(grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19 2018/19-L - Semestr letni 2018/19 2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20 2019/20-L - Semestr letni 2019/20 2020/21-Z - Semestr zimowy 2020/21 2020/21-L - Semestr letni 2020/21 2021/22-Z - Semestr zimowy 2021/22 2021/22-L - Semestr letni 2021/22 2022/23-Z - Semestr zimowy 2022/23 2022/23-L - Semestr letni 2022/23 2023/24-Z - Semestr zimowy 2023/2024 2023/24-L - Semestr letni 2023/2024 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2018/19-Z | 2018/19-L | 2019/20-Z | 2019/20-L | 2020/21-Z | 2020/21-L | 2021/22-Z | 2021/22-L | 2022/23-Z | 2022/23-L | 2023/24-Z | 2023/24-L | |||||
NBT/BŻ-SE>ApBiot | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z najważniejszymi procesami jednostkowymi wykorzystywanymi w przemyśle biotechnologicznym. Przedstawiane zagadnienia obejmują omówienie budowy i zastosowania różnych typów bioreaktorów, charakterystykę procesów membranowych, metod usuwania wilgoci z materiałów biologicznych, oraz metod oczyszczania i wydzielania produktów otrzymywanych w procesach biologicznych. |
|
||||||||
NBT/BŻ-SE>F3GPD | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Podczas kursu studenci zapoznają się z internetowymi bazami danych zawierającymi informacje na temat genomu i proteomu drożdży (SGD, PomBase). Szczegółowo poznają genom jądrowy i mitochondrialny kilkunastu gatunków wykorzystywanych w procesach biotechnologicznych. Porównują zawartość genów, sekwencji kodujących, niekodujących, funkcji genów i rodzin białkowych. Poznają najważniejsze węzły ewolucji gatunków drożdży, wykazują genetyczne podobieństwa i różnice (syntenia oraz nadmiarowość genów). |
|
|||
NBT/BŻ-SE>Mog | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z morfologią, anatomią i właściwościami fizjologicznymi podstawowych grup mikroorganizmów (bakterii, drożdży i grzybów strzępkowych). Program zajęć obejmuje ponadto zagadnienia związane z kinetyką wzrostu drobnoustrojów, ich odżywianiem, oddychaniem, występowaniem w środowisku naturalnym i ich wpływem na to środowisko oraz wzajemnymi oddziaływania między mikroorganizmami. |
|
||||||||
NBT/BŻ-SE>IcWir | brak | brak | brak | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Charakterystyka wirusów, ich budowa, klasyfikacja, sposób replikacji, patogeneza wirusowych chorób ludzi i zwierząt. Odpowiedź organizmu na zakażenie wirusowe. Podstawy epidemiologii. Diagnostyka zakażeń wirusowych. Szczepionki i leki przeciwwirusowe. Wykorzystanie wirusów w biotechnologii. |
|
||||||||