Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedmioty 6 sem. - biotechnologia stosowana roślin, st. I-go stopnia (inż.) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU PRZYRODNICZO TECHNOLOGICZNEGO)

Jednostka: DZIEKAN WYDZIAŁU PRZYRODNICZO TECHNOLOGICZNEGO Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Przedmioty 6 sem. - biotechnologia stosowana roślin, st. I-go stopnia (inż.)
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

2016/17-L - Semestr letni 2016/17
2017/18-Z - Semestr zimowy 2017/18
2017/18-L - Semestr letni 2017/18
2018/19-L - Semestr letni 2018/19
2019/20-L - Semestr letni 2019/20
2020/21-L - Semestr letni 2020/21
2021/22-L - Semestr letni 2021/22
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
2016/17-L 2017/18-Z 2017/18-L 2018/19-L 2019/20-L 2020/21-L 2021/22-L
PBS-SI>BIOPATOGEN brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot zapoznaje studentów z rodzajami i mechanizmami odporności roślin. Wzajemnymi relacjami zachodzącymi między rośliną gospodarzem, patogenem i środowiskiem. Genetycznymi podstawami odporności roślin i ich źródłami.

Strona przedmiotu
PBS-SI>BRWMIP brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zasadniczym celem kursu jest zaznajomienie słuchaczy z najnowszymi osiągnięciami biotechnologii roślin w biogospodarce. Aplikacja technologii inżynierii genetycznej i narzędzi epigenetycznych w korzystnej dywersyfikacji właściwości roślin jako źródła surowcowego jest nadrzędnym celem.

Strona przedmiotu
PBS-SI>DIAMOL brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot ma na celu zapoznanie studentów z technikami genotypowania markerami DNA. Omawiane będą techniki genotypowania takie jak: RAPD, RFLP, AFLP oraz SNP najczęściej wykorzystywane w biotechnologii roślin.

Strona przedmiotu
PBS-SI>DROŚL2 brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

W toku wykładów student poznaje zagadnienia związane z technikami stosowanymi zarówno w genetyce, jak i w praktycznej hodowli roślin. Zna podstawowe uregulowania prawne dotyczące własności odmian i reprodukcji materiału siewnego.

W trakcie ćwiczeń student poznaje zagadnienia związane z właściwościami odmian i materiału siewnego. Rozumie podstawowe procesy prowadzące do powstania zmienności genetycznej. Potrafi określić rolę odmiany w kształtowaniu wielkości, jakości i stabilności plonów. Rozumie zależności między rodzajami odmian, a możliwościami ich reprodukcji.

Strona przedmiotu
PBS-SI>METSTRES brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
PBS-SI>MPGMO brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 15 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Według międzynarodowej organizacji biotechnologicznej ISAAA, powierzchnia upraw genetycznie modyfikowanych w 2014 r. wyniosła 181,5 mln ha. Głównie uprawiana jest soja, kukurydza, bawełna i rzepak. Ale uprawia się też m.in. dynie, papaje, buraki cukrowe, pomidory.Przedmiot ma na celu zaznajomić z metodami detekji obecności transgenu w materiale roślinnym/żywności pochodzenia roślinnego.

Strona przedmiotu
PBS-SI>PODSTPOROST
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2017/18
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot poświęcony problematyce wykorzystania wtórnych metabolitów porostowych w dziedzinie biotechnologii oraz farmacji. Dodatkowo przedmiot obejmuje podstawowe zagadnienia dotyczące biologii porostów oraz budowy i chemizmu plech.

Strona przedmiotu
PBS-SI>PODPROD3 brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Wymagania siedliskowe roślin sadowniczych i warzywniczych. Podstawy technologii uprawy ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw i roślin sadowniczych. Wartość odżywcza warzyw.

Strona przedmiotu
PBS-SI>PRO brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot Proteomika dostarcza wiedzy na temat mechanizmów funkcjonujących w żywych organizmach roślinnych na poziomie proteomu

Strona przedmiotu
PBS-SI>WISPRZB brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Znaczenie roślin leczniczych i przyprawowych w terapii różnych chorób, możliwości korzystania z samoleczenia i niebezpieczeństw tkwiących w tej formie leczenia. Prezentacja roślin przyprawowych występujących w Polsce, i pochodzących z innych stref klimatycznych, analiza sensoryczna podstawowych surowców zielarskich. Uprawa roślin leczniczych i przyprawowych. Przygotowanie surowca do sprzedaży, znaczenia standaryzacji w produkcji leku ziołowego, Czynniki egzo- i endogenne rzutujące na skład chemiczny surowca.

Strona przedmiotu
PBS-SI>WYKZWBIOL brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Znaczenie roślin leczniczych i przyprawowych w terapii różnych chorób, możliwości korzystania z samoleczenia i niebezpieczeństw tkwiących w tej formie leczenia. Prezentacja roślin przyprawowych występujących w Polsce, i pochodzących z innych stref klimatycznych, analiza sensoryczna podstawowych surowców zielarskich. Uprawa roślin leczniczych i przyprawowych. Przygotowanie surowca do sprzedaży, znaczenia standaryzacji w produkcji leku ziołowego, Czynniki egzo- i endogenne rzutujące na skład chemiczny surowca.

Strona przedmiotu
PBS-SI>ZASTROŚL brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot obejmuje charakterystykę botaniczną i siedliskową dzikich roślin wykorzystywanych w farmacji i kosmetyce. Na ćwiczeniach laboratoryjnych studenci zapoznają się z tkankową lokalizacją związków roślinnych pozyskiwanych na potrzeby farmacji i kosmetyki. Ćwiczenia terenowe pozwalają na zdobycie umiejętności rozpoznawania roślin leczniczych w naturze. Wykłady przybliżają roślinne leki i suplementy diety stosowane w chorobach poszczególnych układów ciała człowieka i preparaty kosmetyczne.

Strona przedmiotu
PBS-SI>ZWPROZ brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

aktualny stan wiedzy na temat prawidłowego żywienia człowieka z uwzględnieniem warzyw i owoców jako bardzo istotnego z punktu widzenia dietetyki składnika pożywienia, wpływu zawartych w owocach i warzywach substancji biologicznie czynnych na zdrowie człowieka, profilaktyka przeciwko chorobom cywilizacyjnym. Wykazanie wpływu czynników oddziałujących na środowisko naturalne i sposobu uprawy na poziom substancji biologicznie czynnych odżywczych i nieodżywczych w warzywach i owocach

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)