Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedmioty 3 sem. - bezpieczeństwo żywności, st. i-go stopnia (inż.) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU BIOLOGII I HODOWLI ZWIERZĄT)

Jednostka: DZIEKAN WYDZIAŁU BIOLOGII I HODOWLI ZWIERZĄT Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Przedmioty 3 sem. - bezpieczeństwo żywności, st. i-go stopnia (inż.)
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

2016/17-Z - Semestr zimowy 2016/17
2016/17-L - Semestr letni 2016/17
2017/18-Z - Semestr zimowy 2017/18
2017/18-L - Semestr letni 2017/18
2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19
2018/19-L - Semestr letni 2018/19
2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20
2019/20-L - Semestr letni 2019/20
2020/21-Z - Semestr zimowy 2020/21
2020/21-L - Semestr letni 2020/21
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
2016/17-Z 2016/17-L 2017/18-Z 2017/18-L 2018/19-Z 2018/19-L 2019/20-Z 2019/20-L 2020/21-Z 2020/21-L
BBŻ-SI>AKWGIDC brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

W trakcie zajęć studenci zapoznają się z produktami akwakultury, ich wytwarzaniem i przetwarzaniem.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>BIOCHE brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot dostarcza informacji na temat związków budujących komórkę i procesów

chemicznych zachodzących w żywych organizmach, a także technik laboratoryjnych

stosowanych w biochemii, z naciskiem na związane z produkcją i bezpieczeństwem żywności.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>BIOMLE brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Mleko-produkcja i znaczenie. Synteza mleka, właściwości fizyko-chemiczne. Możliwości przetwórstwa mleka. Mleko jako element żywności funkcjonalnej.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>BIOROU brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Biologia roślin uprawnych obejmuje zagadnienia dotyczące rozwoju roślin upraw polowych.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>BIOYCH brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
BBŻ-SI>BIOPHZ brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Kurs omawia biologiczne problemy hodowli zwierząt gospodarskich.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>BIOWEJ brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
BBŻ-SI>BIOMET brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Wpływ stanu pogody na z funkcjonowanie zwierząt i ludzi oraz ich przystosowanie do tych warunków. Zapoznanie z czynnikami klimatotwórczymi.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>DOBZWI brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Studenci zapoznają się z etycznymi podstawami dobrostanu. Poznają metody oceny dobrostanu zwierząt, wymogi dobrostanu w chowie drobiu, świń, bydła a także zwierząt laboratoryjnych i futerkowych. Dowiedzą się jak kształtować oraz oceniać warunki środowiska w pomieszczeniach dla zwierząt gospodarskich oraz laboratoryjnych. Zapoznają się z wymogami w zakresie transportu zwierząt oraz z zasadami kontroli dobrostanu zwierząt.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>FIZCIZ brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Poznanie najważniejszych procesów życiowych zachodzących w organizmie zwierząt.

Specyfika działania poszczególnych układów w organizmie, w tym nerwowego, mięśniowego, krążenia, dokrewnego, oddechowego, pokarmowego i rozrodczego. Mechanizmy scalające i regulujące czynności organizmu.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>FIZROS brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot fizjologia roślin dostarcza wiedzy na temat procesów zachodzących w żywych organizmach roślinnych oraz metod ich pomiarów w warunkach laboratoryjnych

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>KISBZ brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Student w czasie zajęć zostanie zapoznany z podstawowymi zagadnieniami związanymi z wpływem klimatu oraz środowiska na produkcję żywności, na jej jakość oraz wartość. Zrozumie stopień oddziaływania produkcji żywności na klimat i środowisko.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>KSZSRP brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Student zapoznaje się z czynnikami degradującymi środowisko takimi jak: wpływem przemysłu, transportu i rolnictwa na środowisko. Źródłami zanieczyszczenia powietrza, gleby i wody oraz odpadami ich klasyfikacją i recyklingiem. Uwarunkowania prawne dotyczące ochrony środowiska.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>MIKZYW3 brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedstawia wykorzystanie i wpływ drobnoustrojów w procesach i technologii przemysłu spożywczego. Charakteryzuje grupy drobnoustrojów pożytecznych w produkcji w żywności, przebiegu procesów zachodzących w żywności pod wpływem mikroorganizmów. Przedstawia źródła zakażeń żywności mikroflorą patogeniczną i zagrożenia związane ze skażeniem żywności. Opisuje metody mikrobiologicznej analizy żywności, utrwalania żywności i zapewnienia mikrobiologicznego bezpieczeństwa w przemyśle spożywczym.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>PRAWOZYW brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot obejmuje podstawową wiedzę i umiejętności z zakresu ustawodawstwa żywnościowego. Student poznaje źródła prawa oraz podstawowe polskie i europejskie akty prawne dotyczące różnych zagadnień związanych z produkcją i obrotem żywnością w szczególności z zapewnieniem jej bezpieczeństwa. Student poznaje również akty prawne dotyczące wewnętrznej i zewnętrznej kontroli jakości żywności oraz zadania, strukturę organizacyjną i kompetencje organów kontroli urzędowej w Polsce.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>PRODZW brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 45 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 45 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia - 45 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Student po ukończeniu kursu zna stan produkcji zwierzęcej w Polsce i na świecie oraz kierunki jej rozwoju, poznać specyfikę chowu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich, wpływ warunków żywienia, utrzymania, pielęgnacji i użytkowania zwierząt na jakość uzyskiwanych produktów zwierzęcych, możliwości sterowania składem i jakością produktów zwierzęcych. Zna skutki rozwoju chowu wielkostadnego i różnych poziomów intensyfikacji produkcji. Opanował podstawowych zagadnień dotyczących chowu i użytkowania poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich (bydło, konie, świnie, owce, kozy, drób, pszczoły). Nabycie podstawowej wiedzy z rozrodu i odchowu potomstwa. Znajomość specyfiki: żywienia, utrzymania, dobrostanu i zmienności w obrębie danego gatunku zwierząt.

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-7 (2025-03-24)