Przedmioty 3 sem. - bezpieczeństwo żywności, st. i-go stopnia (inż.) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU BIOLOGII I HODOWLI ZWIERZĄT)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2016/17-Z - Semestr zimowy 2016/17 2016/17-L - Semestr letni 2016/17 2017/18-Z - Semestr zimowy 2017/18 2017/18-L - Semestr letni 2017/18 2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19 2018/19-L - Semestr letni 2018/19 2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20 2019/20-L - Semestr letni 2019/20 2020/21-Z - Semestr zimowy 2020/21 2020/21-L - Semestr letni 2020/21 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2016/17-Z | 2016/17-L | 2017/18-Z | 2017/18-L | 2018/19-Z | 2018/19-L | 2019/20-Z | 2019/20-L | 2020/21-Z | 2020/21-L | |||||
BBŻ-SI>AKWGIDC | brak | brak |
![]() |
![]() |
brak | brak |
![]() |
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2017/18
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W trakcie zajęć studenci zapoznają się z produktami akwakultury, ich wytwarzaniem i przetwarzaniem. |
|
||
BBŻ-SI>BIOCHE | brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot dostarcza informacji na temat związków budujących komórkę i procesów chemicznych zachodzących w żywych organizmach, a także technik laboratoryjnych stosowanych w biochemii, z naciskiem na związane z produkcją i bezpieczeństwem żywności. |
|
||
BBŻ-SI>BIOMLE | brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Mleko-produkcja i znaczenie. Synteza mleka, właściwości fizyko-chemiczne. Możliwości przetwórstwa mleka. Mleko jako element żywności funkcjonalnej. |
|
||
BBŻ-SI>BIOROU | brak | brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2017/18
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Biologia roślin uprawnych obejmuje zagadnienia dotyczące rozwoju roślin upraw polowych. |
|
||
BBŻ-SI>BIOYCH |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
BBŻ-SI>BIOPHZ |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Kurs omawia biologiczne problemy hodowli zwierząt gospodarskich. |
|
||
BBŻ-SI>BIOWEJ |
![]() |
brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
BBŻ-SI>BIOMET |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Wpływ stanu pogody na z funkcjonowanie zwierząt i ludzi oraz ich przystosowanie do tych warunków. Zapoznanie z czynnikami klimatotwórczymi. |
|
||
BBŻ-SI>DOBZWI | brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Studenci zapoznają się z etycznymi podstawami dobrostanu. Poznają metody oceny dobrostanu zwierząt, wymogi dobrostanu w chowie drobiu, świń, bydła a także zwierząt laboratoryjnych i futerkowych. Dowiedzą się jak kształtować oraz oceniać warunki środowiska w pomieszczeniach dla zwierząt gospodarskich oraz laboratoryjnych. Zapoznają się z wymogami w zakresie transportu zwierząt oraz z zasadami kontroli dobrostanu zwierząt. |
|
||
BBŻ-SI>FIZCIZ |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Poznanie najważniejszych procesów życiowych zachodzących w organizmie zwierząt. Specyfika działania poszczególnych układów w organizmie, w tym nerwowego, mięśniowego, krążenia, dokrewnego, oddechowego, pokarmowego i rozrodczego. Mechanizmy scalające i regulujące czynności organizmu. |
|
||
BBŻ-SI>FIZROS |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot fizjologia roślin dostarcza wiedzy na temat procesów zachodzących w żywych organizmach roślinnych oraz metod ich pomiarów w warunkach laboratoryjnych |
|
||
BBŻ-SI>KISBZ | brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student w czasie zajęć zostanie zapoznany z podstawowymi zagadnieniami związanymi z wpływem klimatu oraz środowiska na produkcję żywności, na jej jakość oraz wartość. Zrozumie stopień oddziaływania produkcji żywności na klimat i środowisko. |
|
||
BBŻ-SI>KSZSRP |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student zapoznaje się z czynnikami degradującymi środowisko takimi jak: wpływem przemysłu, transportu i rolnictwa na środowisko. Źródłami zanieczyszczenia powietrza, gleby i wody oraz odpadami ich klasyfikacją i recyklingiem. Uwarunkowania prawne dotyczące ochrony środowiska. |
|
||
BBŻ-SI>MIKZYW3 | brak | brak | brak | brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedstawia wykorzystanie i wpływ drobnoustrojów w procesach i technologii przemysłu spożywczego. Charakteryzuje grupy drobnoustrojów pożytecznych w produkcji w żywności, przebiegu procesów zachodzących w żywności pod wpływem mikroorganizmów. Przedstawia źródła zakażeń żywności mikroflorą patogeniczną i zagrożenia związane ze skażeniem żywności. Opisuje metody mikrobiologicznej analizy żywności, utrwalania żywności i zapewnienia mikrobiologicznego bezpieczeństwa w przemyśle spożywczym. |
|
||
BBŻ-SI>PRAWOZYW | brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot obejmuje podstawową wiedzę i umiejętności z zakresu ustawodawstwa żywnościowego. Student poznaje źródła prawa oraz podstawowe polskie i europejskie akty prawne dotyczące różnych zagadnień związanych z produkcją i obrotem żywnością w szczególności z zapewnieniem jej bezpieczeństwa. Student poznaje również akty prawne dotyczące wewnętrznej i zewnętrznej kontroli jakości żywności oraz zadania, strukturę organizacyjną i kompetencje organów kontroli urzędowej w Polsce. |
|
||
BBŻ-SI>PRODZW | brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student po ukończeniu kursu zna stan produkcji zwierzęcej w Polsce i na świecie oraz kierunki jej rozwoju, poznać specyfikę chowu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich, wpływ warunków żywienia, utrzymania, pielęgnacji i użytkowania zwierząt na jakość uzyskiwanych produktów zwierzęcych, możliwości sterowania składem i jakością produktów zwierzęcych. Zna skutki rozwoju chowu wielkostadnego i różnych poziomów intensyfikacji produkcji. Opanował podstawowych zagadnień dotyczących chowu i użytkowania poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich (bydło, konie, świnie, owce, kozy, drób, pszczoły). Nabycie podstawowej wiedzy z rozrodu i odchowu potomstwa. Znajomość specyfiki: żywienia, utrzymania, dobrostanu i zmienności w obrębie danego gatunku zwierząt. |
|
||