Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedmioty 5 sem. - bezpieczeństwo żywności, st. i-go stopnia (inż.) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU BIOLOGII I HODOWLI ZWIERZĄT)

Jednostka: DZIEKAN WYDZIAŁU BIOLOGII I HODOWLI ZWIERZĄT Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Przedmioty 5 sem. - bezpieczeństwo żywności, st. i-go stopnia (inż.)
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

2016/17-Z - Semestr zimowy 2016/17
2016/17-L - Semestr letni 2016/17
2017/18-Z - Semestr zimowy 2017/18
2017/18-L - Semestr letni 2017/18
2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19
2018/19-L - Semestr letni 2018/19
2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20
2019/20-L - Semestr letni 2019/20
2020/21-Z - Semestr zimowy 2020/21
2020/21-L - Semestr letni 2020/21
2021/22-Z - Semestr zimowy 2021/22
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
2016/17-Z 2016/17-L 2017/18-Z 2017/18-L 2018/19-Z 2018/19-L 2019/20-Z 2019/20-L 2020/21-Z 2020/21-L 2021/22-Z
BBŻ-SI>ANSEZY brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest umożliwienie studentom zapoznania się z materiałem z analizy sensorycznej. Program wykładów obejmuje zagadnienia z wiązane z tym przedmiotem. Celem laboratoriów jest umożliwienie studentom zapoznania się z podstawową metodologią stosowana w analizie sensorycznej.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>BEZPKIHP brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z czynnikami wpływającymi na bezpieczeństwo produkcji pasz objętościowych i treściwych. Rola pasz wykorzystanych w żywieniu zwierząt w łańcuchu "pole-zwierzę-produkt-stół". Metody konserwacji i przetwarzania pasz, a także sposoby magazynowania oraz skutki skarmiania pasz wadliwie zakonserwowanych, przetworzonych i przechowywanych. Aktualne podstawy prawne dotyczące higieny pasz. Podstawowe parametry jakościowe i higieniczne pasz,materiałów paszowych oraz mieszanek i dodatków paszowych.Obecności GMO w paszach.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>BZPUPRS5 brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot "Bezpieczne zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego" obejmuje swoją tematyką zajęcia (wykłady i ćwiczenia) z zakresu wykorzystania w żywieniu zwierząt produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego w świetle obowiązujących przepisów UE. Student zdobywa ogólną wiedzę o produkcji pasz przemysłowych. Uczy się także jakie zagrożenia mogą powstawać w następstwie skarmiania produktów przemysłu rolno-spożywczego, w składzie których obecne są substancje toksyczne. Uczy się jakimi metodami można ograniczać negatywne skutki zastosowania toksycznych produktów. Zdobywa wiedzę o metodach utylizacji zwierząt padłych oraz odpadów przemysłu mięsnego. Dowiaduje się jakie zagrożenia może przynosić niewłaściwe zastosowanie nadmiaru związków mineralnych i obecności w produktach paszowych substancji leczniczych.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>BIOTECHŻYW brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

W ramach prowadzonego przedmiotu studenci zapoznają się z praktycznymi możliwościami zastosowania roślin otrzymanych metodami nowoczesnej biotechnologii do produkcji żywności. Studentom zostaną przedstawione techniki z zakresu biotechnologii roślin (kultury in vitro, inżynieria genetyczna) służące do kreowania nowej zmienności genetycznej roślin, otrzymywania roślin i produktów żywnościowych wolnych od patogenów. Studenci będą zapoznaniu ze sposobami otrzymywania, identyfikacji i wykorzystania roślin genetycznie zmodyfikowanych (GMO). Omówiona zostanie rola banków genów stosujących techniki biotechnologiczne dla zachowania bioróżnorodności i bezpieczeństwa żywnościowego oraz nutrigenomiki w żywieniu.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>CHRABŻ brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

mikroorganizmy jako przyczyna chorób roślin na polu i w okresie przechowywania. Mycotoksyny i ich wpływ na zdrowie człowieka i zwierząt. Diagnostyka najgroźniejszych chorób roślin uprawnych i ogrodniczych. Odporność roślin na choroby i metody ograniczania nasilenia ich występowania.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>DODZYW brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Regulacje prawne stosowania dodatków. Klasyfikacja i charakterystyka substancji dodawanych do żywności Technologie stosowania substancji dodatkowych w przetwórstwie żywności

