gospodarczej w kraju lub za granicą. Prowadzącymi są wyłącznie praktycy - przedsiębiorcy oraz zewnętrzni edukatorzy przedsiębiorczości.

Strona przedmiotu
MWW-AJ>Forensic brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia audytoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia audytoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia audytoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia audytoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia audytoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia audytoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Ćwiczenia audytoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze strukturą, organizacją, funkcją i orzecznictwem sądowym w Polsce. Studenci dowiadują się jak postępować zgodnie z prawem i etyką lekarsko-weterynaryjną. Studenci przygotowują się do samodzielnego pełnienia funkcji biegłego sądowego z zakresu medycyny weterynaryjnej. Podczas kursu uczą się jak sformułować opinię biegłego, poznają metody oceny tkanek zwierząt i innych dowodów rzeczowych.

Strona przedmiotu
MWW-AJ>HygFood1 brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 45 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 45 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 45 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 45 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 45 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 45 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 45 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z procesami technologicznymi stosowanym w przetwórstwie żywności, z procesami produkcji różnych rodzajów żywności pochodzenia zwierzęcego, zagrożeniami zdrowia konsumenta oraz sposobem prowadzenia nadzoru weterynaryjnego w zakładach przetwórczych.

Strona przedmiotu
MWW-AJ>Prev1 brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedstawienie zadań i roli lek. wet. we współczesnym howie zwierząt; zapoznanie z warunkami i metodami pracy lek. wet. w obiektach hodowlanych, zasady współpracy z hodowcą; omówienie najważniejszych problemów zdrowotnych w stadach bydła, świń, owiec, kóz, koni, sposobów zapobiegania i zwalczania w stadzie; zaproponowanie metod kontroli odporności młodych zwierząt gospodarskich oraz ich najważniejszych problemów zdrowotnych w okresie wychowu; zapoznanie z prostymi testami terenowymi oraz takimi, które warto wykorzystać w praktyce.

Strona przedmiotu
MWW-AJ>Slaughter3 brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 25 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 25 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 25 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 25 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 25 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 25 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 25 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów mikrobiologią żywności, ubojem zwierząt rzeźnych, badaniem poubojowym mięsa, dojrzewaniem oraz psuciem się mięsa i tłuszczu, zasadami GMP/GHP w ubojniach, a także zarządzania bezpieczeństwem żywności.

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 6.8.0.0-8 (2022-12-08)