Przedmioty 1 sem. mgr - Biotechnologia, ERASMUS (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2018/19-L - Semestr letni 2018/19 2019/20-L - Semestr letni 2019/20 2020/21-L - Semestr letni 2020/21 2021/22-L - Semestr letni 2021/22 2022/23-L - Semestr letni 2022/23 2023/24-L - Semestr letni 2023/2024 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2018/19-L | 2019/20-L | 2020/21-L | 2021/22-L | 2022/23-L | 2023/24-L | |||||
NBT/BŻ-SE>PrzŻyw |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W ramach wykładu student zapoznaje się z oddziaływaniem reaktywnych form tlenu na człowieka i na żywność. Poznaje kategorie przeciwutleniaczy i mechanizmy ich działania w żywności, a także rolę przeciwutleniaczy w zapobieganiu procesom oksydacyjnym przebiegającym w żywności. Zna źródła przeciwutleniaczy naturalnych i metody oznaczania ich aktywności oraz sposoby pozyskiwania przeciwutleniaczy ze źródeł naturalnych. |
|
||||||||
NBT/BŻ-SE>ZGGMO | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student poznaje podstawowe definicje i najważniejsze regulacje prawne obowiązujące na Świecie i w Polsce (Konwencja o Różnorodności Biologicznej, Protokół Kartageński, Ustawa o GMO). Zapoznaje się z opisem najważniejszych odmian roślin transgenicznych odpornych na owady, patogeny, herbicydy, stres. Szczegółowo analizuje i poddaje krytycznej ocenie opublikowane wyniki badań nad GMO i GMM. Poznaje ekologiczne, ekonomiczne i zdrowotne zalety genetycznych modyfikacji prowadzące do produkcji leków, dodatków do żywności. |
|
|||
NBT/BŻ-SE>GMO |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student poznaje podstawowe definicje i najważniejsze regulacje prawne obowiązujące na Świecie i w Polsce (Konwencja o Różnorodności Biologicznej, Protokół Kartagiński, Ustawa o GMO). Zapoznaje się z opisem najważniejszych odmian roślin transgenicznych odpornych na owady, patogeny, herbicydy, stres. Szczegółowo analizuje i poddaje krytycznej ocenie opublikowane wyniki badań nad GMO i GMM. Poznaje zalety genetycznych modyfikacji prowadzące do produkcji biofarmaceutyków i dodatków do żywności. |
|
||||||||