Przedmioty 5 sem. - ekonomia - ekonomika gospodarki żywnościowej, st i-go stopnia (lic.) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU PRZYRODNICZO TECHNOLOGICZNEGO)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2016/17-Z - Semestr zimowy 2016/17 2016/17-L - Semestr letni 2016/17 2016/17 - Rok akademicki 2016/17 2017/18-Z - Semestr zimowy 2017/18 2017/18-L - Semestr letni 2017/18 2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19 2018/19-L - Semestr letni 2018/19 2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20 2020/21-Z - Semestr zimowy 2020/21 2021/22-Z - Semestr zimowy 2021/22 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2016/17-Z | 2016/17-L | 2016/17 | 2017/18-Z | 2017/18-L | 2018/19-Z | 2018/19-L | 2019/20-Z | 2020/21-Z | 2021/22-Z | |||||
PEK/EŻ-SL>FFMŚPA | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student poznaje zasady powstawania, działania i rozwoju firm z sektora gospodarki żywnościowej. Potrafi sporządzać wnioski o dofinansowanie dla małych i średnich firm. |
|
||
PEK/EŻ-SL>FORIZARZGA |
![]() |
brak | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Turystyka jako dział gospodarki narodowej, rodzaje i funkcje turystyki, uwarunkowania rozwoju turystyki, przedsiębiorczość na wsi, uregulowania prawne w turystyce wiejskiej, produkty turystyczne, źródła finansowania działalności turystycznej. |
|
||
PEK/EŻ-SL>PPOLKONK | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Podstawy i zakres reguł konkurencji Unii Europejskiej. Zakaz praktyk ograniczających konkurencję. Kontrola koncentracji przedsiębiorstw. Państwowe monopole handlowe i przedsiębiorstwa publiczne a polityka konkurencji. Pomoc publiczna w polityce konkurencji. Sektorowe reguły konkurencji. |
|
||
PEK/EŻ-SL>POLREG |
![]() |
![]() |
brak | brak |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W ramach przedmiotu przekazywana jest wiedza dotycząca podstawowych zagadnień z zakresu: globalizacji, regionalizacji, powiązań polityki regionalnej z innymi politykami społeczno-gospodarczymi, uwarunkowań i czynników rozwoju regionalnego, konkurencyjności regionów, celów i zasad polityki regionalnej i jej instrumentów, monitoringu, rozwoju lokalnego i jego wpływu na przebieg procesów rozwojowych na poziomie regionu. |
|
||
PEK/EŻ-SL>FPRAWROL | brak |
![]() |
brak | brak | brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot dotyczy prawnych zasad podejmowania i wykonywania działalności rolniczej. |
|
||
PEK/EŻ-SL>PRACHZA | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Rachunkowość zarządcza jest ukierunkowana na wewnętrzne potrzeby podmiotu gospodarczego, oferuje narzędzia analityczne ułatwiające podejmowanie decyzji w zakresie kwantyfikowalnych kryteriów. |
|
||
PEK/EŻ-SL>PSEM5 | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zasady przygotowania i opracowania pracy licencjackiej. Metodyka badań – realizacja i opracowanie wyników. Metody gromadzenia materiałów wtórnych i pierwotnych. Przygotowanie do egzaminu licencjackiego. |
|
||
PEK/EŻ-SL>FWINFPD |
![]() |
brak | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot wprowadza w zagadnienia znaczenia informacji w procesach podejmowania decyzji i zastosowania narzędzi i Systemów Wspomagania Decyzji w rozwiazywaniu problemów decyzyjnych. |
|
||
PEK/EŻ-SL>FZARZMIED | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot ma na celu zapoznanie studentów z podstawową wiedzą z zakresu zarządzania międzykulturowego, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu różnych kultur na zachowania w biznesie. Podczas kursu studenci będą mieli możliwość poznania różnych typów negocjacji biznesowych, kulturowych zróżnicowań procesów motywacyjnych oraz strategii marketingowych w otoczeniu wielokulturowym. |
|
||
PEK/EŻ-SL>FZARZPREU | brak | brak |
![]() |
brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Rok akademicki 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Realizacja przedmiotu pozwala na nabycie umiejętności zaplanowania rzeczowego przedsięwzięcia inwestycyjnego z dofinansowaniem UE, przeprowadzenia jego budżetowania i montażu finansowego. Ponadto umożliwia dokonanie oceny jego efektywności finansowej i ekonomicznej przy zastosowaniu statycznych i dynamicznych metod oceny projektów inwestycyjnych oraz przeprowadzenie analizy ryzyka. |
|
||
PEK/EŻ-SL>PZARZSTRA | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot obejmuje zagadnienia związane z istotą strategii i zarządzania strategicznego oraz ich rolą w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Analiza strategiczna otoczenia. Analiza potencjału strategicznego firmy. Formułowanie i wybór strategii przedsiębiorstwa. Implementacja strategii. Współczesne koncepcje zarządzania strategicznego. |
|
||
PEK/EŻ-SL>FZARZZASL |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Teoretyczne i praktyczne zagadnienia związane z zasobami ludzkimi w firmach. Osiąganie celów firmy za pomocą personel. Zaspakajanie potrzeb pracowniczych. |
|
||