Przedmioty 2 sem. - ekonomia-ekonomika gospodarki żywnościowej, st. I-go stopnia (lic) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU PRZYRODNICZO TECHNOLOGICZNEGO)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2016/17-Z - Semestr zimowy 2016/17 2016/17-L - Semestr letni 2016/17 2017/18-L - Semestr letni 2017/18 2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19 2018/19-L - Semestr letni 2018/19 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2016/17-Z | 2016/17-L | 2017/18-L | 2018/19-Z | 2018/19-L | |||||
PEK/EŻ-SL>DORWAGRO |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot wprowadza w problematykę doradztwa w agrobiznesie, postępu i innowatyki, osobowości klientów doradztwa i doradców, świadczenia usług doradczych. |
|
||
PEK/EŻ-SL>EKOGOSPŻ |
![]() |
![]() |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Na tle szczegółowo omawianych potrzeb żywnościowych człowieka omawiane są wybrane zagadnienia charakteryzujące poszczególne człony gospodarki żywnościowej. Analizie podlegają: - zaopatrzenie rolnictwa i przemysłu przetwórczego w środki do produkcji, - właściwe rolnictwo produkujące żywność i surowce dla przemysłu przetwórczego - przetwórstwo oraz wytwarzanie określonych rodzajów produktów : wybrane działy przemysłu spożywczego , -obrót i usługi środkami produkcji dla rolnictwa oraz obrót gotowymi produktami żywnościowymi. |
|
||
PEK/EŻ-SL>MAKREK |
![]() |
![]() |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem zajęć jest zaznajomienie studentów z podstawowymi pojęciami, modelami oraz procesami makroekonomicznymi, które zachodzą zarówno w skali krajowej jak i międzynarodowej. |
|
||
PEK/EŻ-SL>RACHUNK |
![]() |
![]() |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Podstawy prawne rachunkowości. Majątek jednostki gospodarczej i źródła jej pochodzenia. Konto księgowe. Ewidencja rozrachunków. Ewidencja środków pieniężnych i krótkoterminowych papierów wartościowych. System rachunkowości i jego funkcje. Zasady i techniki rachunkowości. Plan kont. Ewidencja analityczna i syntetyczna. Metoda bilansowa. Rachunek majątku i kapitału przedsiębiorstwa. Klasyfikacja aktywów i pasywów. Operacje gospodarcze bilansowe i operacje wynikowe. Wynik finansowy, sprawozdania finansowe. Międzynarodowe Standardy Rachunkowości. |
|
||
PEK/EŻ-SL>SOC | brak |
![]() |
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
PEK/EŻ-SL>STATOP |
![]() |
![]() |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Analiza danych statystycznych. Mierniki ilościowe zjawisk ekonomicznych. |
|
||
PEK/EŻ-SL>WF |
![]() |
![]() |
brak | brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||