Przedmioty 7 sem. - rolnictwo, nst. i-go stopnia (inż.) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU PRZYRODNICZO TECHNOLOGICZNEGO)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2016/17-Z - Semestr zimowy 2016/17 2016/17-L - Semestr letni 2016/17 2017/18-Z - Semestr zimowy 2017/18 2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19 2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20 2019/20-L - Semestr letni 2019/20 2020/21-Z - Semestr zimowy 2020/21 2020/21-L - Semestr letni 2020/21 2021/22-Z - Semestr zimowy 2021/22 2021/22-L - Semestr letni 2021/22 2022/23-Z - Semestr zimowy 2022/23 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2016/17-Z | 2016/17-L | 2017/18-Z | 2018/19-Z | 2019/20-Z | 2019/20-L | 2020/21-Z | 2020/21-L | 2021/22-Z | 2021/22-L | 2022/23-Z | |||||
PRO-NI>BIOOŹE |
![]() |
brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Wykorzystanie biomasy roślinnej jako odnawialnego źródła energii (OZE). |
|
||
PRO-NI>DIAGRU |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot zapoznaje studentów z zasadami diagnostyki roślin oraz uszkodzeń powodowanych przez szkodniki, a także z zasadami identyfikacji patogenów i szkodników roślin rolniczych. |
|
||
PRO-NI>DIAYCH |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Diagnozowanie stanu roślin upraw polowych pod wpływem różnych czynników środowiskowych i agrotechnicznych. |
|
||
PRO-NI>EKOTWA2 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student pozna metody analizy i oceny wyposażenia w zasoby gospodarstw rolnych. Oblicza kategorie produkcji , kosztów i dochodów w gospodarstwach rolnych i przedsiębiorstwach. Poznaje metody projektowania gospodarstw rolnych. Potrafi analizować otoczenie i zarządzanie zasobami w przedsiębiorstwach agrobiznesu. Potrafi sporządzać biznesplan w ramach programu PROW. |
|
||
PRO-NI>METŻYMI |
![]() |
brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Obieg mikroskładników w środowisku. Obliczanie dawek oraz dobór rodzaju, optymalizacja terminów i sposobów aplikacji nawozów mikroelementowych. Ekologiczne skutki żywienia dolistnego i doglebowego. |
|
||
PRO-NI>NOWYCH |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak | brak |
![]() |
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nowoczesne technologie nawożenia w różnych systemach rolniczych. Analiza i ocena możliwości wykorzystania nowoczesnych metod oceny zmienności produkcji rolniczej w aspekcie zmiennej (precyzyjnej) aplikacji środków produkcji. |
|
||
PRO-NI>OROŚL1 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Znajomość aktualnie występujących organizmów powodujących szkody w uprawach polowych. Umiejętność oceny zagrożeń powodowanych przez gatunki szkodliwe obniżające plonowanie w uprawach rolniczych a w szczególności zbóż, roślin okopowych oraz rzepaku. |
|
||
PRO-NI>PODAGRO |
![]() |
brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Na tle szczegółowo omawianych potrzeb żywnościowych człowieka omawiane są wybrane zagadnienia charakteryzujące poszczególne człony agrobiznesu. Analizie podlegają: - zaopatrzenie rolnictwa i przemysłu przetwórczego w środki do produkcji, - właściwe rolnictwo produkujące żywność i surowce dla przemysłu przetwórczego, - przetwórstwo oraz wytwarzanie określonych rodzajów produktów : wybrane działy przemysłu spożywczego, - obrót i usługi środkami produkcji dla rolnictwa oraz obrót gotowymi produktami żywnościowymi. |
|
||
PRO-NI>POZICH | brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
brak | brak | brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Realizacja przedmiotu pozwala na nabycie umiejętności oceny potrzeb inwestycyjnych gospodarstw rolnych. Ponadto umożliwia przygotowanie dokumentacji aplikacyjnej niezbędnej do uzyskania środków UE na inwestycje w rolnictwie i na obszarach wiejskich. |
