Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedmioty 4 sem. - żywienie człowieka, st. i-go stopnia (inż.) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI)

Jednostka: DZIEKAN WYDZIAŁU BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Przedmioty 4 sem. - żywienie człowieka, st. i-go stopnia (inż.)
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

2016/17-L - Semestr letni 2016/17
2017/18-L - Semestr letni 2017/18
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
2016/17-L 2017/18-L
NŻC-SI>AŻyw2
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Umożliwia studentom zapoznanie się nowoczesnymi metodami stosowanymi w analizie żywności. Wykład obejmuje omówienie ilościowe oznaczanie triacylogliceroli, węglowodanów, białek, a także oznaczanie lotnych związków metodami chromatografii gazowej.

Strona przedmiotu
NŻC-SI>DdŻ
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Regulacje prawne stosowania dodatków. Klasyfikacja i charakterystyka substancji dodawanych do żywności Technologie stosowania substancji dodatkowych w przetwórstwie żywności.

Strona przedmiotu
NŻC-SI>Fżyw
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Procesy fizjologiczne organizmu człowieka - funkcjonowanie układu pokarmowego. Współdziałanie i regulacja procesów fizjologicznych – układ nerwowy i hormonalny. Przystosowanie organizmu człowieka do środowiska życia.

Strona przedmiotu
NŻC-SI>MOiŻ
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem kursu jest zapoznanie studentów z najważniejszymi grupami mikroorganizmów, które zasiedlają środowisko naturalne i produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Przedstawione zagadnienia obejmują rolę mikroorganizmów w czasie produkcji, przechowywania i utrwalania żywności oraz zapoznanie studentów z zagadnieniami zatruć pokarmowych pochodzenia mikrobiologicznego. Celem laboratoriów jest umożliwienie studentom poznania podstawowych metod wykorzystywanych w pracy mikrobiologicznej.

Strona przedmiotu
NŻC-SI>OTŻ
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 45 godzin
  • Wykład - 45 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 45 godzin
  • Wykład - 45 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przemysł spożywczy - jego organizacja i struktura w Polsce, ogólne zadania przemysłu spożywczego; jakość żywności i surowców służących do jej produkcji; operacje i niezłożone procesy stosowane w przetwórstwie, utrwalanie i przechowywanie w produkcji przemysłowej i ich wpływ na wartość biologiczną, funkcjonalną i organoleptyczną żywności; pomocnicze materiały i techniki w technologii żywności; technologie produktów ubocznych; produkty odpadowe przemysłowej produkcji żywności i metody ich utylizacji.

Strona przedmiotu
NŻC-SI>SOwPiP
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Wartość energetyczna i odżywcza produktów spożywczych. Komputerowe bazy danych o składnikach odżywczych produktów i potraw. Zmiany zawartości składników odżywczych w produktach poddawanych obróbce technologicznej i gastronomicznej.

Strona przedmiotu
NŻC-SI>Stat
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia audytoryjne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Statystyka zajmuje się odkrywaniem informacji zawartej w danych. Dzieli się na statystykę opisową oraz statystykę matematyczną. Statystyka opisowa dotyczy zbierania obserwacji, przetwarzania i syntetycznej prezentacji danych, statystyka matematyczna natomiast dostarcza metod pozwalających na wyciąganie ogólnych wniosków na podstawie konkretnych danych.

Strona przedmiotu
NŻC-SI>WŻSiP brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Charakterystyka żywieniowa grup produktów spożywczych. Bazy danych o wartości energetycznej i odżywczej surowców i produktów. Zmiany wartości żywieniowej produktów spożywczych w czasie przetwarzania i przechowywania żywności.

Strona przedmiotu
NŻC-SI>ŻywCz1
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2017/18
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Poznanie mechanizmów regulujących spożycie pokarmu, możliwości wykorzystania norm żywienia do oceny sposobu żywienia człowieka i planowania jadłospisów. Zapoznanie z wartością odżywczą produktów i potraw, rolą składników pokarmowych w organizmie oraz ich wykorzystaniem z pożywienia. Rola żywienia w zachowaniu zdrowia oraz w profilaktyce chorób dietozależnych.

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)