Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedmioty 1 sem. mgr - Biotechnologia, ERASMUS (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI)

Jednostka: DZIEKAN WYDZIAŁU BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Przedmioty 1 sem. mgr - Biotechnologia, ERASMUS
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

2018/19-L - Semestr letni 2018/19
2019/20-L - Semestr letni 2019/20
2020/21-L - Semestr letni 2020/21
2021/22-L - Semestr letni 2021/22
2022/23-L - Semestr letni 2022/23
2023/24-L - Semestr letni 2023/2024
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
2018/19-L 2019/20-L 2020/21-L 2021/22-L 2022/23-L 2023/24-L
NBT/BŻ-SE>PrzŻyw
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/23
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

W ramach wykładu student zapoznaje się z oddziaływaniem reaktywnych form tlenu na człowieka i na żywność. Poznaje kategorie przeciwutleniaczy i mechanizmy ich działania w żywności, a także rolę przeciwutleniaczy w zapobieganiu procesom oksydacyjnym przebiegającym w żywności. Zna źródła przeciwutleniaczy naturalnych i metody oznaczania ich aktywności oraz sposoby pozyskiwania przeciwutleniaczy ze źródeł naturalnych.

Strona przedmiotu
NBT/BŻ-SE>ZGGMO brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Student poznaje podstawowe definicje i najważniejsze regulacje prawne obowiązujące na Świecie i w Polsce (Konwencja o Różnorodności Biologicznej, Protokół Kartageński, Ustawa o GMO). Zapoznaje się z opisem najważniejszych odmian roślin transgenicznych odpornych na owady, patogeny, herbicydy, stres. Szczegółowo analizuje i poddaje krytycznej ocenie opublikowane wyniki badań nad GMO i GMM. Poznaje ekologiczne, ekonomiczne i zdrowotne zalety genetycznych modyfikacji prowadzące do produkcji leków, dodatków do żywności.

Strona przedmiotu
NBT/BŻ-SE>GMO
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/23
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Student poznaje podstawowe definicje i najważniejsze regulacje prawne obowiązujące na Świecie i w Polsce (Konwencja o Różnorodności Biologicznej, Protokół Kartagiński, Ustawa o GMO). Zapoznaje się z opisem najważniejszych odmian roślin transgenicznych odpornych na owady, patogeny, herbicydy, stres. Szczegółowo analizuje i poddaje krytycznej ocenie opublikowane wyniki badań nad GMO i GMM. Poznaje zalety genetycznych modyfikacji prowadzące do produkcji biofarmaceutyków i dodatków do żywności.

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-5 (2024-09-13)