Przedmioty 5 sem. - bezpieczeństwo żywności, st. i-go stopnia (inż.) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU BIOLOGII I HODOWLI ZWIERZĄT)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2016/17-Z - Semestr zimowy 2016/17 2016/17-L - Semestr letni 2016/17 2017/18-Z - Semestr zimowy 2017/18 2017/18-L - Semestr letni 2017/18 2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19 2018/19-L - Semestr letni 2018/19 2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20 2019/20-L - Semestr letni 2019/20 2020/21-Z - Semestr zimowy 2020/21 2020/21-L - Semestr letni 2020/21 2021/22-Z - Semestr zimowy 2021/22 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2016/17-Z | 2016/17-L | 2017/18-Z | 2017/18-L | 2018/19-Z | 2018/19-L | 2019/20-Z | 2019/20-L | 2020/21-Z | 2020/21-L | 2021/22-Z | |||||
BBŻ-SI>ANSEZY | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest umożliwienie studentom zapoznania się z materiałem z analizy sensorycznej. Program wykładów obejmuje zagadnienia z wiązane z tym przedmiotem. Celem laboratoriów jest umożliwienie studentom zapoznania się z podstawową metodologią stosowana w analizie sensorycznej. |
|
||||||||
BBŻ-SI>BEZPKIHP | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z czynnikami wpływającymi na bezpieczeństwo produkcji pasz objętościowych i treściwych. Rola pasz wykorzystanych w żywieniu zwierząt w łańcuchu "pole-zwierzę-produkt-stół". Metody konserwacji i przetwarzania pasz, a także sposoby magazynowania oraz skutki skarmiania pasz wadliwie zakonserwowanych, przetworzonych i przechowywanych. Aktualne podstawy prawne dotyczące higieny pasz. Podstawowe parametry jakościowe i higieniczne pasz,materiałów paszowych oraz mieszanek i dodatków paszowych.Obecności GMO w paszach. |
|
|||||
BBŻ-SI>BZPUPRS5 | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/21
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot "Bezpieczne zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego" obejmuje swoją tematyką zajęcia (wykłady i ćwiczenia) z zakresu wykorzystania w żywieniu zwierząt produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego w świetle obowiązujących przepisów UE. Student zdobywa ogólną wiedzę o produkcji pasz przemysłowych. Uczy się także jakie zagrożenia mogą powstawać w następstwie skarmiania produktów przemysłu rolno-spożywczego, w składzie których obecne są substancje toksyczne. Uczy się jakimi metodami można ograniczać negatywne skutki zastosowania toksycznych produktów. Zdobywa wiedzę o metodach utylizacji zwierząt padłych oraz odpadów przemysłu mięsnego. Dowiaduje się jakie zagrożenia może przynosić niewłaściwe zastosowanie nadmiaru związków mineralnych i obecności w produktach paszowych substancji leczniczych. |
|
|||
BBŻ-SI>BIOTECHŻYW | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W ramach prowadzonego przedmiotu studenci zapoznają się z praktycznymi możliwościami zastosowania roślin otrzymanych metodami nowoczesnej biotechnologii do produkcji żywności. Studentom zostaną przedstawione techniki z zakresu biotechnologii roślin (kultury in vitro, inżynieria genetyczna) służące do kreowania nowej zmienności genetycznej roślin, otrzymywania roślin i produktów żywnościowych wolnych od patogenów. Studenci będą zapoznaniu ze sposobami otrzymywania, identyfikacji i wykorzystania roślin genetycznie zmodyfikowanych (GMO). Omówiona zostanie rola banków genów stosujących techniki biotechnologiczne dla zachowania bioróżnorodności i bezpieczeństwa żywnościowego oraz nutrigenomiki w żywieniu. |
|
|||||
BBŻ-SI>CHRABŻ | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
mikroorganizmy jako przyczyna chorób roślin na polu i w okresie przechowywania. Mycotoksyny i ich wpływ na zdrowie człowieka i zwierząt. Diagnostyka najgroźniejszych chorób roślin uprawnych i ogrodniczych. Odporność roślin na choroby i metody ograniczania nasilenia ich występowania. |
|
|||||
BBŻ-SI>DODZYW | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2017/18
