Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

(grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI)

Jednostka: DZIEKAN WYDZIAŁU BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

2016/17-Z - Semestr zimowy 2016/17
2016/17-L - Semestr letni 2016/17
2017/18-Z - Semestr zimowy 2017/18
2017/18-L - Semestr letni 2017/18
2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19
2018/19-L - Semestr letni 2018/19
2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20
2019/20-L - Semestr letni 2019/20
2020/21-Z - Semestr zimowy 2020/21
2020/21-L - Semestr letni 2020/21
2021/22-Z - Semestr zimowy 2021/22
2021/22-L - Semestr letni 2021/22
2022/23-Z - Semestr zimowy 2022/23
2022/23-L - Semestr letni 2022/23
2023/24-Z - Semestr zimowy 2023/2024
2023/24-L - Semestr letni 2023/2024
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
2016/17-Z 2016/17-L 2017/18-Z 2017/18-L 2018/19-Z 2018/19-L 2019/20-Z 2019/20-L 2020/21-Z 2020/21-L 2021/22-Z 2021/22-L 2022/23-Z 2022/23-L 2023/24-Z 2023/24-L
NTŻ-SE>PPPFer brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 24 godzin
  • Wykład - 24 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 24 godzin
  • Wykład - 24 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 24 godzin
  • Wykład - 24 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 24 godzin
  • Wykład - 24 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 24 godzin
  • Wykład - 24 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 24 godzin
  • Wykład - 24 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

W ramach przedmiotu omawiane są zagadnienia związane z technologią produkcji etanolu, drożdży piekarskich i paszowych, piwa.

Strona przedmiotu
NTŻ-SE>PŻCz brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia - 45 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia - 45 godzin
  • Wykład - 45 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest poznanie podstawowych pojęć z zakresu żywienia człowieka oraz zasad racjonalnego żywienia, poznanie wiedzy o składnikach odżywczych i nieodżywczych występujących w produktach spożywczych, poznanie błędów żywieniowych oraz skutków niewłaściwego żywienia. Celem ćwiczeń zdobycie umiejętności wykonania podstawowych analiz z oceny żywności, definiowanie czynników ryzyka chorób dietozależnych i umiejętność zaproponowania zmian żywieniowych

Strona przedmiotu
NTŻ-SE>Twegl brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2017/18
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2022/23
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Wiedza i umiejętności w zakresie przetwarzania surowców węglowodanowych, takich jak ziemniak i burak cukrowy na przekąski ziemniaczane, skrobię i cukier; linie produkcyjne modyfikowanych preparatów skrobiowych i czekolady; przeprowadzanie analiz jakości odpowiednich surowców do przetwarzania żywności poprzez gotowanie, smażenie, suszenie, mrożenie, ekstrakcję i ekstruzję.

Strona przedmiotu
NTŻ-SE>TZb brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2017/18
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 25 godzin
  • Wykład - 25 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2022/23
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z problematyką przetwórstwa zbóż. Wykłady i ćwiczenia dotyczą zagadnień surowcowych - budowa i skład chemiczny ziarna i związane z tym kierunki jego przetwarzania, Omówione zostaną technologie młynarstwa, kaszarstwa, produkcji makaronów, piekarstwa i ciastkarstwa

Strona przedmiotu
NTŻ-SE>IaChZN brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2017/18
Semestr letni 2018/19
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/23
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu
-

Skrócony opis

Przedmiot obejmuje zagadnienia dotyczące praktycznego zastosowania metabolitów wtórnych roślin. Kurs umożliwia zapoznanie się z metodami izolowania i ustalania składu chemicznego frakcji oraz poszczególnych substancji chemicznych. Przedstawiana jest biosynteza najważniejszych grup związków naturalnych, ich właściwości i zastosowanie, ze szczególnym uwzględnieniem aplikacji spożywczych i farmaceutycznych.

Strona przedmiotu
NTŻ-SE>F3TCzek brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot obejmuje charakterystykę ziarna kakaowego, technologię otrzymywania masy czekoladowej, produkcję czekolady i wyrobów czekoladowanych, aspekty jakościowe gotowych wyrobów

Strona przedmiotu
NTŻ-SE>WTTŻ1-SR brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 75 godzin
  • Wykład - 60 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 75 godzin
  • Wykład - 60 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 75 godzin
  • Wykład - 60 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 75 godzin
  • Wykład - 60 godzin
Semestr letni 2022/23
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 75 godzin
  • Wykład - 60 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 75 godzin
  • Wykład - 60 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot obejmuje nowe kierunki przetwarzania surowców pochodzenia roślinnego: zbóż, owoców, warzyw oraz ziemniaka. Trendy w technologii tłuszczów i wyrobów cukierniczych.

