Przedmioty 2 sem. mgr - Biotechnologia, ERASMUS (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19 2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20 2020/21-Z - Semestr zimowy 2020/21 2021/22-Z - Semestr zimowy 2021/22 2022/23-Z - Semestr zimowy 2022/23 2023/24-Z - Semestr zimowy 2023/2024 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2018/19-Z | 2019/20-Z | 2020/21-Z | 2021/22-Z | 2022/23-Z | 2023/24-Z | |||||
NBT/BŻ-SE>BiotPŻ |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Cykl wykładów ma na celu zaznajomienie studentów z podstawowymi kierunkami zastosowania preparatów enzymatycznych w produkcji żywności oraz modyfikacji składników żywności. Program wykładów obejmuje wykorzystanie enzymów m.in. z klasy hydrolaz, oksydoreduktaz i transferaz, w przemysłowych procesach enzymatycznych oraz obejmuje nowe, potencjalne obszary ich użycia. W programie znajduje się także opis wybranych technologii produkcji żywności z naciskiem na zastosowane procesy enzymatyczne, tj. browarnictwo, serowarstwo, piekarstwo. |
|
||
NBT/BŻ-SE>IcZBAPR |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot obejmuje zagadnienia dotyczące praktycznego zastosowania metabolitów wtórnych roślin. Kurs umożliwia zapoznanie się z metodami izolowania i ustalania składu chemicznego frakcji oraz poszczególnych substancji chemicznych. Przedstawiana jest biosynteza najważniejszych grup związków naturalnych, ich właściwości i zastosowanie, ze szczególnym uwzględnieniem aplikacji spożywczych i farmaceutycznych. Przedmiot obejmuje również prawne elementy regulacji rynku substancji pochodzenia roślinnego: suplementów diety i leku ziołowego. |
|
||
NBT/BŻ-SE>F3GPD |
![]() |
brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Podczas kursu studenci zapoznają się z internetowymi bazami danych zawierającymi informacje na temat genomu i proteomu drożdży (SGD, PomBase). Szczegółowo poznają genom jądrowy i mitochondrialny kilkunastu gatunków wykorzystywanych w procesach biotechnologicznych. Porównują zawartość genów, sekwencji kodujących, niekodujących, funkcji genów i rodzin białkowych. Poznają najważniejsze węzły ewolucji gatunków drożdży, wykazują genetyczne podobieństwa i różnice (syntenia oraz nadmiarowość genów). |
|
||
NBT/BŻ-SE>HTk |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem modułu jest umożliwienie studentom zapoznania się z materiałem z zakresu hodowli tkankowych: roślinnych i zwierzęcych. Program wykładów obejmuje zagadnienia dotyczące charakterystyki i zastosowania kultur in vitro roślin i zwierzęcych hodowli tkankowych oraz metod stosowanych w tych hodowlach. Celem laboratoriów jest umożliwienie studentom nabycia umiejętności w zakresie pozyskiwania i utrzymania przy życiu komórek roślinnych i zwierzęcych w hodowlach in vitro. |
|
||
NBT/BŻ-SE>IcWir |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Charakterystyka wirusów, ich budowa, klasyfikacja, sposób replikacji, patogeneza wirusowych chorób ludzi i zwierząt. Odpowiedź organizmu na zakażenie wirusowe. Podstawy epidemiologii. Diagnostyka zakażeń wirusowych. Szczepionki i leki przeciwwirusowe. Wykorzystanie wirusów w biotechnologii. |
|
||