Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

SUSTAINABLE AND INTEGRATED HORTICULTURE

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: POG-SE>SIH
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: SUSTAINABLE AND INTEGRATED HORTICULTURE
Jednostka: KATEDRA OGRODNICTWA
Grupy:
Przedmioty 9 sem., - ogrodnictwo, st. stacjonarne (ERASMUS)
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: angielski
Kierunek:

Ogrodnictwo

Poziom studiów:

II stopnia

Profil:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowy

Semestr studiów:

drugi

Osoba do konaktu:

(tylko po angielsku) dr inż. Marta Czaplicka; marta.czaplicka-pedzich@upwr.edu.pl

Skrócony opis:

Przygotowanie studenta do prowadzenia i zarządzania uprawami ogrodniczymi prowadzonymi w systemach zrównoważonych. Przedmiot zawiera informacje na temat systemów integrowanej produkcji owoców i warzyw, systemów stosowanych w ogrodnictwie zrównoważonym.

Pełny opis:

Ogrodnictwo zrównoważone – ekologiczne podstawy, uregulowania prawne, rejonizacja produkcji ogrodniczej, ocena warunków środowiska, zmianowanie, dobór odmian

Literatura:

Metodyki integrowanej produkcji - dla wszystkich dostępnych gatunków (najnowsze wersje); Metodyki integrowanej ochrony - dla wszystkich dostępnych gatunków (najnowsze wersje); Aktualne regulacje prawne w UE w zakresie integrowanej i ekologicznej produkcji

Efekty uczenia się:

W zakresie wiedzy

Ma wiedzę na temat podstaw zrównoważonej produkcji warzywniczej i sadowniczej.

Zna możliwości sterowania plonowaniem warzyw i roślin sadowniczych oraz wpływu uprawy zrównoważonej na ich wartość biologiczną.

O1-W04

O1-W15

O1-W17

W zakresie umiejetności

Planuje sposób prowadzenia, dobór środków ochrony roślin do upraw prowadzonych w systemie zrównoważonym.

Dobiera systemy sygnalizacji zagrożeń i właściwe sposoby zwalczania chorób i szkodników

O1-U04

O1-U11

W zakresie kompetencji społecznych

Rozumie potrzebę integrowanego stosowania środków produkcji w uprawach warzywniczych i sadowniczych

Potrafi ocenić i wyeliminować błędy w uprawie sadowniczej

O1-K03

O1-K06

O1-K08

Metody i kryteria oceniania:

Aktywność 10%, ocena z projektu 50%, ocena z kolokwium 40%

kolokwium i project

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marta Czaplicka
Prowadzący grup: Marta Czaplicka, Cecylia Uklańska-Pusz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-03
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marta Czaplicka
Prowadzący grup: Marta Czaplicka, Cecylia Uklańska-Pusz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marta Czaplicka
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie
Skrócony opis:

Przygotowanie studenta do prowadzenia i zarządzania uprawami ogrodniczymi prowadzonymi w systemach zrównoważonych. Przedmiot zawiera informacje na temat systemów integrowanej produkcji owoców i warzyw, systemów stosowanych w ogrodnictwie zrównoważonym

Pełny opis:

Ogrodnictwo zrównoważone – ekologiczne podstawy, uregulowania prawne, rejonizacja produkcji ogrodniczej, ocena warunków środowiska, zmianowanie, dobór odmian

Literatura:

Metodyki integrowanej produkcji - dla wszystkich dostępnych gatunków (najnowsze wersje); Metodyki integrowanej ochrony - dla wszystkich dostępnych gatunków (najnowsze wersje); Aktualne regulacje prawne w UE w zakresie integrowanej i ekologicznej produkcji

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marta Czaplicka
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie
Skrócony opis:

Przygotowanie studenta do prowadzenia i zarządzania uprawami ogrodniczymi prowadzonymi w systemach zrównoważonych. Przedmiot zawiera informacje na temat systemów integrowanej produkcji owoców i warzyw, systemów stosowanych w ogrodnictwie zrównoważonym

Pełny opis:

Ogrodnictwo zrównoważone – ekologiczne podstawy, uregulowania prawne, rejonizacja produkcji ogrodniczej, ocena warunków środowiska, zmianowanie, dobór odmian

Literatura:

Metodyki integrowanej produkcji - dla wszystkich dostępnych gatunków (najnowsze wersje); Metodyki integrowanej ochrony - dla wszystkich dostępnych gatunków (najnowsze wersje); Aktualne regulacje prawne w UE w zakresie integrowanej i ekologicznej produkcji

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marta Czaplicka
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie
Skrócony opis:

Przygotowanie studenta do prowadzenia i zarządzania uprawami ogrodniczymi prowadzonymi w systemach zrównoważonych. Przedmiot zawiera informacje na temat systemów integrowanej produkcji owoców i warzyw, systemów stosowanych w ogrodnictwie zrównoważonym

Pełny opis:

Ogrodnictwo zrównoważone – ekologiczne podstawy, uregulowania prawne, rejonizacja produkcji ogrodniczej, ocena warunków środowiska, zmianowanie, dobór odmian

Literatura:

Metodyki integrowanej produkcji - dla wszystkich dostępnych gatunków (najnowsze wersje); Metodyki integrowanej ochrony - dla wszystkich dostępnych gatunków (najnowsze wersje); Aktualne regulacje prawne w UE w zakresie integrowanej i ekologicznej produkcji

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-29
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marta Czaplicka
Prowadzący grup: Marta Czaplicka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie
Skrócony opis:

Przygotowanie studenta do prowadzenia i zarządzania uprawami ogrodniczymi prowadzonymi w systemach zrównoważonych. Przedmiot zawiera informacje na temat systemów integrowanej produkcji owoców i warzyw, systemów stosowanych w ogrodnictwie zrównoważonym

Pełny opis:

Ogrodnictwo zrównoważone – ekologiczne podstawy, uregulowania prawne, rejonizacja produkcji ogrodniczej, ocena warunków środowiska, zmianowanie, dobór odmian

Literatura:

Metodyki integrowanej produkcji - dla wszystkich dostępnych gatunków (najnowsze wersje); Metodyki integrowanej ochrony - dla wszystkich dostępnych gatunków (najnowsze wersje); Aktualne regulacje prawne w UE w zakresie integrowanej i ekologicznej produkcji

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)