Przedmioty 5 sem. - rolnictwo, st. i-go stopnia (inż.) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU PRZYRODNICZO TECHNOLOGICZNEGO)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2016/17-Z - Semestr zimowy 2016/17 2016/17-L - Semestr letni 2016/17 2017/18-Z - Semestr zimowy 2017/18 2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19 2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20 2020/21-Z - Semestr zimowy 2020/21 2021/22-Z - Semestr zimowy 2021/22 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2016/17-Z | 2016/17-L | 2017/18-Z | 2018/19-Z | 2019/20-Z | 2020/21-Z | 2021/22-Z | |||||
PRO-SI>BHPROL | brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot obejmuje zagadnienia dotyczące czynników środowiska pracy przy różnych grupach czynności w rolnictwie. Analizowane są zagrożenia przy pracach polowych oraz pracach w obrębie gospodarstwa, omawiane są warunki bezpiecznego obsługiwania maszyn i pojazdów rolniczych. Przedstawiane są zagrożenia na wybranych stanowiskach pracy związanych z sektorem rolniczym. |
|
||
PRO-SI>DIAGRU |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot zapoznaje studentów z zasadami diagnostyki roślin oraz uszkodzeń powodowanych przez szkodniki, a także z zasadami identyfikacji patogenów i szkodników roślin rolniczych. |
|
||
PRO-SI>DIAGRU2 | brak | brak |
![]() |
brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2017/18
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
przedmiot zapoznaje studentów z zasadami diagnostyki roślin oraz uszkodzeń powodowanych przez szkodniki, a także z zasadami identyfikacji patogenów i szkodników roślin rolniczych |
|
||
PRO-SI>KOMDEC |
![]() |
brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W ramach przedmiotu studenci poznają teoretyczne oraz praktyczne aspekty wykorzystania komputerowych systemów decyzji w produkcji roślinnej oraz zwierzęcej. |
|
||
PRO-SI>METŻYMI |
![]() |
brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Obieg mikroskładników w środowisku. Obliczanie dawek oraz dobór rodzaju, optymalizacja terminów i sposobów aplikacji nawozów mikroelementowych. Ekologiczne skutki żywienia dolistnego i doglebowego. |
|
||
PRO-SI>MIKROBREP |
![]() |
brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Budowa i rola w środowisku naturalnym wirusów, bakterii oraz drobnoustrojów eukariotycznych. Poznanie metod identyfikacji i hodowli bakterii oraz grzybów a także przeprowadzanych przez nie procesów metabolicznych. |
|
||
PRO-SI>NOWYCH |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nowoczesne technologie nawożenia w różnych systemach rolniczych. Analiza i ocena możliwości wykorzystania nowoczesnych metod oceny zmienności produkcji rolniczej w aspekcie zmiennej (precyzyjnej) aplikacji środków produkcji. |
|
||
PRO-SI>NOWNEJ |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Treść przedmiotu obejmuje przegląd różnych nowoczesnych systemów uprawy roli i roślin. Zapoznaje studenta z technologiami uprawy roślin o różnym poziomie agrotechniki. |
|
||
PRO-SI>OROŚL1 |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Znajomość aktualnie występujących organizmów powodujących szkody w uprawach polowych. Umiejętność oceny zagrożeń powodowanych przez gatunki szkodliwe obniżające plonowanie w uprawach rolniczych a w szczególności zbóż, roślin okopowych oraz rzepaku. |
|
||
PRO-SI>OCHMIA |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Tematyka przedmiotu dotyczy bezpiecznych i wygodnych warunków wykonywania czynności zawodowych i pozazawodowych. Przedstawiane są podstawy ergonomii oraz jej wykorzystanie do projektowania i korekty stanowisk pracy oraz obiektów technicznych. Omawiane są rodzaje czynników występujących na stanowiskach pracy oraz oddziaływanie tych czynników na człowieka. Przedstawione są podstawowe informacje na temat ochrony własności intelektualnej. |
|
||