Przedmioty 2 sem. - ekonomia-ekonomika gospodarki żywnościowej, st. II-go stopnia (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU PRZYRODNICZO TECHNOLOGICZNEGO)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2016/17-L - Semestr letni 2016/17 2017/18-L - Semestr letni 2017/18 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
2016/17-L | 2017/18-L | |||||
PEK/EŻ-SM>FBIOIPRAG |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot przekazuje podstawową wiedzą o związku między ekologią roślin a działalnością rolniczą człowieka. Definiuje pojęcie produktywności roślin. Wyjaśnia bazowe pojęcia teorii systemów i kompleksowości. Opisuje naturalny ekosystem i agroekosystem, wyjaśnia podstawowe różnice między nimi. Definiuje bioróżnorodność i rozróżnia jej rodzaje, ilustruje bioróżnorodność przykładami występującymi w agroekosystemie. |
|
||
PEK/EŻ-SM>EKONIPPE |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Modelowanie ekonometryczne. Prognozowanie na podstawie modeli i szeregów czasowych. |
|
||
PEK/EŻ-SM>EKONMEN |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W ramach przedmiotu omówione zostaną mikroekonomiczne narzędzia podejmowania decyzji menadżerskich. |
|
||
PEK/EŻ-SM>HISTME |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedstawienie najważniejszych idei, poglądów w ujęciu chronologicznym, dotyczącym podstawowych problemów ekonomicznych związanych z procesem gospodarowania w ujęciu społecznym. |
|
||
PEK/EŻ-SM>FNTWPR | brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2017/18
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Treść przedmiotu obejmuje przygotowanie roli pod uprawę roślin uprawnych z różnych grup użytkowych. Zapoznaje studenta z technologiami uprawy roślin o różnym poziomie agrotechniki. |
|
||
PEK/EŻ-SM>FPŁODWWR |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student zostanie zapoznany ze sposobami rolniczego użytkowania ziemi w ujęciu historycznym, przyrodniczymi uwarunkowaniami wdrażania płodozmianów, programowaniem różnych typów płodozmianów. Przedstawione zostaną kryteria oceny płodozmianów. |
|
||
PEK/EŻ-SM>FPZRWR |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Treści wykładów dotyczą sytuacji gospodarczej Polski oraz programów skierowanych do rolników w ramach WPR, tak aby rolnictwo oddziaływało w jak najmniej negatywnym stopniu na środowisko. |
|
||
PEK/EŻ-SM>FRYNRO | brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2017/18
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Produkcja ogrodnicza w Polsce na tle Unii Europejskiej i świata, z uwzględnieniem roślin sadowniczych, ozdobnych i warzywniczych oraz grzybów uprawnych. Trendy zmian w ostatnich latach. Szczególne uwzględnienie roślin o dużym znaczeniu gospodarczym w Polsce, wielkość eksportu i importu, sposób ich wykorzystania. |
|
||
PEK/EŻ-SM>SEM1 |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Prowadzenie dokumentacji biograficznej, źródła materiałów, korzystanie z literatury naukowej i ze zbiorów bibliograficznych, sporządzanie bibliografii. Metodyka badań, metody zbierania materiałów: pierwotnych i wtórnych. Zasady postępowania w badaniach ekonomiczno-rolniczych. Podział i klasyfikacja metod badawczych. Prezentacja wyników badań. Przygotowanie i opracowanie pracy magisterskiej. |
|
||
PEK/EŻ-SM>FSYSPWO | brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2017/18
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
PEK/EŻ-SM>FUIWRE |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Treść przedmiotu obejmuje przygotowanie roli pod uprawę roślin uprawnych z różnych grup użytkowych. Zapoznaje studenta z technologiami uprawy roślin o różnym poziomie agrotechniki. |
|
||