Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedmioty 3 sem. - technologia żywności i żywienie człowieka, st. i-go stopnia (inż.) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI)

Jednostka: DZIEKAN WYDZIAŁU BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Przedmioty 3 sem. - technologia żywności i żywienie człowieka, st. i-go stopnia (inż.)
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

2016/17-Z - Semestr zimowy 2016/17
2017/18-Z - Semestr zimowy 2017/18
2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19
2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20
2020/21-Z - Semestr zimowy 2020/21
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
2016/17-Z 2017/18-Z 2018/19-Z 2019/20-Z 2020/21-Z
NTŻ-SI>AnŻyw1
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z materiałem, z analizy żywności. Wykłady obejmują zagadnienia dotyczące analizy sensorycznej i oceny organoleptycznej, jakości żywności, normalizacji, jak również technik oznaczania wybranych składników chemicznych (tj.: woda, skrobia, białko) i cech jakościowych żywności. Na ćwiczeniach laboratoryjnych studenci mają możliwość przeprowadzenia oceny jakości wybranych surowców i produktów spożywczych, z określeniem właściwości fizykochemicznych żywności, przy użyciu odpowiednich metod.

Strona przedmiotu
NTŻ-SI>ChFiz
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Kurs przeznaczony jest przede wszystkim dla osób studiujących nauki biologiczne, którym potrzebna jest znajomość wybranych zagadnień z pogranicza fizyki i chemii. W trakcie wykładu omawiane są najważniejsze zagadnienia dotyczące termochemii, kinetyki i elektrochemii. Na ćwiczeniach laboratoryjnych studenci mają możliwość poszerzenia wiedzy o dodatkowe zagadnienia, np. równowagi fazowe, zjawiska adsorpcji).

Strona przedmiotu
NTŻ-SI>ChŻyw
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Chemiczne, fizyczne i sensoryczne właściwości głównych składników żywności: węglowodanów, lipidów, białek, barwników, związków zapachowych, witamin itd. ich wzajemne oddziaływania i przemiany podczas przechowywania i przetwarzania żywności, wybrane dodatki funkcjonalne do żywności

Strona przedmiotu
NTŻ-SI>ErgBHP brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Tematyka przedmiotu dotyczy bezpiecznych i wygodnych warunków wykonywania czynności zawodowych i pozazawodowych. Przedstawiane są podstawy ergonomii oraz jej wykorzystanie do projektowania i korekty stanowisk pracy oraz obiektów technicznych. Omawiane są rodzaje czynników występujących na stanowiskach pracy oraz oddziaływanie tych czynników na człowieka. Przedstawione są podstawowe informacje na temat ochrony własności intelektualnej.

Strona przedmiotu
NTŻ-SI>E brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
NTŻ-SI>AAnŻyw1 brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z materiałem, z analizy żywności. Wykłady obejmują zagadnienia dotyczące analizy sensorycznej i oceny organoleptycznej, jakości żywności, normalizacji, jak również technik oznaczania wybranych składników chemicznych (tj.: woda, skrobia, białko) i cech jakościowych żywności. Na ćwiczeniach laboratoryjnych studenci mają możliwość przeprowadzenia oceny jakości wybranych surowców i produktów spożywczych, z określeniem właściwości fizykochemicznych żywności, przy użyciu odpowiednich metod.

Strona przedmiotu
NTŻ-SI>FOODCHEM brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 45 godzin
  • Wykład - 45 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2019/20
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Chemiczne, fizyczne i sensoryczne właściwości głównych składników żywności: węglowodanów, lipidów, białek, barwników, związków zapachowych, witamin itd. ich wzajemne oddziaływania i przemiany podczas przechowywania i przetwarzania żywności, wybrane dodatki funkcjonalne do żywności

Strona przedmiotu
NTŻ-SI>ANGB1 brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Lektorat - 30 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Lektorat - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
NTŻ-SI>TechInf
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot obejmuje zagadnienia z zakresu: podstawowych pojęć z technologii informacyjnej i komunikacyjnej, dostępnych usług w mediach informacyjnych, zasad obsługi arkuszy kalkulacyjnych, wybranych edytorów tekstu oraz narzędzi grafiki rastrowej i wektorowej, podstaw baz danych, aktualnie stosowanych, wybranych narzędzi informatycznych w swojej dziedzinie kształcenia oraz pracy i nauki w chmurze.

Strona przedmiotu
NTŻ-SI>WFFFUN brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia - 30 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
NTŻ-SI>WFCRTR brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia - 30 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)