|
||
PRO-NI>PRORAW |
![]() |
brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Projektowanie procesów technologicznych; wskazanie i (lub) możliwość właściwego dobru oraz zastosowanie odpowiedniego systemu, technologii lub sposobu w uprawie roślin w celu uzyskania wysokiego plonu o wysokich parametrach ilościowych i jakościowych. Oddziaływanie czynników środowiskowych i ekonomicznych w tworzeniu procesu technologicznego. Wpływ zmiany elementów agrotechniki w procesie nowoczesnych technologii uprawy roślin na wynik ekonomiczny i jakość surowca przemysłowego lub energetycznego. Integrowana produkcja i zrównoważony rozwój w nowoczesnych technologiach uprawy roślin polowych. |
|
||
PRO-NI>RACWIE |
![]() |
brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak | brak |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Bio-geocykle podstawowych składników pokarmowych. Nowoczesne testowanie dostępności glebowych i nawozowych składników pokarmowych oraz stanu odżywienia roślin. Modyfikacja właściwości chemicznych gleb. Oddziaływanie nawożenia na środowisko glebowe oraz na wielkość i jakość produkcji roślinnej. Sposoby kontroli bilansu składników oraz optymalizacja stosowania nawozów. |
|
||
PRO-NI>ROŚALT |
![]() |
brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Systematyka botaniczna roślin alternatywnych, rozwój, wartość użytkowa i sposób zagospodarowania. Wymagania siedliskowe, sposób uprawy ze szczególnym uwzględnieniem tych czynników, które utrudniają szersze rozpowszechnienie roślin alternatywnych. |
|
||
PRO-NI>ŚOREKOS | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak | brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2020/21
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest wprowadzenie podstawowych pojęć i zasad związanych z bezpiecznym stosowaniem środków ochrony roślin w aspekcie ochrony konsumenta i środowiska. Student dowiaduje się, jak zminimalizować ryzyko zanieczyszczeń środowiska podczas stosowania zabiegów ochrony roślin oraz jak dobrać warunki i poprawić skuteczność zabiegów. |
|
||
PRO-NI>BIOIND | brak |
![]() |
brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Obecność niektórych gatunków należących do stawonogów oraz grzybów, jak również ich liczebność może świadczyć o stanie środowiska. Wiedza o zmianach zachodzących w składzie stawonogów i grzybów może pozwolić na proekologiczne działania zmniejszające lub niwelujące ryzyko zaburzeń w agroekosystemach i ekosystemach naturalnych. |
|
||
PRO-NI>SZCLIN1 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Systematyka, rozwój roślin uprawnych, warunki siedliskowe – charakterystyka wymagań, fizjologiczne podstawy produkcyjności roślin, technologia uprawy roślin (odmiana rolnicza, przedplon, uprawa roli, nawożenie, materiał siewny – sadzenie, siew, regulacja zachwaszczenia i ochrona przed agrofagami, zbiór, przechowywanie). |
|
||
PRO-NI>CHSZKWINW |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
![]() |
brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami postępowania w razie wystąpienia organizmu kwarantannowego. Nadzór fitosanitarny i kontrola materiału roślinnego w zakresie wystąpienia organizmu kwarantannowego. Poznawane są ważniejsze gatunki szkodników i chorób znajdujących się na liście organizmów kwarantannowych. Dokonywany jest przegląd ważniejszych obcych gatunków inwazyjnych. Przyczyny ich występowania oraz monitoring w środowisku. Możliwości przeciwdziałania wystąpieniu organizmów obcych. Znaczenie dla ochrony przyrody. |
|
||
PRO-NI>SZKODMAG | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot zapoznaje studentów z najważniejszymi szkodnikami i chorobami produktów roślinnych w magazynach i przechowalniach oraz metodami ich zwalczania. |
|
||