Przedmioty 5 sem. - rolnictwo, st. i-go stopnia (inż.) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU PRZYRODNICZO TECHNOLOGICZNEGO)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2016/17-Z - Semestr zimowy 2016/17 2017/18-Z - Semestr zimowy 2017/18 2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19 2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20 2020/21-Z - Semestr zimowy 2020/21 2021/22-Z - Semestr zimowy 2021/22 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2016/17-Z | 2017/18-Z | 2018/19-Z | 2019/20-Z | 2020/21-Z | 2021/22-Z | |||||
PRO-SI>WARO |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Podstawowe informacje na temat biologii, wartości odżywczej warzyw, metod rozmnażania, wymagań przyrodniczych, nawożenia, zwalczania chwastów, ochrony przed chorobami i szkodnikami, metod uprawy i zbioru , traktowania posprzętnego. |
|
||
PRO-SI>TECHAP | brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Opanowany zakres materiału pozwoli słuchaczom na praktyczne wykorzystanie możliwości techniczno-technologicznych maszyn i urządzeń stosowanych w nowoczesnym rolnictwie w zakresie stosowania pestycydów. Ponadto znajomość wykładanej tematyki umożliwia uzyskanie uprawnień do stosowania środków ochrony roślin, badania sprzętu do stosowania ś.o.r. oraz prowadzenie działalności doradczej w wymienionym zakresie. |
|
||
PRO-SI>SZKODMAG | brak | brak | brak | brak |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/21
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot zapoznaje studentów z najważniejszymi szkodnikami i chorobami produktów roślinnych w magazynach i przechowalniach oraz metodami ich zwalczania. |
|
||
PRO-SI>SADO |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Podstawowe informacje na temat wartości odżywczej owoców, wymagań przyrodniczych, sposobów rozmnażania, metod uprawy, nawożenia, prowadzenia drzew i przechowywania owoców. Omawiane są odmiany i podstawy produkcji najważniejszych gospodarczo gatunków roślin sadowniczych. |
|
||
PRO-SI>RGOSPSK |
![]() |
brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Bio-geocykle podstawowych składników pokarmowych. Nowoczesne testowanie dostępności glebowych i nawozowych składników pokarmowych oraz stanu odżywienia roślin. Modyfikacja właściwości chemicznych gleb. Oddziaływanie nawożenia na środowisko glebowe oraz na wielkość i jakość produkcji roślinnej. Sposoby kontroli bilansu składników oraz optymalizacja stosowania nawozów. |
|
||
PRO-SI>PŁOWIE |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student zostanie zapoznany ze sposobami rolniczego użytkowania ziemi w ujęciu historycznym, przyrodniczymi uwarunkowaniami wdrażania płodozmianów, programowaniem różnych typów płodozmianów. Przedstawione zostaną kryteria oceny płodozmianów. |
|
||
PRO-SI>ORGWEM | brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2017/18
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W ramach przedmiotu przekazywana jest wiedza dotycząca podstawowych zagadnień z zakresu: zarządzania, ze szczególnym uwzględnieniem organizacji jako systemu, planowania i poszczególnych jego etapów, zarządzania zasobami ludzkimi i motywowania oraz roli i funkcji otroczenia. Ponadto, treści przedmiotu odnoszą się do rozmaitych szkół, podejść ze wskazaniem nowych kierunków rozwoju nauk o zarządzaniu. |
|
||
PRO-SI>OGÓLIN2 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Kurs jest wprowadzeniem do polowej produkcji roślinnej w agroekosystemie. Charakteryzuje ekologiczne poziomy organizacji, strukturę troficzną i bioróżnorodność agroekosystemu oraz czynniki siedliska wpływające na roślinę uprawną. Przedstawione są w nim zagadnienia dotyczące technologii uprawy roli, siewu, pielęgnowania i zbioru roślin uprawnych a także podstawy konstrukcji płodozmianów. |
|
||
PRO-SI>OCHMIA |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Tematyka przedmiotu dotyczy bezpiecznych i wygodnych warunków wykonywania czynności zawodowych i pozazawodowych. Przedstawiane są podstawy ergonomii oraz jej wykorzystanie do projektowania i korekty stanowisk pracy oraz obiektów technicznych. Omawiane są rodzaje czynników występujących na stanowiskach pracy oraz oddziaływanie tych czynników na człowieka. Przedstawione są podstawowe informacje na temat ochrony własności intelektualnej. |
|
||
PRO-SI>OROŚL1 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Znajomość aktualnie występujących organizmów powodujących szkody w uprawach polowych. Umiejętność oceny zagrożeń powodowanych przez gatunki szkodliwe obniżające plonowanie w uprawach rolniczych a w szczególności zbóż, roślin okopowych oraz rzepaku. |
|
||