Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedmioty 6 sem. - zootechnika, st. i-go stopnia (inż.) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU BIOLOGII I HODOWLI ZWIERZĄT)

Jednostka: DZIEKAN WYDZIAŁU BIOLOGII I HODOWLI ZWIERZĄT Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Przedmioty 6 sem. - zootechnika, st. i-go stopnia (inż.)
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

2016/17-Z - Semestr zimowy 2016/17
2016/17-L - Semestr letni 2016/17
2017/18-Z - Semestr zimowy 2017/18
2017/18-L - Semestr letni 2017/18
2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19
2018/19-L - Semestr letni 2018/19
2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20
2019/20-L - Semestr letni 2019/20
2020/21-L - Semestr letni 2020/21
2021/22-Z - Semestr zimowy 2021/22
2021/22-L - Semestr letni 2021/22
2022/23-Z - Semestr zimowy 2022/23
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
2016/17-Z 2016/17-L 2017/18-Z 2017/18-L 2018/19-Z 2018/19-L 2019/20-Z 2019/20-L 2020/21-L 2021/22-Z 2021/22-L 2022/23-Z
BZO-SI>ChiHMP brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Ćwiczenia terenowe - 5 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Ćwiczenia terenowe - 5 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Ćwiczenia terenowe - 5 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie z podstawowymi czynnikami genetycznymi i środowiskowymi wpływającymi na poziom produkcji małych przeżuwaczy (owce, kozy, lamy, alpaki, daniele), warunkami ich utrzymania oraz stosowanymi technologiami.

Strona przedmiotu
BZO-SI>ChiHZF6 brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Student zdobędzie podstawową wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu hodowli roślinożernych i mięsożernych zwierząt futerkowych. Umiejętność organizacji chowu i hodowli w warunkach fermowych, rozpoznawania odmian barwnych w obrębie gatunku, stosowania przepisów w hodowli zwierząt futerkowych.

Strona przedmiotu
BZO-SI>GP2 brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zapoznanie z różnymi aspektami prowadzenia gospodarki pasiecznej.

Strona przedmiotu
BZO-SI>HB2 brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Aspekty organizacyjne hodowli bydła. Ocena wartości użytkowej i hodowlanej bydła.

Strona przedmiotu
BZO-SI>HiRPU2 brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Podstawowe wiadomości z zakresu hodowli i chowu perlic, przepiórek, strusi, kaczek i gęsi.

Strona przedmiotu
BZO-SI>HTCh2 brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot Hodowla trzody chlewnej obejmuje swoją tematyką zakres organizacji hodowli trzody chlewnej w Polsce z uwzględnieniem zasad kwalifikacji materiału hodowlanego. W trakcie kursu poruszone zostaną problemy żywienia, odchowu i oceny zwierząt.

Strona przedmiotu
BZO-SI>PZ brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Problematyka przedmiotu obejmuje podstawowe zasady organizacji i zarządzania przedsiębiorstwem w specyficznym otoczeniu rynkowym.

Strona przedmiotu
BZO-SI>PZH2 brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia - 120 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Praktyka zawodowa - godzin
Semestr letni 2018/19
  • Praktyka - godzin
Semestr letni 2019/20
  • Praktyka zawodowa - 200 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Praktyka zawodowa - godzin
Semestr letni 2021/22
  • Praktyka zawodowa - godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
BZO-SI>PPiP brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot "Produkcja pasz przemysłowych i premiksów obejmuje swoją tematyką zajęcia (wykłady i ćwiczenia) z zakresu surowców paszowych (energetycznych, białkowych, mineralno-witaminowych) służących do produkcji pasz przemysłowych i premiksów. Zdobywa wiedzę z zakresu dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt przeżuwających i monogastrycznych. Poznaje zasady opracowywania receptur mieszanek przemyslowych, koncentratów i premiksów dla poszczegolnych grup zwierząt. Zdobywa wiedzę o zagrożeniach wynikających z obecności substancji antyżywieniowych i mikotoksyn oraz uczy sie metod obniżania ich toksycznego dzialania.

Strona przedmiotu
BZO-SI>SI brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Seminarium - 20 godzin
Semestr letni 2016/17
  • Seminarium - 20 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 20 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 20 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 20 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 20 godzin
Semestr zimowy 2021/22
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przygotowanie studentów do pisania pracy inżynierskiej.

Strona przedmiotu
BZO-SI>TSPZ brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, mleko, miód, skóry) i ich ocena.

Strona przedmiotu
BZO-SI>TSPZ6 brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Ćwiczenia - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, mleko, miód, skóry) i ich ocena.

Strona przedmiotu
BZO-SI>UOR brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot "Utylizacja odpadow rolniczych" obejmuje swoją tematyką zajęć (wykladow i ćwiczeń) z zakresu odpadów powstałych w produkcji roślinnej i zwierzęcej. poznaje sposoby utylizacji ich oraz mozliwości wykorzystania ich w żywieniu zwierząt. Poznaje problematykę zapachów złowonnych oraz metody ograniczania tego problemu w świetle przepisów UE. Uczy się metod zagospodarowania ścieków w fermach przemysłowych oraz zakładach rolno-spożywczych w kontekście ograniczania emisji metanu, K, N i P. Poznaje przepisy regulujące utylizację odpadów gastronomicznych, żywności przeterminowanej i pasz zawierających substancje czynne.

Strona przedmiotu
BZO-SI>UK2 brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zagadnienia z zakresu użytkowania sportowego i rekreacyjnego koni, organizacji stajni i ośrodków sportowych, utrzymania, żywienia i transportu koni oraz aspekty prawne i biznesowe działalności

Strona przedmiotu
BZO-SI>UMP2 brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia - 9 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zapoznanie studentów głównie z drugim ważnym gatunkiem małego przeżuwacza - kozą oraz z innymi niszowymi gatunkami, takimi jak: daniele, lamy i alpaki.

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 6.8.0.0-8 (2022-12-08)