Przedmioty 6 sem. - zootechnika, st. i-go stopnia (inż.) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU BIOLOGII I HODOWLI ZWIERZĄT)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2016/17-Z - Semestr zimowy 2016/17 2016/17-L - Semestr letni 2016/17 2017/18-Z - Semestr zimowy 2017/18 2017/18-L - Semestr letni 2017/18 2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19 2018/19-L - Semestr letni 2018/19 2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20 2019/20-L - Semestr letni 2019/20 2020/21-L - Semestr letni 2020/21 2021/22-Z - Semestr zimowy 2021/22 2021/22-L - Semestr letni 2021/22 2022/23-Z - Semestr zimowy 2022/23 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2016/17-Z | 2016/17-L | 2017/18-Z | 2017/18-L | 2018/19-Z | 2018/19-L | 2019/20-Z | 2019/20-L | 2020/21-L | 2021/22-Z | 2021/22-L | 2022/23-Z | |||||
BZO-SI>ChiHMP | brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie z podstawowymi czynnikami genetycznymi i środowiskowymi wpływającymi na poziom produkcji małych przeżuwaczy (owce, kozy, lamy, alpaki, daniele), warunkami ich utrzymania oraz stosowanymi technologiami. |
|
||
BZO-SI>ChiHZF6 | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student zdobędzie podstawową wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu hodowli roślinożernych i mięsożernych zwierząt futerkowych. Umiejętność organizacji chowu i hodowli w warunkach fermowych, rozpoznawania odmian barwnych w obrębie gatunku, stosowania przepisów w hodowli zwierząt futerkowych. |
|
||
BZO-SI>GP2 | brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie z różnymi aspektami prowadzenia gospodarki pasiecznej. |
|
||
BZO-SI>HB2 | brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Aspekty organizacyjne hodowli bydła. Ocena wartości użytkowej i hodowlanej bydła. |
|
||
BZO-SI>HiRPU2 | brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Podstawowe wiadomości z zakresu hodowli i chowu perlic, przepiórek, strusi, kaczek i gęsi. |
|
||
BZO-SI>HTCh2 | brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot Hodowla trzody chlewnej obejmuje swoją tematyką zakres organizacji hodowli trzody chlewnej w Polsce z uwzględnieniem zasad kwalifikacji materiału hodowlanego. W trakcie kursu poruszone zostaną problemy żywienia, odchowu i oceny zwierząt. |
|
||
BZO-SI>PZ |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
![]() |
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Problematyka przedmiotu obejmuje podstawowe zasady organizacji i zarządzania przedsiębiorstwem w specyficznym otoczeniu rynkowym. |
|
||
BZO-SI>PZH2 | brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
BZO-SI>PPiP |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot "Produkcja pasz przemysłowych i premiksów obejmuje swoją tematyką zajęcia (wykłady i ćwiczenia) z zakresu surowców paszowych (energetycznych, białkowych, mineralno-witaminowych) służących do produkcji pasz przemysłowych i premiksów. Zdobywa wiedzę z zakresu dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt przeżuwających i monogastrycznych. Poznaje zasady opracowywania receptur mieszanek przemyslowych, koncentratów i premiksów dla poszczegolnych grup zwierząt. Zdobywa wiedzę o zagrożeniach wynikających z obecności substancji antyżywieniowych i mikotoksyn oraz uczy sie metod obniżania ich toksycznego dzialania. |
|
||
BZO-SI>SI |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przygotowanie studentów do pisania pracy inżynierskiej. |
|
||
BZO-SI>TSPZ | brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, mleko, miód, skóry) i ich ocena. |
|
||
BZO-SI>TSPZ6 | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak | brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, mleko, miód, skóry) i ich ocena. |
|
||
BZO-SI>UOR | brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot "Utylizacja odpadow rolniczych" obejmuje swoją tematyką zajęć (wykladow i ćwiczeń) z zakresu odpadów powstałych w produkcji roślinnej i zwierzęcej. poznaje sposoby utylizacji ich oraz mozliwości wykorzystania ich w żywieniu zwierząt. Poznaje problematykę zapachów złowonnych oraz metody ograniczania tego problemu w świetle przepisów UE. Uczy się metod zagospodarowania ścieków w fermach przemysłowych oraz zakładach rolno-spożywczych w kontekście ograniczania emisji metanu, K, N i P. Poznaje przepisy regulujące utylizację odpadów gastronomicznych, żywności przeterminowanej i pasz zawierających substancje czynne. |
|
||
BZO-SI>UK2 |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zagadnienia z zakresu użytkowania sportowego i rekreacyjnego koni, organizacji stajni i ośrodków sportowych, utrzymania, żywienia i transportu koni oraz aspekty prawne i biznesowe działalności |
|
||
BZO-SI>UMP2 | brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie studentów głównie z drugim ważnym gatunkiem małego przeżuwacza - kozą oraz z innymi niszowymi gatunkami, takimi jak: daniele, lamy i alpaki. |
|
||