Przechowalnictwo płodów ogrodniczych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | POG-SI>PPO |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Przechowalnictwo płodów ogrodniczych |
Jednostka: | KATEDRA OGRODNICTWA |
Grupy: |
Przedmioty 7 sem. - ogrodnictwo, st. I-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
LUB
1.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Ogrodnictwo |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | siódmy |
Wymagania wstępne: | Warzywnictwo, Sadownictwo, Fizjologia roślin |
Skrócony opis: |
Fizjologiczne przemiany zachodzące w warzywach i owocach przed i w trakcie przechowywania. Warunki i metody przechowywania. Zasady budowy i eksploatacji nowoczesnych obiektów przechowalniczych. |
Pełny opis: |
Podział warzyw i owoców na grupy pod względem trwałości przechowalniczej. Procesy życiowe zachodzące w warzywach i owocach w trakcie przechowywania-oddychanie, transplantacja przemiany biochemiczne. Czynniki wpływające na trwałość przechowalniczą związane z jakością warzyw oraz owoców i warunkami przechowywania. Warunki i sposoby przechowywania warzyw i owoców z uwzględnieniem temperatury, wilgotności względnej powietrza, składu gazowego atmosfery. Higiena przechowywania. Nowoczesne systemy przechowywania warzyw i owoców. Przygotowanie warzyw i owoców do obrotu. |
Literatura: |
1. Adamicki F., Czerko Z. 2002. Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka. PWRiL Poznań. 2. Gajewski M. 2001. Przechowalnictwo warzyw. Wydawnictwo SGGW Warszawa. 3. Lange E., Ostrowski W. 1992. Przechowalnictwo owoców. PWRiL Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy Student posiada umiejętności oceny przydatności uzyskanych w uprawie warzyw oraz owoców do ich krótkotrwałego i długotrwałego przechowywania. Zna warunki w jakich należy przechowywać poszczególne gatunki roślin oraz rodzaje pomieszczeń do przechowywania. O1-W15, O1-W17 W zakresie umiejętności Uzyskana wiedza pozwoli studentowi na wybór najbardziej efektywnych metod schładzania wstępnego, metody przechowywania oraz zastosowania optymalnych warunków przy krótkotrwałym i długotrwałym przechowywaniu warzyw i owoców O1-U06, O1-U09, O1-U14 W zakresie kompetencji społecznych Po zaliczeniu przedmiotu student będzie mógł być zatrudniony w sferze przechowalnictwa oraz dystrybucji warzyw i owoców na rynku hurtowym i detalicznym. O1-K01, O1-K05, O1-K04 |
Metody i kryteria oceniania: |
Pisemne zaliczenie ocena wykonanej prezentacji Praca w zespołach aktywność na zajęciach ocena z ćwiczeń 60%, ocena z wykładu 40 % |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | EUGENIUSZ KOŁOTA, JAN KRĘŻEL, MARIA LICZNAR-MAŁAŃCZUK, ADAM SZEWCZUK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JAN KRĘŻEL | |
Prowadzący grup: | MARTA CZAPLICKA, JAN KRĘŻEL, MARIA LICZNAR-MAŁAŃCZUK, ADAM SZEWCZUK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JAN KRĘŻEL | |
Prowadzący grup: | PIOTR CHOHURA, JAN KRĘŻEL, MARIA LICZNAR-MAŁAŃCZUK, ADAM SZEWCZUK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JAN KRĘŻEL | |
Prowadzący grup: | PIOTR CHOHURA, JAN KRĘŻEL, MARIA LICZNAR-MAŁAŃCZUK, ADAM SZEWCZUK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JAN KRĘŻEL | |
Prowadzący grup: | JAN KRĘŻEL, MARIA LICZNAR-MAŁAŃCZUK, ADAM SZEWCZUK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JAN KRĘŻEL | |
Prowadzący grup: | JAN KRĘŻEL, MARIA LICZNAR-MAŁAŃCZUK, ADAM SZEWCZUK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANITA BIESIADA | |
Prowadzący grup: | ANITA BIESIADA, MARIA LICZNAR-MAŁAŃCZUK, ADAM SZEWCZUK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.