Przedmioty 2 sem -advanced technologies in chinese and polish horticulture,ang. st. II-go stopnia (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU PRZYRODNICZO TECHNOLOGICZNEGO)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19 2018/19-L - Semestr letni 2018/19 2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
2018/19-Z | 2018/19-L | 2019/20-Z | |||||
POG-AM>AMBH |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Studenci zapoznają się podstawowymi technikami wykorzystywanymi w biologii molekularnej takimi jak PCR, elektroforeza i enzymy restrykcyjne. |
|
||
POG-AM>CPHMP |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Opracowanie nowych technologii uprawy roślin warzywniczych, sadowniczych i ozdobnych w formie projektów. Praktyczne wykonywanie wybranych zabiegów w uprawach ogrodniczych |
|
||
POG-AM>DS2 |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie studentów z zasadami prowadzenia doświadczeń, pisania pracy naukowej ze szczególnym uwzględnieniem rozdziałów: Wstęp, Przegląd literatury, Materiał i metody. Wstępna prezentacja wyników badań polowych i laboratoryjnych. Pogłębiania wiedzy z zakresu poszczególnych specjalności ogrodniczych |
|
||
POG-AM>EA |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot obejmuje przegląd odmian winorośli, sposobów ich uprawy i rodzajów produkowanego wina w wybranych regionach winiarskich świata. Zajęcia podzielone są tematycznie na obszary uprawy winorośli na wybranych kontynentach, wraz z uwzględnieniem ich cecha charakterystycznych. |
|
||
POG-AM>PPC |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Wykłady pokazują jak człowiek na przestrzeni wieków wykorzystywał rośliny w celach poza spożywczych, kultura i sztuka korzystała z otaczającego ludzi krajobrazu i przyrody, jakie elementy pochodzenia roślinnego były wykorzystywane w zdobieniu najbliższego otoczenia, ogrodów przydomowych itp. jakie rośliny miały znaczenie w przygotowywaniu oprawy świąt różnego rodzaju, w lecznictwie ludowym, jako przyprawy, żywność. Znaczenie martwej natury w poznawaniu doboru roślin wykorzystywanych w gospodarstwie domowym: sposoby przechowywania warzyw i owoców, jak zmienił się wygląd warzyw i owoców w konsekwencji prac hodowlanych od czasów starożytnych przez średniowiecze, barok, renesans na podstawie obrazów z martwą naturą. |
|
||
POG-AM>PH | brak | brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Produkcja ogrodnicza w życiu człowieka na tle historii świata. Pierwsze rośliny, pierwsze uprawy ogrodnicze. Hodowla nowych gatunków i odmian. Rozwój technologii ogrodniczej. Historia roślin jadalnych |
|
||
POG-AM>STHSTD |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Informacje na temat nawożenia, ochrony roślin, zwalczania chwastów, uprawy gleby, następstwo roślin, dobór odmian w ekologicznym systemie uprawy roślin ogrodniczych, zasady „Dobrej praktyki rolniczej”. |
|
||
POG-AM>STADHP |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Dekoracja wnętrz z kwiatów ciętych na różne okazje i dekoracje wnętrz z roślin doniczkowych |
|
||
POG-AM>IPS |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Kurs stanowi wprowadzenie do geografii, kultury i historii Polski i Wrocławia. Dostarcza informacji o polskim dziedzictwie, w tym tradycji polskich obyczajów i historii tolerancji religijnej. |
|
||