Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedmioty 4 sem. - zootechnika, st. i-go stopnia (inż.) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU BIOLOGII I HODOWLI ZWIERZĄT)

Jednostka: DZIEKAN WYDZIAŁU BIOLOGII I HODOWLI ZWIERZĄT Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Przedmioty 4 sem. - zootechnika, st. i-go stopnia (inż.)
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

2016/17-Z - Semestr zimowy 2016/17
2016/17-L - Semestr letni 2016/17
2017/18-Z - Semestr zimowy 2017/18
2017/18-L - Semestr letni 2017/18
2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19
2018/19-L - Semestr letni 2018/19
2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20
2019/20-L - Semestr letni 2019/20
2020/21-Z - Semestr zimowy 2020/21
2020/21-L - Semestr letni 2020/21
2021/22-L - Semestr letni 2021/22
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
2016/17-Z 2016/17-L 2017/18-Z 2017/18-L 2018/19-Z 2018/19-L 2019/20-Z 2019/20-L 2020/21-Z 2020/21-L 2021/22-L
BZO-SI>BPDŻiU brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Student zdobedzie wiedzę teoretyczną z zagadnień zwiazanych z życiem dzikich psowatych,ochroną, zachowaniem w stadzie, organizacją współczesnych metod badań migracyjnych.

Strona przedmiotu
BZO-SI>BZiRU brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
BZO-SI>ChiHB brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Ćwiczenia terenowe - 5 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Ćwiczenia terenowe - 5 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Chów z elementami hodowli bydła. Technologiczne aspekty produkcji mleka i mięsa wołowego.

Strona przedmiotu
BZO-SI>ChiHB4 brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Chów z elementami hodowli bydła. Technologiczne aspekty produkcji mleka i mięsa wołowego.

Strona przedmiotu
BZO-SI>ChiHMP4 brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie z podstawowymi czynnikami genetycznymi i środowiskowymi wpływającymi na poziom produkcji małych przeżuwaczy (owce, kozy, lamy, alpaki, daniele), warunkami ich utrzymania oraz stosowanymi technologiami.

Strona przedmiotu
BZO-SI>ChiHOU brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zapoznanie z chowem i hodowlą owadów użytkowych (pszczołą miodna, trzmiel, pszczoły samotnice, jedwabnik morwowy).

Strona przedmiotu
BZO-SI>ChiHZF brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - godzin
  • Wykład - godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Student zdobędzie podstawową wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu hodowli roślinożernych i mięsożernych zwierząt futerkowych. Umiejętność organizacji chowu i hodowli w warunkach fermowych, rozpoznawania odmian barwnych w obrębie gatunku, stosowania przepisów w hodowli zwierząt futerkowych.

Strona przedmiotu
BZO-SI>GPZG brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Studenci w ramach przedmiotu zapoznają się z zagadnieniami analizy struktury genetycznej populacji oraz zmianami zachodzącymi podczas różnych rodzajów oddziaływań na populacje.

Strona przedmiotu
BZO-SI>IwS brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot ma na celu zapoznanie studentów ze zbiorami danych występujacych w hodowli zwierząt i roślin oraz zapoznać ich z podstawowymi metodami analizy takich danych przy pomocy najpopularniejszych pakietów statystycznych.

Strona przedmiotu
BZO-SI>MetHod4 brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

W czasie wykładów student zapoznawany jest z teorią estymacji parametrów genetycznych i metodami predykcji wartości hodowlanej zwierząt oraz metodami oceny efektywności pracy hodowlanej. W czasie ćwiczeń student nabywa umiejetności estymacji parametrów genetycznych, predykcji wartości hodowlanej i oceny trendu genetycznego.

Strona przedmiotu
BZO-SI>OSChRU brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
BZO-SI>PRZG brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

W ramach przedmiotu przedstawiane są zagadnienia obejmujące specyfikę naturalnej reprodukcji zwierząt z gromad: ssaków, ptaków i ryb.

Strona przedmiotu
BZO-SI>PZZG brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

W ramach przedmiotu przedstawiane są zagadnienia obejmujące analizę rodzajów zachowań i mechanizmy nimi sterujące u zwierząt gospodarskich

Strona przedmiotu
BZO-SI>PZA brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
  • Praktyka - 30 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Praktyka zawodowa - 80 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Praktyka - 80 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
BZO-SI>PWOPZ brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
BZO-SI>RLiT brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

W trakcie zajęć student pozna biologię, budowę morfologiczną i zastosowanie roślin leczniczych, a także gatunki roślin trujących i substancje biologicznie czynne występujące w roślinach. Celem przedmiotu jest również zapoznanie studenta z różnego rodzaju

surowcami zielarskimi i metodami ich pozyskiwania oraz przechowywania, a także przedstawienie krótkiej historii zielarstwa i ziołolecznictwa.

Strona przedmiotu
BZO-SI>SIWH brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Kurs opisuje najczęściej używane aplikacje informatyczne stosowanie do danych pochodzących od zwierząt gospodarskich.

Strona przedmiotu
BZO-SI>Łąki brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zapoznanie z podstawowymi gatunkami traw, roślin motylkowatych, ziół i chwastów łąkowych. Poznanie czynników siedliskowych i pratotechnicznych wpływającymi na ruń łąkową.

Strona przedmiotu
BZO-SI>ŻZiP brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - godzin
  • Wykład - godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia projektowe - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

W ramach aktualnie stosowanych systemów żywienia omówione zostaną bytowe oraz produkcyjne potrzeby zwierząt hodowlanych w zależności od gatunku, masy ciała, wieku czy kierunku użytkowania oraz zasady ich pokrywania paszami o znanej wartości pokarmowej Przedstawione będą podstawy aktualnych systemów wartościowania pasz.Zaprezentowane będą zagadnienia zaburzeń metabolicznych u zwierząt na tle żywieniowym. Omówione zostaną podstawowe rodzaje pasz, ich charakterystyka, zastosowane w żywieniu różnych gatunków zwierząt z uwzględniające ich specyficznego wpływu na fizjologię, produkcyjność oraz ekonomikę żywienia. Przedstawione zostaną zagadnienia relacji między żywieniem z jakością produktu zwierzęcego a także z żywieniowymi możliwościami ograniczenia obciążenia środowiska wynikającego z hodowli zwierząt.

Strona przedmiotu
BZO-SI>ŻZiP4 brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

W ramach aktualnie stosowanych systemów żywienia omówione zostaną bytowe oraz produkcyjne potrzeby zwierząt hodowlanych w zależności od gatunku, masy ciała, wieku czy kierunku użytkowania oraz zasady ich pokrywania paszami o znanej wartości pokarmowej Przedstawione będą podstawy aktualnych systemów wartościowania pasz.Zaprezentowane będą zagadnienia zaburzeń metabolicznych u zwierząt na tle żywieniowym. Omówione zostaną podstawowe rodzaje pasz, ich charakterystyka, zastosowane w żywieniu różnych gatunków zwierząt z uwzględniające ich specyficznego wpływu na fizjologię, produkcyjność oraz ekonomikę żywienia. Przedstawione zostaną zagadnienia relacji między żywieniem z jakością produktu zwierzęcego a także z żywieniowymi możliwościami ograniczenia obciążenia środowiska wynikającego z hodowli zwierząt.

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-3 (2024-06-10)