(grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19 2018/19-L - Semestr letni 2018/19 2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20 2019/20-L - Semestr letni 2019/20 2020/21-Z - Semestr zimowy 2020/21 2020/21-L - Semestr letni 2020/21 2021/22-Z - Semestr zimowy 2021/22 2021/22-L - Semestr letni 2021/22 2022/23-Z - Semestr zimowy 2022/23 2022/23-L - Semestr letni 2022/23 2023/24-Z - Semestr zimowy 2023/2024 2023/24-L - Semestr letni 2023/2024 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2018/19-Z | 2018/19-L | 2019/20-Z | 2019/20-L | 2020/21-Z | 2020/21-L | 2021/22-Z | 2021/22-L | 2022/23-Z | 2022/23-L | 2023/24-Z | 2023/24-L | |||||
NBT/BŻ-SE>Pbioinf | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot umożliwia zapoznanie się z podstawami biokatalizy z użyciem enzymów i drobnoustrojów do modyfikowania grup funkcyjnych związków (np. reakcje hydrolazy, utleniania/redukcji, tworzenia wiązania C-C). Kurs obejmuje podstawowe techniki i procedury stosowane w biotransformacjach, sposoby zwiększania wydajności biotransformacji oraz przykłady przemysłowego otrzymywania leków, składników żywności, cennych chemikaliów i chiralnych bloków budulcowych. |
|
||||||||
NBT/BŻ-SE>BiotPŻ | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Cykl wykładów ma na celu zaznajomienie studentów z podstawowymi kierunkami zastosowania preparatów enzymatycznych w produkcji żywności oraz modyfikacji składników żywności. Program wykładów obejmuje wykorzystanie enzymów m.in. z klasy hydrolaz, oksydoreduktaz i transferaz, w przemysłowych procesach enzymatycznych oraz obejmuje nowe, potencjalne obszary ich użycia. W programie znajduje się także opis wybranych technologii produkcji żywności z naciskiem na zastosowane procesy enzymatyczne, tj. browarnictwo, serowarstwo, piekarstwo. |
|
||||||||
NBT/BŻ-SE>Bioch | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest umożliwienie studentom zapoznania się z materiałem dotyczącym struktury i funkcji związków organicznych, budujących żywe organizmy, głównych przemian metabolicznych w komórce oraz sposobów regulacji i integracji metabolizmu w komórce. Program wykładów obejmuje również zagadnienia dotyczące kinetyki reakcji enzymatycznej oraz mechanizmów przenoszenia energii. Celem laboratoriów jest zapoznanie studentów z podstawowymi metodami analiz biochemicznych. |
|
||||||||
NBT/BŻ-SE>IcZBAPR | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot obejmuje zagadnienia dotyczące praktycznego zastosowania metabolitów wtórnych roślin. Kurs umożliwia zapoznanie się z metodami izolowania i ustalania składu chemicznego frakcji oraz poszczególnych substancji chemicznych. Przedstawiana jest biosynteza najważniejszych grup związków naturalnych, ich właściwości i zastosowanie, ze szczególnym uwzględnieniem aplikacji spożywczych i farmaceutycznych. Przedmiot obejmuje również prawne elementy regulacji rynku substancji pochodzenia roślinnego: suplementów diety i leku ziołowego. |
|
||||||||
NBT/BŻ-SE>MBŚrod | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem kursu jest zapoznanie studentów z najważniejszymi metodami biotechnologicznymi wykorzystywanymi w ochronie środowiska naturalnego. Przedstawione zagadnienia obejmują zagadnienia zastosowania różnych mikroorganizmów w procesach oczyszczania gleby, wód gruntowych, gazów wylotowych oraz utylizacji odpadów ciekłych i stałych z rolnictwa i przemysłu spożywczego w procesach tlenowych i beztlenowych oraz produkcja biopaliw oraz biopolimerów przez mikroorganizmy. |
|
||||||||
NBT/BŻ-SE>CIAŻ | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem modułu jest zapoznanie studentów z technikami chemii analitycznej. Program obejmuje zagadnienia dotyczące metod spektroskopowych, refraktometrii, polarymetrii, spektroskopii masowej, podstaw technik elektrochemicznych, potencjometrii, elektrograwimetrii i kulometrii, polarografii, woltamperometrii, miareczkowania amperometrycznego i do martwego punktu (dead stop), konduktometrii, chromatografii: podstawowych pojęć, rodzajów chromatografii, mechanizmów retencji. |
|
||||||||