Strona przedmiotu
NTŻ-SE>Tmle brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Program przedmiotu Technologia mleczarstwa dotyczy zagadnień związanych z przedstawieniem właściwości fizykochemicznych jednego z podstawowych surowców pochodzenia zwierzęcego, jakim jest mleko. Omawiane są także aspekty higieniczne jego produkcji oraz główne kierunki przetwarzania, z uwzględnieniem procesów technologicznych i oceny jakości wytworzonych produktów mleczarskich..

Strona przedmiotu
NTŻ-SE>AnŻyw1 brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z materiałem, z analizy żywności. Wykłady obejmują zagadnienia dotyczące analizy sensorycznej i oceny organoleptycznej, jakości żywności, normalizacji, jak również technik oznaczania wybranych składników chemicznych (tj.: woda, skrobia, białko) i cech jakościowych żywności. Na ćwiczeniach laboratoryjnych studenci mają możliwość przeprowadzenia oceny jakości wybranych surowców i produktów spożywczych, z określeniem właściwości fizykochemicznych żywności, przy użyciu odpowiednich metod.

Strona przedmiotu
NTŻ-SE>AnŻyw2 brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2017/18
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/23
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Umożliwia studentom zapoznanie się nowoczesnymi metodami stosowanymi w analizie żywności. Wykład obejmuje omówienie ilościowe oznaczanie triacylogliceroli, węglowodanów, białek, a także oznaczanie lotnych związków metodami chromatografii gazowej.

Strona przedmiotu
NTŻ-SE>BiotŻyw brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia - 25 godzin
  • Wykład - 25 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia - 25 godzin
  • Wykład - 25 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia - 25 godzin
  • Wykład - 25 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia - 25 godzin
  • Wykład - 25 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Ćwiczenia - 25 godzin
  • Wykład - 25 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia - 25 godzin
  • Wykład - 25 godzin
Grupy przedmiotu
-

Skrócony opis

Program wykładów obejmuje podstawowe zagadnienia związane z wykorzystania drobnoustrojów przemysłowych, w tym wykorzystywanych w produkcji fermentowanej żywności. W treści wykładów zawarte są informacje dotyczące pozyskiwania, doskonalenia, przechowywania szczepów, opis biotechnologii wybranych dodatków konsumpcyjnych oraz opis sposobów prowadzenia procesów fermentacyjnych i funkcji drobnoustrojów w fermentowanej żywności.

Strona przedmiotu
NTŻ-SE>ChŻyw brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Chemiczne, fizyczne i sensoryczne właściwości głównych składników żywności: węglowodanów, lipidów, białek, barwników, związków zapachowych, witamin itd. ich wzajemne oddziaływania i przemiany podczas przechowywania i przetwarzania żywności, wybrane dodatki funkcjonalne do żywności

Strona przedmiotu
NTŻ-SE>Opak brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Funkcje opakowań. Normalizacja i projektowanie opakowań. Właściwości materiałów opakowaniowych.

Strona przedmiotu
NTŻ-SE>TOiW brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 45 godzin
  • Wykład - 60 godzin
Semestr zimowy 2017/18
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 45 godzin
  • Wykład - 45 godzin
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Organizacja bazy surowcowej dla przetwórstwa owoców i warzyw. Charakterystyka składników owoców i warzyw oraz ich znaczenie w przetwórstwie. Produkcja owoców i warzyw o minimalnym stopniu przetworzenia przechowywanych w modyfikowanej atmosferze. Przebieg procesów technologicznego produkcji konserw, kiszonek, marynat, przecierów, soków, win, mrożonek i suszy z owoców i warzyw. Ocena jakości i przechowywanie surowców i produktów z owoców i warzyw.

Strona przedmiotu
NTŻ-SE>IaSBŻFiN brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2017/18
Semestr zimowy 2018/19
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Student poznaje podstawowe pojęcia i regulacje prawne dotyczące żywności funkcjonalnej i nutraceu-tyków. Zapoznaje się z podstawowymi grupami nutra-ceutyków (związki polifenolowe, inulina, sterole i sta-nole, kwasy omega 3, 6, 9, tokoferole i tocotrienole, witaminy, probiotyki i prebiotyki) i ich oddziaływa-niem na organizm człowieka. Poznaje źródła nutra-ceutyków oraz dostępne w handlu preparaty zawiera-jące substancje bioaktywne.

