Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedmioty 1 sem. - bezpieczeństwo żywności, st. i-go stopnia (inż.) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU BIOLOGII I HODOWLI ZWIERZĄT)

Jednostka: DZIEKAN WYDZIAŁU BIOLOGII I HODOWLI ZWIERZĄT Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Przedmioty 1 sem. - bezpieczeństwo żywności, st. i-go stopnia (inż.)
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

2016/17-Z - Semestr zimowy 2016/17
2016/17-L - Semestr letni 2016/17
2017/18-Z - Semestr zimowy 2017/18
2017/18-L - Semestr letni 2017/18
2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19
2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20
2020/21-Z - Semestr zimowy 2020/21
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
2016/17-Z 2016/17-L 2017/18-Z 2017/18-L 2018/19-Z 2019/20-Z 2020/21-Z
BBŻ-SI>ANACIZ brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot obejmuje podstawowe zagadnienia z zakresu anatomii człowieka i zwierzat.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>BEIERP brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Podstawowa wiedza dla studenta:

Zagadnienia: uczelnia to moje miejsce pracy, układ człowiek-elementy pracy:: czynniki fizyczne, chemiczne i biologiczne kształtujące środowiska pracy:: antropometria, percepcja sygnałów w procesie pracy, higiena pracy.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>BOTAN brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Budowa komórki roślinnej. Budowa i funkcje tkanek roślinnych. Podstawy anatomii i morfologii roślin. Sposoby rozmnażania się roślin. Podstawy systematyki roślin. Charakterystyka wybranych ważniejszych rodzin roślin zielonych (Viridiplantae). Przystosowania roślin do różnych warunków siedliskowych. Podstawowe procesy fizjologiczne roślin.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>CHEMIAORG brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Wykład obejmuje zagadnienia z zakresu chemii organicznej z uwzględnieniem najistotniejszych dla tego kierunku studiów działów z chemii nieorganicznej.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>FIZBIO brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Podczas kursu student zdobywa wiedzę teoretyczną i praktyczną, dotyczącą podstaw wybranych działów fizyki i biofizyki. W szczególności praw i zasad niezbędnych w wyjaśnieniu procesów życiowych zachodzących w organizmach. Zapoznaje się również z metodami fizycznymi stosowanymi w badaniach właściwości komórek i narządów. Tematem kursu są także skutki działania czynników fizycznych jak np. temperatury, ultra- i infradźwięków, przyspieszeń oraz promieniowania jonizującego na organizm. omawiane są również metody fizyczne stosowane w diagnostyce i terapii.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>MATEM brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Elementy analizy matematycznej i rachunku prawdopodobieństwa dla studentów nauk przyrodniczych.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>MIKOGO1 brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Podstawowe pojęcia z zakresu biologii bakterii, wirusów i grzybów, ich klasyfikacja, zjawiska zachodzące w świecie mikroorganizmów, współżycie między makro- i mikroorganizmami, właściwości chorobotwórcze bakterii:: genetyka i zmienność cech u bakterii, diagnostyczne metody używane w bakteriologii. Omówienie poszczególnych grup bakterii obejmujące zagadnienia z zakresu morfologii, fizjologii, chorobotwórczości oraz diagnostyki bakteriologicznej.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>PODPRA brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

przekazanie wiedzy na temat podstawowych pojęć z prawoznawstwa i prawa cywilnego oraz wykształcenie praktycznych umiejętności wyszukiwania źródeł prawa, ich rozumienia i stosowania, a także zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami, zasadami ochrony i korzystania z przedmiotów własności intelektualnej w zakresie prawa autorskiego i własności przemysłowej.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>TECHINF brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Na kursie przedstawione i zastosowane zostaną współczesne narzędzia technologii informacyjnych: edytory tekstu i grafiki, programy prezentacyjne, arkusze kalkulacyjne bazy danych a takze podstawy oraz zastosowanie technologii wymiany informacji między użytkownikami sieci.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>WPDBŻ brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2017/18
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Student w czasie zajęć zostanie zapoznany z podstawowymi zagadnieniami bezpieczeństwa żywności, u łatwi to zrozumienie istoty pracy z żywnością. Zostanie zapoznany z potencjalnymi ścieżkami rozwoju oraz możliwościami pracy. Zaznajomienie z podstawami funkcjonowania oraz działania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności pozwoli na zrozumienie łańcucha transportu żywności od pola do stołu.

Strona przedmiotu
BBŻ-SI>ZOOLO brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Budowa, funkcje życiowe, pochodzenie i systematyka zwierząt (Animalia)

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-3 (2024-06-10)