Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedmioty 8 sem. - zootechnika, nst. i-go stopnia (inż.) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU BIOLOGII I HODOWLI ZWIERZĄT)

Jednostka: DZIEKAN WYDZIAŁU BIOLOGII I HODOWLI ZWIERZĄT Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Przedmioty 8 sem. - zootechnika, nst. i-go stopnia (inż.)
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

2016/17-Z - Semestr zimowy 2016/17
2016/17-L - Semestr letni 2016/17
2017/18-Z - Semestr zimowy 2017/18
2017/18-L - Semestr letni 2017/18
2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19
2018/19-L - Semestr letni 2018/19
2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20
2020/21-Z - Semestr zimowy 2020/21
2020/21-L - Semestr letni 2020/21
2021/22-Z - Semestr zimowy 2021/22
2021/22-L - Semestr letni 2021/22
2022/23-Z - Semestr zimowy 2022/23
2022/23-L - Semestr letni 2022/23
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
2016/17-Z 2016/17-L 2017/18-Z 2017/18-L 2018/19-Z 2018/19-L 2019/20-Z 2020/21-Z 2020/21-L 2021/22-Z 2021/22-L 2022/23-Z 2022/23-L
BZO-NI>BIOMETRIA brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2017/18
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
BZO-NI>ChPO brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Semestr letni 2017/18
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Systemy utrzymania, zasady wychowu, rozród oraz utrzymanie różnych gatunków ptaków ozdobnych. Zasady oceny ptaków ozdobnych na wystawach związkowych.

Strona przedmiotu
BZO-NI>IwS brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Semestr letni 2017/18
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot ma na celu zapoznanie studentów ze zbiorami danych występujacych w hodowli zwierząt i roślin oraz zapoznać ich z podstawowymi metodami analizy takich danych przy pomocy najpopularniejszych pakietów statystycznych.

Strona przedmiotu
BZO-NI>OSPZ brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Semestr letni 2022/23
  • Ćwiczenia - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie z właściwościami produktów pochodzenia zwierzęcego (mleko, mięso, jaj, wełna, skóry) oraz ich ocena.

Strona przedmiotu
BZO-NI>PZ brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Semestr letni 2022/23
  • Ćwiczenia - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Problematyka przedmiotu obejmuje podstawowe zasady organizacji i zarządzania przedsiębiorstwem w specyficznym otoczeniu rynkowym.

Strona przedmiotu
BZO-NI>PPPiP brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Semestr letni 2017/18
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/23
  • Ćwiczenia - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot "Produkcja pasz przemysłowych i premiksów obejmuje swoją tematyką zajęcia (wykłady i ćwiczenia) z zakresu surowców paszowych (energetycznych, białkowych, mineralno-witaminowych) służących do produkcji pasz przemysłowych i premiksów. Zdobywa wiedzę z zakresu dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt przeżuwających i monogastrycznych. Poznaje zasady opracowywania receptur mieszanek przemyslowych, koncentratów i premiksów dla poszczegolnych grup zwierząt. Zdobywa wiedzę o zagrożeniach wynikających z obecności substancji antyżywieniowych i mikotoksyn oraz uczy sie metod obniżania ich toksycznego dzialania.

Strona przedmiotu
BZO-NI>PROFWET brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Semestr zimowy 2021/22
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Ćwiczenia - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Pojęcie zdrowia i choroby, epizootyczne i immunologiczne uwarunkowania chorób zakaźnych, choroby niezakaźne, zapobieganie chorobom, pierwsza pomoc przedlekarska w nagłych przypadkach, pojęcie dobrostanu fizjologiczne, kliniczne i behawioralne kryteria dobrostanu, wymogi weterynaryjne przy obrocie zwierzętami i materiałem biologicznym, etyczne i prawne aspekty doświadczeń na zwierzętach, komisje etyczne, skala inwazyjności, stres i sposoby jego minimalizacji.

Strona przedmiotu
BZO-NI>PPDiEI brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Semestr letni 2017/18
  • Konsultacje - godzin
Semestr letni 2018/19
  • Konsultacje - godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - godzin
Semestr letni 2020/21
  • Konsultacje - godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
BZO-NI>SKiBPŻ brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/21
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Semestr letni 2022/23
  • Ćwiczenia - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
BZO-NI>UOR brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Semestr zimowy 2017/18
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot "Utylizacja odpadow rolniczych" obejmuje swoją tematyką zajęć (wykladow i ćwiczeń) z zakresu odpadów powstałych w produkcji roślinnej i zwierzęcej. poznaje sposoby utylizacji ich oraz mozliwości wykorzystania ich w żywieniu zwierząt. Poznaje problematykę zapachów złowonnych oraz metody ograniczania tego problemu w świetle przepisów UE. Uczy się metod zagospodarowania ścieków w fermach przemysłowych oraz zakładach rolno-spożywczych w kontekście ograniczania emisji metanu, K, N i P. Poznaje przepisy regulujące utylizację odpadów gastronomicznych, żywności przeterminowanej i pasz zawierających substancje czynne.

Strona przedmiotu
BZO-NI>ZPKwŻZG brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 18 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Wiedza z zakrsu praktycznego zastosowania specjalistycznych programów komputerowych wykorzystujące nowoczesne, obecnie obowiazujace systemy normowania żywienia trzody chlewnej, drobiu i przezuwaczy.

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 6.8.0.0-8 (2022-12-08)