NBT/BŻ-SE>Enzym | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przedstawienie budowy i właściwości enzymów, sposobów ich oczyszczania oraz utrwalania, a także kinetyki reakcji enzymatycznych. Podczas zajęć laboratoryjnych studenci przeprowadzają cykl doświadczeń polegający na oczyszczaniu enzymów, określeniu optymalnych parametrów reakcji, badaniu kinetyki reakcji oraz wpływu inhibitorów na aktywność enzymatyczną. Zajęcia umożliwiają nabycie umiejętności oznaczania aktywności enzymatycznych oraz wykonywania bilansu oczyszczania białek. |
|
||||||||
NBT/BŻ-SE>PrzŻyw | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W ramach wykładu student zapoznaje się z oddziaływaniem reaktywnych form tlenu na człowieka i na żywność. Poznaje kategorie przeciwutleniaczy i mechanizmy ich działania w żywności, a także rolę przeciwutleniaczy w zapobieganiu procesom oksydacyjnym przebiegającym w żywności. Zna źródła przeciwutleniaczy naturalnych i metody oznaczania ich aktywności oraz sposoby pozyskiwania przeciwutleniaczy ze źródeł naturalnych. |
|
||||||||
NBT/BŻ-SE>ChŻyw | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Wykłady z Chemii Żywności umożliwią studentom poznanie chemicznych, fizycznych i sensorycznych właściwości głównych składników żywności, ich wzajemnych oddziaływań i przemian jakim podlegają podczas przechowywania oraz przetwarzania żywności. Program ćwiczeń umożliwi zapoznanie się z podstawowymi technikami izolowania, i oczyszczania głównych składników surowców żywnościowych oraz metodami analizy właściwości fizykochemicznych związków naturalnych. |
|
||||||||
NBT/BŻ-SE>MŻ | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedstawia wykorzystanie i wpływ drobnoustrojów w procesach technologii przemysłu spożywczego. Charakteryzuje grupy drobnoustrojów pożytecznych w produkcji w żywności, przebiegu procesów zachodzących w żywności pod wpływem mikroorganizmów. Przedstawia źródła zakażeń żywności mikroflorą patogeniczną i zagrożenia związane ze skażeniem żywności. Opisuje metody utrwalania żywności i zapewnienia mikrobiologicznego bezpieczeństwa w przemyśle spożywczym. |
|
||||||||
NBT/BŻ-SE>InżG | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot obejmuje zapoznanie studenta z nowoczesnymi metodami stosowanymi w klonowaniu, analizie i rekombinacji DNA. |
|
||||
NBT/BŻ-SE>GMO | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student poznaje podstawowe definicje i najważniejsze regulacje prawne obowiązujące na Świecie i w Polsce (Konwencja o Różnorodności Biologicznej, Protokół Kartagiński, Ustawa o GMO). Zapoznaje się z opisem najważniejszych odmian roślin transgenicznych odpornych na owady, patogeny, herbicydy, stres. Szczegółowo analizuje i poddaje krytycznej ocenie opublikowane wyniki badań nad GMO i GMM. Poznaje zalety genetycznych modyfikacji prowadzące do produkcji biofarmaceutyków i dodatków do żywności. |
|
||||||||
NBT/BŻ-SE>BiotPF | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Wprowadzenie do biotechnologii i farmacji (historia, definicje, obszary, podziały). Opis biokatalizatorów wykorzystywanych w produkcji biofarmaceutyków (bakterie, drożdże, grzyby strzępkowe, roślinne i zwierzęce linie komórkowe). Metody doskonalenia i przechowywania szczepów oraz liii komórkowych. Przegląd przemysłowych syntez związków aktywnych farmakologicznie (antybiotyki, witaminy, aminokwasy, hormon, interferony, przeciwciała). Terapia genowa. Aspekty prawne oraz społeczne stosowania biofarmaceutyków. |
|
||||||||
NBT/BŻ-SE>BiolMol | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Podczas kursu studenci zapoznają się ze szczegółową budową makrocząsteczek występujących w komórce oraz pełnionymi przez nie funkcjami. Poznają instrumentalne oraz bioinformatyczne metody analizy genomu, transkryptomu, proteomu i metabolomu. Planują analizę restrykcyjną oraz startery i warunki PCR. Poznają różnice w regulacji ekspresji genów u Prokaryota, Archea oraz Eukaryota oraz modyfikacji potranskrypcyjnych RNA i potranslacyjnych białek. Zapoznają się z najnowszymi osiągnięciami. |
|
||||||||
NBT/BŻ-SE>HTk | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem modułu jest umożliwienie studentom zapoznania się z materiałem z zakresu hodowli tkankowych: roślinnych i zwierzęcych. Program wykładów obejmuje zagadnienia dotyczące charakterystyki i zastosowania kultur in vitro roślin i zwierzęcych hodowli tkankowych oraz metod stosowanych w tych hodowlach. Celem laboratoriów jest umożliwienie studentom nabycia umiejętności w zakresie pozyskiwania i utrzymania przy życiu komórek roślinnych i zwierzęcych w hodowlach in vitro. |
|
||||||||