BHP w rolnictwie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | PRO-SI>BHPROL |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | BHP w rolnictwie |
Jednostka: | INSTYTUT INŻYNIERII ROLNICZEJ |
Grupy: |
Przedmioty 5 sem. - rolnictwo, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Rolnictwo |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Semestr studiów: | piąty |
Wymagania wstępne: | Podstawowa wiedza z zakresu BHP, ogólna wiedza w dziedzinie produkcji rolniczej |
Osoba do konaktu: | dr inż. Marek Brennensthul, dr inż. Beata Cieniawska |
Skrócony opis: |
Przedmiot obejmuje zagadnienia dotyczące czynników środowiska pracy przy różnych grupach czynności w rolnictwie. Analizowane są zagrożenia przy pracach polowych oraz pracach w obrębie gospodarstwa, omawiane są warunki bezpiecznego obsługiwania maszyn i pojazdów rolniczych. Przedstawiane są zagrożenia na wybranych stanowiskach pracy związanych z sektorem rolniczym. |
Pełny opis: |
Podstawy prawne bezpieczeństwa i higieny pracy w rolnictwie. Specyfika prac w rolnictwie: sezonowość, różnorodność czynności. Podział czynników rolniczego środowiska pracy. Zasady bezpiecznej eksploatacji ciągników przy pracach polowych i transportowych. Bezpieczeństwo i higiena pracy w produkcji roślinnej - zasady bezpieczeństwa podczas uprawy gleby, siewu, sadzenia i zbioru płodów rolnych. Prace związane z nawożeniem mineralnym i organicznym. Bezpieczne stosowanie środków ochrony roślin; rodzaje środków ochrony roślin, drogi wnikania substancji do organizmu, zasady przechowywania i aplikowania środków ochrony roślin. Prace związane z produkcją zwierzęcą; bezpieczna obsługa zwierząt, czynności dodatkowe w chowie zwierząt. Bezpieczeństwo przy pracach ogrodniczych i sadowniczych. Dobre praktyki BHP podczas innych prac wykonywanych przez rolników – spawanie elektryczne i gazowe, użytkowanie narzędzi mechanicznych. Wymogi prawne, standaryzacja i normy przy czynnościach związanych z pracą rolniczą. Bezpieczny transport surowców i produktów rolnych. |
Literatura: |
Podstawowa: Kulka A. 2009. Bezpieczeństwo i higiena pracy w gospodarstwie rolnym. Poradnik dla doradców rolnych. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Rączkowski B. 2009; BHP w praktyce – wydanie XII. ODDK Gdańsk Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy. Dz.U. 1974 nr 24 poz. 141 Uzupełniająca: Bridger R. S. Introduction to ergonomics; 3rd edition. CRC Press 2009. PN-EN ISO 19011:2003. Wytyczne dotyczące audytowania systemów zarządzania jakością i/lub zarządzania środowiskowego |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu kursu student W zakresie wiedzy Student posiada wiedzę umożliwiającą ocenę systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy, zgodnie z wymaganiami norm. Zna środki bezpieczeństwa oraz ochrony indywidualnej i zbiorowej oraz kryteria ich doboru. Zna typowe czynniki i rodzaje zagrożeń występujące na stanowiskach pracy w rolnictwie. Zna zasady zmniejszenia czynników narażenia i zagrożenia w środowisku pracy. [RR_P6S_WG10] W zakresie umiejętności Student ma przygotowanie do oceny w zakresie BHP stanowisk pracy w rolnictwie. Potrafi określić czynniki i rodzaje zagrożeń oraz wskazać sposoby ich zmniejszenia. Potrafi przeprowadzić audyt wewnętrzny w obszarze BHP oraz przygotować raport z audytu. potrafi planować ścieżkę własnego rozwoju zawodowego, rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie. [RR_P6S_UW03; RR_P6S_UO03; RR_P6S_UU01] W zakresie kompetencji społecznych Student jest wrażliwy na występujące zagrożenia bezpieczeństwa przy pracach w rolnictwie i podczas produkcji i dystrybucji żywności, ma świadomość związanego z nimi ryzyka. Posiada umiejętność krytycznej oceny oraz potrafi formułować opinie dotyczące zagadnień bezpieczeństwa. [RR_P6S_KK01] |
Metody i kryteria oceniania: |
Wiedza Kolokwia i egzamin. Umiejętności Ocena poprawności wykonania sprawozdań z ćwiczeń. Kompetencje społeczne Ocena poprawności wykonania sprawozdań z ćwiczeń. Dyskusja na zajęciach. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
Przejdź do planu
PN WT ĆWL
ĆWL
WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marek Brennensthul | |
Prowadzący grup: | Marek Brennensthul, Beata Cieniawska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.