Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedmioty 2 sem. mgr - Biotechnologia, ERASMUS (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI)

Jednostka: DZIEKAN WYDZIAŁU BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Przedmioty 2 sem. mgr - Biotechnologia, ERASMUS
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19
2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20
2020/21-Z - Semestr zimowy 2020/21
2021/22-Z - Semestr zimowy 2021/22
2022/23-Z - Semestr zimowy 2022/23
2023/24-Z - Semestr zimowy 2023/2024
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
2018/19-Z 2019/20-Z 2020/21-Z 2021/22-Z 2022/23-Z 2023/24-Z
NBT/BŻ-SE>BiotPŻ
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Cykl wykładów ma na celu zaznajomienie studentów z podstawowymi kierunkami zastosowania preparatów enzymatycznych w produkcji żywności oraz modyfikacji składników żywności. Program wykładów obejmuje wykorzystanie enzymów m.in. z klasy hydrolaz, oksydoreduktaz i transferaz, w przemysłowych procesach enzymatycznych oraz obejmuje nowe, potencjalne obszary ich użycia. W programie znajduje się także opis wybranych technologii produkcji żywności z naciskiem na zastosowane procesy enzymatyczne, tj. browarnictwo, serowarstwo, piekarstwo.

Strona przedmiotu
NBT/BŻ-SE>IcZBAPR
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot obejmuje zagadnienia dotyczące praktycznego zastosowania metabolitów wtórnych roślin. Kurs umożliwia zapoznanie się z metodami izolowania i ustalania składu chemicznego frakcji oraz poszczególnych substancji chemicznych. Przedstawiana jest biosynteza najważniejszych grup związków naturalnych, ich właściwości i zastosowanie, ze szczególnym uwzględnieniem aplikacji spożywczych i farmaceutycznych. Przedmiot obejmuje również prawne elementy regulacji rynku substancji pochodzenia roślinnego: suplementów diety i leku ziołowego.

Strona przedmiotu
NBT/BŻ-SE>F3GPD brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Podczas kursu studenci zapoznają się z internetowymi bazami danych zawierającymi informacje na temat genomu i proteomu drożdży (SGD, PomBase). Szczegółowo poznają genom jądrowy i mitochondrialny kilkunastu gatunków wykorzystywanych w procesach biotechnologicznych. Porównują zawartość genów, sekwencji kodujących, niekodujących, funkcji genów i rodzin białkowych. Poznają najważniejsze węzły ewolucji gatunków drożdży, wykazują genetyczne podobieństwa i różnice (syntenia oraz nadmiarowość genów).

Strona przedmiotu
NBT/BŻ-SE>HTk
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem modułu jest umożliwienie studentom zapoznania się z materiałem z zakresu hodowli tkankowych: roślinnych i zwierzęcych. Program wykładów obejmuje zagadnienia dotyczące charakterystyki i zastosowania kultur in vitro roślin i zwierzęcych hodowli tkankowych oraz metod stosowanych w tych hodowlach. Celem laboratoriów jest umożliwienie studentom nabycia umiejętności w zakresie pozyskiwania i utrzymania przy życiu komórek roślinnych i zwierzęcych w hodowlach in vitro.

Strona przedmiotu
NBT/BŻ-SE>IcWir
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Charakterystyka wirusów, ich budowa, klasyfikacja, sposób replikacji, patogeneza wirusowych chorób ludzi i zwierząt. Odpowiedź organizmu na zakażenie wirusowe. Podstawy epidemiologii. Diagnostyka zakażeń wirusowych. Szczepionki i leki przeciwwirusowe. Wykorzystanie wirusów w biotechnologii.

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-7 (2025-03-24)