Przedmioty 5 sem. - biologia człowieka, st. i-go stopnia (lic.) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez DZIEKAN WYDZIAŁU BIOLOGII I HODOWLI ZWIERZĄT)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2016/17-Z - Semestr zimowy 2016/17 2016/17-L - Semestr letni 2016/17 2017/18-Z - Semestr zimowy 2017/18 2018/19-Z - Semestr zimowy 2018/19 2019/20-Z - Semestr zimowy 2019/20 2020/21-Z - Semestr zimowy 2020/21 2021/22-Z - Semestr zimowy 2021/22 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2016/17-Z | 2016/17-L | 2017/18-Z | 2018/19-Z | 2019/20-Z | 2020/21-Z | 2021/22-Z | |||||
BBC-SL>ANTOP |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Anatomia w ujęciu topograficznym. Anatomia prawidłowa ze szczególnym uwzględnieniem budowy poszczególnych narządów i układów w tym: układ ruchu, powłokowy (skóra), nerwowy, krwionośny, pokarmowy, oddechowy, moczowy oraz płciowy, narządy zmysłów. Wybrane zagadnienia patologii. |
|
||
BBC-SL>ATFCZ |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Biologia atrakcyjności człowieka jako przedmiot badań naukowych, biologiczne znaczenie atrakcyjności twarzy (uśredniona morfologia, symetria i dymorfizm twarzy, atrakcyjność skóry twarzy), wyposażenie genetyczne osobnika a atrakcyjność, czynniki warunkujące postrzeganie atrakcyjności, metody badań koloru skóry i owłosienia (atrakcyjność koloru skóry, włosów, oczu i ich znaczenie biologiczne). |
|
||
BBC-SL>BMC | brak | brak | brak | brak |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Chromatyna i chromosomy, Ekspresja genu, Struktura i funkcja białek, Przewodzenie sygnału, , Hormony i czynniki wzrostowe, Kontrola cyklu komórkowego, apoptozy procesu starzenia, Rozwój, Metabolizm, Odporność, Neurobiologia, Badania genów i białek, Inżynieria genetyczna, Nokauty genetyczne, transgeniczność i klonowanie, Technologia rekombinowanego DNA. |
|
||
BBC-SL>BPKRYM |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Omówienie możliwości wykorzystania wybranych technik kryminalistycznych w ocenie materiału dowodowego i porównawczego. |
|
||
BBC-SL>GMGEN |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W trakcie realizacji przedmiotu, student zapozna się z zagadnieniami dotyczącymi podstaw biologii molekulkarnej oraz genomiki porównawczej. |
|
||
BBC-SL>PODDAK |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Histologiczna budowa skóry, funkcje listewek dermatoglificznych. Zróżnicowanie morfologii listewek skórnych w obrębie rzędu Primates, filogeneza dermatoglifów. Klasyfikacje i częstości występowania figur dotykowych, wskaźniki deramtoglificzne. Cechy szczegółowe listewek deratoglificznych – minucje, poroskopia. Dermatoglificzne cechy ilościowe. |
|
||
BBC-SL>PRYM |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Szczegółowa charakterystyka rzędu Primates i wybranych grup Haplorhini i Strepsirhini; wybrane zagadnienia z zakresu obserwowanych u Primates adaptacji ewolucyjnych; cechy biologiczne i kulturowe człowieka na tle rzędu Naczelnych. |
|
||
BBC-SL>RACŻYWCZŁ |
![]() |
brak | brak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie studenta z zasadami racjonalnego żywienia. Student zapozna się wiadomościami, dotyczącymi wpływu podstawowych składników pokarmowych na organizm człowieka. Przedstawione zostaną także związki żywienia z jakością żywności i zdrowiem człowieka. |
|
||
BBC-SL>RŻC | brak | brak | brak | brak |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie studenta z zasadami racjonalnego żywienia. Student zapozna się wiadomościami, dotyczącymi wpływu podstawowych składników pokarmowych na organizm człowieka. Przedstawione zostaną także związki żywienia z jakością żywności i zdrowiem człowieka. |
|
||
BBC-SL>TECHPISDYPL |
![]() |
brak |
![]() |
![]() |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2016/17
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami opracowywania prac naukowych. Zaplanowanie eksperymentu i pomoc przy jego realizacji.Umiejętność poprawnego przeprowadzenia badań antropologicznych i przedstawienia wyników w formie pracy naukowej poprawnej pod względem merytorycznym i formalnym. |
|
||
BBC-SE>WSBCZ | brak | brak | brak |
![]() |
![]() |
brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2018/19
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zaznajomienie studentów z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi roli wybranych składników biologicznie czynnych (witamin o działaniu przeciwutleniającym oraz przeciwutleniaczy, a także kwasów n-6 i n-3) obecnymi w żywności. Kurs obejmuje również praktyczne zastosowanie wybranych procedur analitycznych służących do oznaczania niektórych parametrów pojemności antyoksydacyjnej w wybranych produktach żywnościowych dostępnych na polskim rynku. |
|
||
BBC-SL>WSBCZ | brak | brak | brak | brak |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2019/20
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zaznajomienie studentów z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi roli wybranych składników biologicznie czynnych (witamin o działaniu przeciwutleniającym oraz przeciwutleniaczy, a także kwasów n-6 i n-3) obecnymi w żywności. Kurs obejmuje również praktyczne zastosowanie wybranych procedur analitycznych służących do oznaczania niektórych parametrów pojemności antyoksydacyjnej w wybranych produktach żywnościowych dostępnych na polskim rynku. |
|
||