Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych 7
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | POG-SI>UPGRZ7 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych 7 |
Jednostka: | KATEDRA OGRODNICTWA |
Grupy: |
Przedmioty 7 sem. - ogrodnictwo, st. I-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Ogrodnictwo |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki/praktyczny |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Semestr studiów: | siódmy |
Skrócony opis: |
Studenci zapoznają się z technologią uprawy grzybów jadalnych ze szczególnym uwzględnieniem pieczarki. |
Pełny opis: |
Podstawowe informacje na temat wartości odżywczej grzybów uprawnych jadalnych i leczniczych, wymagań przyrodniczych, możliwości kształtowania mikroklimatu w uprawie grzybów jadalnych i leczniczych, metod ich zbioru i traktowania posprzętnego. Omawiane są zasady produkcji ważniejszych gospodarczo gatunków grzybów oraz podstawowe zasady uprawy gatunków grzybów leczniczych. |
Literatura: |
bowiązkowa: 1. Szudyga K., Uprawa pieczarki. Hortpress, 2005, 2. Gapiński M., Woźniak W., Ziombra M., Boczniak. Technologia uprawy i przetwarzania. PWRiL, 2001, 3. Gapiński M., Woźniak W., Pieczarka. Technologia uprawy i przetwarzania. PWRiL, 1999 4. Sakson N. Produkcja pieczarki na podłożu fazy III, PWRiL, 2008 5. Siwulski M., A. Czerwińska-Nowak, Sobieralski K. Biologia i uprawa twardziaka jadalnego Shiitake, PWRiL 2007, 6. Siwulski M., Sobieralski K. Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych w warunkach naturalnych, Wyd. Kurpisz 2004. Uzupełniająca: 1. Pieczarki - biuletyn producenta pieczarki (kwartalnik) 2. Stamets P. Growing gourmet and medicinal mushroom, Ten Speed Press 2000 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: ma wiedzę z zakresu mikrobiologii niezbędną do zrozumienia zjawisk zachodzących w środowisku pod wpływem mikroorganizmów, w tym wykorzystywania procesów mikrobiologicznych w praktyce ogrodniczej ma uporządkowaną wiedzę niezbędną do organizacji ochrony pieczarki przed chorobami i szkodnikami posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej dotyczącej uprawy grzybów, ma elementarną wiedzę w zakresie ochrony własności intelektualnej, ergonomii oraz bezpieczeństwa i higieny pracy ze szczególnym uwzględnieniem specyfiki zabiegów agrotechnicznych stosowanych w ogrodnictwie. OG _P6S_ WG11 OG_P6S_WG13 OG_P6S_WK03 Umiejętności: potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące uprawy grzybów, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu uprawy grzybów z wykorzystaniem podstawowej terminologii zawodowej, za pomocą doboru różnych źródeł także w języku angielskim potrafi posługiwać się technologia informatyczną w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji, budowy baz danych niezbędnych do projektowania i realizacji przedsięwzięć z zakresu produkcji ogrodniczej grzybów jadalnych ma umiejętność określania konieczności wykonania zabiegów ochrony roślin w uprawach grzybów oraz doboru środków i metod ich prowadzenia, ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia, stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w realizacji procesów technologicznych związanych z produkcją grzybów uprawnych. OG_P6S_UW01 OG_P6S_UO02 OG_P6S_UK01 Kompetencje społeczne: ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów, ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję płodów ogrodniczych wysokiej jakości, oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego, potrafi prawidłowo określić oraz rozwiązać problemy związane z planowaniem i realizacją produkcji grzybów uprawnych. OG_PS6_KK01 OG_PS6_KO01 OG_PS6_KO04 |
Metody i kryteria oceniania: |
ocena z ćwiczeń 60%, ocena z wykładu 40 % |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | CECYLIA UKLAŃSKA-PUSZ | |
Prowadzący grup: | CECYLIA UKLAŃSKA-PUSZ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | CECYLIA UKLAŃSKA-PUSZ | |
Prowadzący grup: | CECYLIA UKLAŃSKA-PUSZ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | CECYLIA UKLAŃSKA-PUSZ | |
Prowadzący grup: | CECYLIA UKLAŃSKA-PUSZ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.