Przedmioty 6 sem. - inżynieria bezpieczeństwa, st. i-go stopnia (inż.) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU INŻYNIERII KSZTAŁTOWANIA ŚRODOWISKA I GEODEZJI)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2016/17-Z - Semestr zimowy 2016/17 2016/17-L - Semestr letni 2016/17 2017/18-Z - Semestr zimowy 2017/18 2017/18-L - Semestr letni 2017/18 2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19 2018/19-L - Semestr letni 2018/19 2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20 2019/20-L - Semestr letni 2019/20 2020/21-Z - Semestr zimowy 2020/21 2020/21-L - Semestr letni 2020/21 2021/22-Z - Semestr zimowy 2021/22 2021/22-L - Semestr letni 2021/22 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2016/17-Z | 2016/17-L | 2017/18-Z | 2017/18-L | 2018/19-Z | 2018/19-L | 2019/20-Z | 2019/20-L | 2020/21-Z | 2020/21-L | 2021/22-Z | 2021/22-L | |||||
IIB-SI>KLIMAT | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot ma na celu podsumowanie stanu badań nad współczesnymi zmianami klimatu. Poświęcony jest podstawowym składowym sytemu klimatycznego i wzajemnym związkom między nimi. Uczy adaptacji do zmian klimatu. |
|
||||||
IIB-SI>BEZDRO | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2017/18
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Wpływ różnych czynników na bezpieczeństwo osób w ruchu drogowym. Parametry konstrukcyjne i eksploatacyjne pojazdów, elementy infrastruktury drogowej oraz cechy psychiczne i fizjologiczne kierowcy. |
|
|||||
IIB-SI>BEZODP | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2017/18
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student poznaje najważniejsze zasady obowiązujące w gospodarce odpadami, podstawowe technologie ich odzysku i unieszkodliwiania oraz sposoby postępowania z odpadami stwarzającymi szczególne zagrożenie. Zapoznaje się z możliwościami oddziaływania na środowisko zakładów zagospodarowania odpadów. |
|
||||||
IIB-SI>OCHINK | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest wyposażenia studenta w wiedze z zakresu problematyki dotyczącej infrastruktury krytycznej państwa, jej charakterystyki oraz metod ochrony i roli w tym zakresie administracji rządowej i samorządowej |
|
|||||
IIB-SI>OCHWOD | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot ma celu zaznajomienie studentów z przepisami, metodami i działaniami służącymi bezpiecznemu korzystaniu z zasobów wodnych w aspekcie ilościowym i jakościowym. |
|
||||
IIB-SI>RYZYZA | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Tematyka przedmiotu dotyczy szeroko pojętej analizy ryzyka związanego z wykonywaniem pracy zawodowej. Przedstawiany jest algorytm zarządzania ryzykiem zawodowym (kryteria oceny ryzyka i jego akceptowalności). Szczegółowo opisane są metody szacowania ryzyka zawodowego. Omawiany jest sposób szacowania ekspozycji pracownika na czynniki niebezpieczne i szkodliwe na stanowiskach pracy. Przedstawione są zagadnienia dotyczące wypadków przy pracy (procedura powypadkowa i prewencja). |
|
||||||||
IIB-SI>SEM1 | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Problemy społeczne, techniczne oraz ekologiczne występujące w inżynierii bezpieczeństwa. Przegląd oferowanych do realizacji tematów prac dyplomowych. Wymagania dotyczące pracy dyplomowej – inżynierskiej. Struktura pracy dyplomowej. Zbieranie materiałów i dobór literatury. Sposób korzystania ze źródeł literaturowych. Przedstawienie koncepcji rozwiązania zagadnienia będącego przedmiotem pracy. Ocena ryzyka niewykonania pracy dyplomowej w wyznaczonym terminie. |
|
||||||||
IIB-SI>STAMAT | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot obejmuje zasady eksploracyjnej analizy danych, podstawy rachunku prawdopodobieństwa, podstawowe zagadnienia statystyki matematycznej: estymacji punktowej i przedziałowej, testowania hipotez oraz rozkłady prawdopodobieństwa wykorzystywane w inżynierii bezpieczeństwa |
|
||||
IIB-SI>SYBEKO | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot dotyczący systemów zarządzania bezpieczeństwem ekologicznym w organizacjach. Treści obejmują zasady prowadzenia proekologicznej działalności gospodarczej. Treści nauczania obejmują obowiązki prawne podmiotów korzystających ze środowiska. |
|
||||||
IIB-SI>ZARZEKO | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot dotyczący systemów zarządzania bezpieczeństwem ekologicznym w organizacjach. Treści obejmują zasady prowadzenia proekologicznej działalności gospodarczej. Treści nauczania obejmują obowiązki prawne podmiotów korzystających ze środowiska. |
|
||||||
IIB-SI>JAKŻYW | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W ramach przedmiotu realizowane są treści dotyczące zasad zarządzania jakością, a także wiadomości ujęte w normie ISO 9001. Omawiane są także wymagania prawa żywnościowego i systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności takie jak GMP/GHP, HACCP i ISO 22000. |
|
||||||