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Regulacje prawne stosowania dodatków. Klasyfikacja i charakterystyka substancji dodawanych do żywności Technologie stosowania substancji dodatkowych w przetwórstwie żywności |
|
||||||||
BBŻ-SI>GEPDBI | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W ramach przedmiotu zostaną studentom przedstawione mechanizmy warunkujace zmiennośc roślin użytkowych - zmienność fluktuacyjna, rekombinacyjna, mutageneza, transgeneza, epigenetyka. Szczegolny nacisk zostanie położony na uwarunkowania genetyczne odpowiedzialne za cechy użytkowe roślin - jakość, plonowanie, odpornośc na czynniki biotyczne i abiotyczne oraz odziedziczalność. Omowione zostana również zasady mapowania u roślin (z wykorzystaniem markerów molekularnych), oraz roli roślin modelowych oraz baz genetycznych w badaniach genetycznych. |
|
||||||
BBŻ-SI>HIGPROD | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zagadnieniami dotyczącymi higieny produkcji mięsa, mleka, ryb oraz produktów pszczelich. |
|
|||||
BBŻ-SI>ITZWKM | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Wiodącym tematem kursu będą zagadnienia dotyczące inżynierii tkankowej jako nowej koncepcji regeneracji odbudowy i utrzymania funkcji tkanek. Podjęte zostaną tematy związane ze strukturą i funkcją tkanek oraz kliniczną potrzebą regeneracji. Omówione zostaną nowoczesne biomateriały, rusztowania i matryce wykorzystywane w hodowlach komórkowych i inżynierii tkankowej. Przedstawione zostaną sposoby oceny biozgodności wybranych materiałów z zastosowaniem kultur in vitro. |
|
||||
BBŻ-SI>MPZWSZ | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Prawidłowe monitorowanie stanu zdrowotnego zwierząt w aspekcie diagnostyki klinicznej i laboratoryjnej jak też poszczególnych parametrów produkcyjnych i reprodukcyjnych ma decydujące znaczenie dla utrzymania równowagi - homeostazy wewnętrznej organizmu, odpowiedniego poziomu odporności zwierząt, ich dobrostanu, produkcyjności, a w konsekwencji ich zdrowia, co jest istotne dla jakości surowców zwierzęcych pozyskiwanych w celach produkcji żywności i konsumpcji przez ludzi |
|
|||||||
BBŻ-SI>SUBCZWŻYW | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem kursu jest zapoznanie jego uczestników z zagadnieniami obejmującymi funkcje oraz znaczenie żywieniowe i biologiczne wybranych grup aktywnych biologicznie składników żywności, jak: wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym kwasy n-3), witaminy i substancje o działaniu przeciwutleniającym (w tym polifenole i barwniki roślinne), alkaloidy roślinne, substancje lotne obecne w przyprawach, a także wybrane składniki żywności o działaniu toksycznym na organizm człowieka i zwierząt. Kurs obejmuje także praktyczne użycie niektórych procedur analitycznych, stosowanych w ocenie pojemności antyoksydacyjnej w wybranych produktach żywnościowych dostępnych na polskim rynku, a także ocenę stabilności oksydacyjnej produktów zawierających tłuszcze o różnym stopniu nienasycenia. |
|
|||||
BBŻ-SI>TECAWZ | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Poznanie metod analitycznych w badaniach wody i żywności. |
|
||||||||
BBŻ-SI>TECSR | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi technologiami wykorzystywanymi w przetwórstwie roślinnym, wymaganiami jakościowymi produktów, linii produkcyjnych, podstawowych procesów i urządzeń charakterystycznych dla określonych produktów |
|
|||||
BBŻ-SI>TESUZW | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Proces pozyskania obróbki wstępnej i utrwalania surowców zwierzęcych. Skład chemiczny, właściwości fizykochemiczne, funkcjonalne oraz reologiczne mięsa, mleka i jaj. Operacje jednostkowe w przemyśle mięsnym, drobiarskim, mleczarskim i jajczarskim. |
|
||||||||
BBŻ-SI>ZIOIRU | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2017/18
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Znaczenie gospodarcze, właściwości lecznicze, sposób pozyskiwania, wykorzystania i przetwarzania ziół i innych gatunków roślin użytkowych. |
|
|||||||