Przedmioty 6 sem. - ekonomia - ekonomika gospodarki żywnościowej, st i-go stopnia (lic.) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU PRZYRODNICZO TECHNOLOGICZNEGO)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2016/17-Z - Semestr zimowy 2016/17 2016/17-L - Semestr letni 2016/17 2017/18-L - Semestr letni 2017/18 2018/19-L - Semestr letni 2018/19 2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20 2019/20-L - Semestr letni 2019/20 2020/21-Z - Semestr zimowy 2020/21 2020/21-L - Semestr letni 2020/21 2021/22-L - Semestr letni 2021/22 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2016/17-Z | 2016/17-L | 2017/18-L | 2018/19-L | 2019/20-Z | 2019/20-L | 2020/21-Z | 2020/21-L | 2021/22-L | |||||
PEK/EŻ-SL>FDPWROL | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zrównoważony rozwój w rolnictwie, zasady dobrej praktyki na kolejnych etapach produkcji roślinnej, ochrona różnorodności biologicznej, dotacje na przyjazne dla środowiska działania w rolnictwie. |
|
||||
PEK/EŻ-SL>FDOIKOAGR | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot wprowadza w problematykę doradztwa w agrobiznesie, postępu i innowatyki, osobowości klientów doradztwa i doradców, świadczenia usług doradczych. |
|
|||
PEK/EŻ-SL>FEKONMR | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Realizacja przedmiotu pozwala na nabycie umiejętności oceny i zaplanowania racjonalnego wyposażenia gospodarstwa rolnego w ciągniki i maszyny rolnicze. Ponadto umożliwia ustalenie stopnia wykorzystania rocznego i wyliczenie kosztów eksploatacji sprzętu rolniczego, jak również dokonania wyboru najbardziej efektywnej w danych warunkach formy mechanizacji gospodarstw rolnych. |
|
||||
PEK/EŻ-SL>PFINPRZED | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zagadnienia z zakresu finansów przedsiębiorstw, instrumentów na rynku finansowym oraz wykorzystania tych instrumentów w procesach zarządzania przedsiębiorstwem. Określanie kosztów źródeł finansowania, interpretacja uzyskanych wyników, wyciąganie wniosków dotyczących decyzji finansowych w przedsiębiorstwie. |
|
||||
PEK/EŻ-SL>FINWGŻ | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Realizacja przedmiotu pozwala na nabycie umiejętności zaplanowania rzeczowego przedsięwzięcia inwestycyjnego w gospodarstwach rolnych, przeprowadzenia jego budżetowania i montażu finansowego. Ponadto umożliwia dokonanie oceny jego efektywności finansowej przy zastosowaniu statycznych i dynamicznych metod oceny projektów inwestycyjnych oraz przeprowadzenie analizy ryzyka |
|
|||
PEK/EŻ-SL>FKRÓTŁ | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot ma na celu zapoznanie studentów z podstawową wiedzą z zakresu krótkich łańcuchów dostaw w gospodarce żywnościowej. |
|
||||
PEK/EŻ-SL>FLOGZWR | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
1. Koncepcja zrównoważonego rozwoju i jej wpływ na procesy gospodarowania 2. Miejsce logistyki zwrotnej w systemie logistyki – pojęcie, istota, cele 3. Aspekty prawne realizacji zadań logistyki zwrotnej 4. Determinanty rozwoju logistyki zwrotnej (trendy) 5. Logistyka zwrotna - perspektywa przedsiębiorstwa, jednostki terytorialnej 6. Opakowanie w logistyce 7. Wybrane systemy logistyki zwrotnej 8. Logistyka zwrotna w łańcuchach dostaw (gromadzenie, zagospodarowanie odpadów, transport odpadów) 9. Przykładowe rozwiązania |
|
|||
PEK/EŻ-SL>MOPI | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W ramach przedmiotu studenci nabywają wiedzę i umiejętności związane z zaplanowaniem rzeczowego przedsięwzięcia inwestycyjnego, a następnie przeprowadzeniem jego oceny przy wykorzystaniu statycznych i dynamicznych metod oceny inwestycji. Ponadto przeprowadzają analizę ryzyka projektu inwestycyjnego i przygotowują rekomendację niezbędna w celu podjęcia decyzji inwestycyjnej, |
|
||||||||||
PEK/EŻ-SL>FMIEHANPR | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Produkcja rolnicza na świecie. Kreowanie funkcja nadwyżki podaży i popytu. Mechanizm działania instrumentów ochrony stosowanych przez importerów produktów rolniczych i eksporterów produktów rolniczych. Przegląd instrumentów stosowanych przez importerów i eksporterów wg klasyfikacji GATT. WTO. Runda Urugwajska oraz „Porozumienie o rolnictwie”. Uwarunkowania polskiego handlu zagranicznego artykułami rolno-spożywczymi. Polski handel zagraniczny po 2004 roku. Import, eksport, saldo, struktura geograficzna, struktura towarowa. |
|
|||||
PEK/EŻ-SL>FPOWGŻ | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Stan produkcji owoców, pomologiczny podział owoców i znaczenie poszczególnych grup i niektórych odmian w gospodarce żywnościowej. Jakość owoców oraz podstawowe i biologicznie czynne związki chemiczne w owocach. Zasady nowoczesnego przechowywania owoców oraz kierunki ich zagospodarowania w przetwórstwie Produkcja warzyw dla przemysłu przetwórczego i z przeznaczeniem do przechowywania oraz do bezpośredniego spożycia - znaczenie gospodarcze. Elementy uprawy warzyw: nawożenie, zwalczanie chwastów, zabiegi pielęgnacyjne, ochrona roślin i ich wpływ na jakość produktu. Dobór odmian i gatunków, sposób produkcji i przygotowania warzyw do sprzedaży – wybrane elementy. |
|
||||
PEK/EŻ-SL>FROLEKO | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Podczas ćwiczeń i wykładów zostanie omówiona historia, filozofia i zasady funkcjonowania rolnictwa ekologicznego. Studenci poznają reguły układania prawidłowych płodozmianów, uprawę roli oraz wymogi w chowie zwierząt w warunkach ekorolnictwa. Kolejnym aspektem są treści dotyczące kontroli, certyfikacji, znakowania oraz obrotu produktami ekologicznymi |
|
||||
PEK/EŻ-SL>FROŚALT | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Systematyka botaniczna roślin alternatywnych, rozwój, wartość użytkowa i sposób zagospodarowania. Wymagania siedliskowe, sposób uprawy ze szczególnym uwzględnieniem tych czynników, które utrudniają szersze rozpowszechnienie roślin alternatywnych. Innowacyjność produkcji. Ryzyko podjętej działalności. |
|
||||||||
PEK/EŻ-SL>PSEM6 | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zasady przygotowania i opracowania pracy licencjackiej. Metodyka badań – realizacja i opracowanie wyników. Metody gromadzenia materiałów wtórnych i pierwotnych. Przygotowanie do egzaminu licencjackiego. |
|
|||||
PEK/EŻ-SL>FSYSROLWPS | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot obejmuje przegląd różnych systemów uprawy roli i roślin. Zapoznaje studenta z technologiami uprawy roślin o różnym poziomie agrotechniki. |
|
|||||