Przedmioty 3 sem. - zootechnika, st. i-go stopnia (inż.) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU BIOLOGII I HODOWLI ZWIERZĄT)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2016/17-Z - Semestr zimowy 2016/17 2017/18-Z - Semestr zimowy 2017/18 2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19 2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20 2020/21-Z - Semestr zimowy 2020/21 2021/22-Z - Semestr zimowy 2021/22 2021/22-L - Semestr letni 2021/22 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2016/17-Z | 2017/18-Z | 2018/19-Z | 2019/20-Z | 2020/21-Z | 2021/22-Z | 2021/22-L | |||||
BZO-SI>BiGZŁ | brak | brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z prowadzoną w Polsce gospodarką łowiecką, jako elementem ochrony przyrody. Tematyka zajęć obejmuje historię i zadania polskiego łowiectwa oraz wiedzę z zakresu biologii zwierzyny łownej i dziko żyjącej w Polsce, w tym podstawowych chorób zoonotycznych tych zwierząt. Program przedmiotu uzupełniają zajęcia praktyczne (terenowe) organizowane w tematycznych ośrodkach łowieckich, gdzie studenci mają możliwość poznać podstawy hodowli zwierząt łownych oraz ich rehabilitacji, a także posługiwania się podstawowymi urządzeniami łowieckimi. |
|
||
BZO-SI>FZW |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu fizjologii zwierząt i wskazanie jej praktycznego zastosowania. |
|
||
BZO-SI>GR |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Całokształt działalności gospodarczej związanej z rybactwem śródlądowym. |
|
||
BZO-SI>HDZ3 | brak | brak | brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot dotyczy: higieny zwierząt, dobrostanu zwierząt, warunków mikroklimatycznych (promieniowanie UV, oświetlenie, temperatura i wilgotność powietrza, ruch powietrza, szkodliwe domieszki gazowe, zapylenie, hałas), warunków środowiskowych w budynkach dla zwierząt (wentylacja, bilans cieplny budynków inwentarskich, ciepłochronność i funkcjonalność legowisk dla zwierząt), systemów utrzymania zwierząt gospodarskich uwzględniające aspekty dobrostanu, bioasekuracji, higieny i ochrony środowiska. |
|
||
BZO-SI>PHZ |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot jest podstawą dla hodowli poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich. |
|
||
BZO-SI>PM |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie studentów z podstawowymi przesłankami i zasadami orientacji marketingowej poprzez nauczenie podstaw organizowania i kontroli działań marketingowych. |
|
||
BZO-SI>PŻZ |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Istotą tego kursu jest przedstawienie najwazniejszych związków achemicznych z jednej strony wchodzących w skład ciało zwierząt i mających istotne znaczenie fizjologiczne a z drugiej strony skład pasz będących dostarczycielem tychże adekwatnie do potrzeb zwierząt. Wartość pokarmowa pasz jest m.inn. determinowana ilością , rodzajem i wzajemnymi proporcjami tych związków. |
|
||
BZO-SI>PR |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Treść przedmiotu obejmuje przygotowanie roli pod uprawę roślin uprawnych z różnych grup użytkowych. Zapoznaje studenta z technologiami uprawy roślin o różnym poziomie agrotechniki. Nawozy we współczesnym rolnictwie. Wpływ nawożenia na jakość uzyskiwanych pasz. |
|
||