Strona przedmiotu
NTŻ-SE>Tmie brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2022/23
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Charakterystyka zwierząt rzeźnych. Budowa tkanki mięśniowej. Skład chemiczny, właściwości fizykochemiczne i reologiczne mięsa. Metody utrwalania surowców rzeźnych. Produkcja przetworów mięsnych.

Strona przedmiotu
NTŻ-SE>WZNor brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2017/18
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/23
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest umożliwienie studentom zapoznania się z materiałem dotyczącym wybranych zagadnień z normalizacji. Program wykładów obejmuje zagadnienia związane z tym przedmiotem. Celem laboratoriów jest umożliwienie studentom zapoznanie się z podstawową metodologią stosowaną w normalizacji.

Strona przedmiotu
NTŻ-SE>ChOrg brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 45 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 45 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 45 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 45 godzin
Semestr letni 2022/23
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 45 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 60 godzin
  • Wykład - 45 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem kursu jest zdobycie podstawowej wiedzy na temat chemii związków organicznych. Studenci poznają strukturę elektronową i właściwości spektroskopowe różnych klas związków. Poznają także podstawowe techniki laboratoryjne stosowane w syntezie, oczyszczaniu i analizie związków organicznych.

Strona przedmiotu
NTŻ-SE>PASTA brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z asortymentem oraz metodami produkcji wyrobów makaronowych. Wykłady obejmują zagadnienia dotyczące charakterystyki surowców makaronowych, sposobu ich produkcji oraz oceny. Ponadto przedstawiane będą podstawowe zasady produkcji makaronu oraz wyrobów typu noodle. Zaprezentowane zostaną również wyróżniki i metody oceny jakości produktów makaronych i noodle.

Strona przedmiotu
NTŻ-SE>ZTPziem brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2017/18
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2022/23
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Wiedza i umiejętności w zakresie przetwórstwa ziemniaków i skrobi, produkcji przekąsek ziemniaczanych w oparciu o technologię ekstruzji, przeprowadzania analiz jakości ziemniaków dla przemysłu i do bezpośredniego spożycia, smażonych, suszonych, mrożonych i ekspandowanych produktów spożywczych.

Strona przedmiotu
NTŻ-SE>Tdro brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

W ramach przedmiotu studenci zapoznają się z podstawami teoretycznymi i praktycznymi (ćwiczenia laboratoryjne) drobiarstwa oraz przetwórstwa mięsa drobiowego oraz treści jaj. Przedmiotem zajęć są również wybrane zagadnienia z zakresu jakości produktów drobiarskich i jajczarskich.

Strona przedmiotu
NTŻ-SE>WZStan brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2017/18
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2022/23
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest umożliwienie studentom zapoznania się z materiałem dotyczącym wybranych zagadnień ze standaryzacji. Program wykładów obejmuje zagadnienia związane z tym przedmiotem. Celem laboratoriów jest umożliwienie studentom zapoznanie się z podstawową metodologią stosowaną w standaryzacji.

Strona przedmiotu
NTŻ-SE>ProjTech brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2016/17
  • Ćwiczenia projektowe - 45 godzin
Semestr letni 2017/18
Semestr letni 2018/19
  • Ćwiczenia projektowe - 45 godzin
Semestr letni 2019/20
  • Ćwiczenia projektowe - 45 godzin
Semestr letni 2020/21
  • Ćwiczenia projektowe - 45 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia projektowe - 45 godzin
Semestr letni 2022/23
  • Ćwiczenia projektowe - 45 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia projektowe - 45 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Podczas zajęć student opracowuje założenia techniczno-technologiczne wybranej linii produkcyjnej, poczynając od opracowania technologii, poprzez obliczenie bilansu masowego, dobór maszyn i urządzeń. Opracowuje harmonogram pracy urządzeń, metody transportu, oblicza zapotrzebowanie na powierzchnie magazynowe i wykonuje plan hali produkcyjnej i magazynów.

Strona przedmiotu
NTŻ-SE>TT brak brak brak brak brak brak brak brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2019/20
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2020/21
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2021/22
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/23
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot obejmuje charakterystykę głównych surowców tłuszczowych oraz otrzymywanych tłuszczów. Metody wydobywania, rafinacji i modyfikacji tłuszczów. Produkcję margaryny i tłuszczów specjalnych

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-7 (2024-02-19)