Enologia i ampelografia -przegląd zagadnień uprawy winorośli i produkcji wima na świecie 7
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | POG-SI>ENAMP7 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Enologia i ampelografia -przegląd zagadnień uprawy winorośli i produkcji wima na świecie 7 |
Jednostka: | KATEDRA OGRODNICTWA |
Grupy: |
Przedmioty 7 sem. - ogrodnictwo, st. I-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Ogrodnictwo |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Semestr studiów: | siódmy |
Skrócony opis: |
Przedmiot obejmuje przegląd odmian winorośli, sposobów ich uprawy i rodzajów produkowanego wina w wybranych regionach winiarskich świata. Zajęcia podzielone są tematycznie na obszary uprawy winorośli na wybranych kontynentach, wraz z uwzględnieniem ich cecha charakterystycznych. |
Pełny opis: |
Winorośl - pozycja uprawy w kraju i na świecie. Główne regiony uprawy gatunku. Odmiany uprawiane w poszczególnych regionach świata - wymagania, cechy owoców i wina. Ampelografia - odmianoznawstwo odmian winorośli. Odmiany winorośli oraz charakterystyka owoców i wina produkowanych w poszczególnych regionach świata (Ameryka Północna, Ameryka Południowa, Azja, Europa, pozostałe). Ekonomiczne aspekty uprawy winorośli na świecie. Aspekty społeczne i zdrowotne spożywania wina. Wpływ wina na zdrowie człowieka. |
Literatura: |
1. Myśliwiec R. Winorośl. Wydawnictwo Działkowiec, Warszawa 2007. 2. Myśliwiec R. Winorośl i wino. PWRiL, Warszawa 2002 3. Hugh J., Jancis R. Wielki atlas świata win. Buchmann. 2011 |
Efekty uczenia się: |
wiedza Student nabywa wiedzę w zakresie fizjologii winorośli, obejmującą mechanizmy regulacji procesów życiowych roślin, gospodarkę wodną i adaptację do warunków środowiskowych Student ma wiedzę z zakresu genetyki i zróżnicowania rodzaju Vitis Student posiada szczegółowa wiedzę z zakresu technologii prowadzenia winnicy w różnych warunkach klimatycznych OG_P6S_WG15 OG_PS6_KK01 OG_PS6_KO01 OG_PS6_KR01 OG_P6S_WG10 Student potrafi ocenić stanowisko pod uprawę winorośli, dokonując analizy czynników środowiskowych, wpływających na rozwój roślin Potrafi identyfikować, i podać elementy charakterystyczne dla odmian przerobowych winorośli OG_P6S_UW06 OG-P6S_UK01 Komptencje spłeczne Student ma świadomość ważności podnoszenia swojej wiedzy i dokształcania się w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie. Student ma świadomość znaczeni społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję płodów ogrodniczych i ich zagospodarowania Student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w zakresie uprawy winorośli i produkcji wina, a także odpowiedzialności za podejmowane decyzje OG_PS6_KK01 OG_PS6_KO02 OG_PS6_KO03 |
Metody i kryteria oceniania: |
ocena z zadania domowego 50% ocena z egzaminu 50% kolokwia, zaliczenie zadania domowe |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MARTA CZAPLICKA | |
Prowadzący grup: | MARTA CZAPLICKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MARTA CZAPLICKA | |
Prowadzący grup: | MARTA CZAPLICKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MARTA CZAPLICKA | |
Prowadzący grup: | MARTA CZAPLICKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.