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>GEPDBI brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

W ramach przedmiotu zostaną studentom przedstawione mechanizmy warunkujace zmiennośc roślin użytkowych - zmienność fluktuacyjna, rekombinacyjna, mutageneza, transgeneza, epigenetyka. Szczegolny nacisk zostanie położony na uwarunkowania genetyczne odpowiedzialne za cechy użytkowe roślin - jakość, plonowanie, odpornośc na czynniki biotyczne i abiotyczne oraz odziedziczalność. Omowione zostana również zasady mapowania u roślin (z wykorzystaniem markerów molekularnych), oraz roli roślin modelowych oraz baz genetycznych w badaniach genetycznych.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>HIGPROD brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zagadnieniami dotyczącymi higieny produkcji mięsa, mleka, ryb oraz produktów pszczelich.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>ITZWKM brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Wiodącym tematem kursu będą zagadnienia dotyczące inżynierii tkankowej jako nowej koncepcji regeneracji odbudowy i utrzymania funkcji tkanek. Podjęte zostaną tematy związane ze strukturą i funkcją tkanek oraz kliniczną potrzebą regeneracji. Omówione zostaną nowoczesne biomateriały, rusztowania i matryce wykorzystywane w hodowlach komórkowych i inżynierii tkankowej. Przedstawione zostaną sposoby oceny biozgodności wybranych materiałów z zastosowaniem kultur in vitro.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>MPZWSZ brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Prawidłowe monitorowanie stanu zdrowotnego zwierząt w aspekcie diagnostyki klinicznej i laboratoryjnej jak też poszczególnych parametrów produkcyjnych i reprodukcyjnych ma decydujące znaczenie dla utrzymania równowagi - homeostazy wewnętrznej organizmu, odpowiedniego poziomu odporności zwierząt, ich dobrostanu, produkcyjności, a w konsekwencji ich zdrowia, co jest istotne dla jakości surowców zwierzęcych pozyskiwanych w celach produkcji żywności i konsumpcji przez ludzi

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>SUBCZWŻYW brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem kursu jest zapoznanie jego uczestników z zagadnieniami obejmującymi funkcje oraz znaczenie żywieniowe i biologiczne wybranych grup aktywnych biologicznie składników żywności, jak: wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym kwasy n-3), witaminy i substancje o działaniu przeciwutleniającym (w tym polifenole i barwniki roślinne), alkaloidy roślinne, substancje lotne obecne w przyprawach, a także wybrane składniki żywności o działaniu toksycznym na organizm człowieka i zwierząt.

Kurs obejmuje także praktyczne użycie niektórych procedur analitycznych, stosowanych w ocenie pojemności antyoksydacyjnej w wybranych produktach żywnościowych dostępnych na polskim rynku, a także ocenę stabilności oksydacyjnej produktów zawierających tłuszcze o różnym stopniu nienasycenia.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>TECAWZ brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia - 20 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Poznanie metod analitycznych w badaniach wody i żywności.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>TECSR brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi technologiami wykorzystywanymi w przetwórstwie roślinnym, wymaganiami jakościowymi produktów, linii produkcyjnych, podstawowych procesów i urządzeń charakterystycznych dla określonych produktów

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>TESUZW brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 60 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 60 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 60 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Proces pozyskania obróbki wstępnej i utrwalania surowców zwierzęcych. Skład chemiczny, właściwości fizykochemiczne, funkcjonalne oraz reologiczne mięsa, mleka i jaj. Operacje jednostkowe w przemyśle mięsnym, drobiarskim, mleczarskim i jajczarskim.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>ZIOIRU brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Znaczenie gospodarcze, właściwości lecznicze, sposób pozyskiwania, wykorzystania i przetwarzania ziół i innych gatunków roślin użytkowych.

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-3 (2024-06-10)