Przedmioty 6 sem. - zootechnika, nst. i-go stopnia (inż.) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU BIOLOGII I HODOWLI ZWIERZĄT)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2016/17-L - Semestr letni 2016/17 2017/18-L - Semestr letni 2017/18 2019/20-L - Semestr letni 2019/20 2020/21-L - Semestr letni 2020/21 2021/22-Z - Semestr zimowy 2021/22 2021/22-L - Semestr letni 2021/22 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2016/17-L | 2017/18-L | 2019/20-L | 2020/21-L | 2021/22-Z | 2021/22-L | |||||
BZO-NI>CHÓWiHD |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W trakcie prowadzenia przedmiotu przekazywane będą podstawowe i aktualne wiadomości dotyczące: technologii lęgu jaj , użytkowania nieśnego kur oraz produkcji kurcząt i indyków brojlerów w warunach chowu wielkotowarowego ze szczególnym uwzględnieniem wpływu czynników srodowiskowych na efektywność produkcji. |
|
||
BZO-NI>CHÓWiHK |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zagadnienia omawiane w czasie kursu dotyczą umiejscowienia gatunku konia (Equus Caballus) w systematyce organizmów żywych, szczególnie ssaków, oraz umiejscowienie koni w grupie zwierząt gospodarskich. Student poznaje morfologię i funkcjonowanie poszczególnych układów i narządów konia w czasie wzrostu i rozwoju i w czasie różnych typów użytkowania. Poznaje niezbędne elementy prowadzenia pracy hodowlanej, to znaczy pomiarów koni, określania wzrostu i rozwoju, oceny pokroju, analizy rodowodów, analizy wyników różnych prób użytkowych. Podawane są również zasady żywienia koni różnych grup oraz rozmnażanie wyselekcjonowanych koni z wykorzystaniem najnowszych biotechnologii z tym związanych. |
|
||
BZO-NI>ChiHMP | brak | brak |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie z podstawowymi czynnikami genetycznymi i środowiskowymi wpływającymi na poziom produkcji małych przeżuwaczy (owce, kozy, lamy, alpaki, daniele), warunkami ich utrzymania oraz stosowanymi technologiami. |
|
||
BZO-NI>CHÓWiHOU |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie z chowem i hodowlą owadów użytkowych (pszczołą miodna, trzmiel, pszczoły samotnice, jedwabnik morwowy). |
|
||
BZO-NI>CHÓWiHTCH |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot Chów z elementami hodowli trzody chlewnej obejmuje swoją tematyką wykłady z zakresu pochodzenia systematyki i użytkowania trzody chlewnej. Na zajęciach studenci poznają zasady organizacji produkcji trzody chlewnej w zakresie planowania produkcji, oceny użytkowości rozpłodowej, tucznej i rzeźnej. |
|
||
BZO-NI>PZAII | brak | brak |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
BZO-NI>CHÓWiHMP |
![]() |
![]() |
![]() |
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie z podstawowymi czynnikami genetycznymi i środowiskowymi wpływającymi na poziom produkcji małych przeżuwaczy (owce, kozy, lamy, alpaki, daniele), warunkami ich utrzymania oraz stosowanymi technologiami. |
|
||
BZO-NI>ŻPU |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Podstawy fizjologii funkcjonowania przewodu pokarmowego różnych gatunków ptaków użytkowych. Pasze stosowane w żywieniu ptaków użytkowych. Potrzeby pokarmowe różnych gatunków drobiu. |
|
||
BZO-NI>ŻZMON |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot "Żywienie zwierząt monogastrycznych" obejmuje swoja tematyką zajęcia (wykłady i ćwiczenia) z zakresu produkcji pasz gospodarskich i treściwych stosowanych w żywieniu poszczególnych grup produkcyjnych trzody chlewnej. Wyjaśnione zostaną zależności między składem dawki pokarmowej, a fizjologią ich trawienia i wchłaniania składników pokarmowych. Zaprezentowane zostaną możliwości optymalizacji żywienia zwierząt monogastrycznych z wykorzystaniem różnych zestawów paszowych. Omówione zostaną możliwości żywieniowego przeciwdziałania zagrożeniom zdrowia zwierząt oraz podstawy jakości mięsa. Dodatkowo student uzyska praktyczną umiejętność szacowania rzeczywistej wartości. pokarmowej pasz oraz bilansowania mieszanek paszowych i dawek pokarmowych z wykorzystaniem programów komputerowych. |
|
||
BZO-NI>ŻYWIE |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zasady produkcji pasz objętościowych. Żywienie a funkcjonowanie żwacza i fizjologią trawienia i wchłaniania u przeżuwaczy..Sposoby optymalizacji żywienia przeżuwaczy.. Możliwości żywieniowego przeciwdziałania zagrożenia zdrowia zwierząt oraz poprawy jakości mleka i mięsa. |
|
||