SUSTAINABLE AND INTEGRATED HORTICULTURE
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | POG-SE>SIH |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | SUSTAINABLE AND INTEGRATED HORTICULTURE |
Jednostka: | KATEDRA OGRODNICTWA |
Grupy: |
Przedmioty 9 sem., - ogrodnictwo, st. stacjonarne (ERASMUS) |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | angielski |
Kierunek: | Ogrodnictwo |
Poziom studiów: | II stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | drugi |
Osoba do konaktu: | (tylko po angielsku) dr inż. Marta Czaplicka; marta.czaplicka-pedzich@upwr.edu.pl |
Skrócony opis: |
Przygotowanie studenta do prowadzenia i zarządzania uprawami ogrodniczymi prowadzonymi w systemach zrównoważonych. Przedmiot zawiera informacje na temat systemów integrowanej produkcji owoców i warzyw, systemów stosowanych w ogrodnictwie zrównoważonym. |
Pełny opis: |
Ogrodnictwo zrównoważone – ekologiczne podstawy, uregulowania prawne, rejonizacja produkcji ogrodniczej, ocena warunków środowiska, zmianowanie, dobór odmian |
Literatura: |
Metodyki integrowanej produkcji - dla wszystkich dostępnych gatunków (najnowsze wersje); Metodyki integrowanej ochrony - dla wszystkich dostępnych gatunków (najnowsze wersje); Aktualne regulacje prawne w UE w zakresie integrowanej i ekologicznej produkcji |
Efekty uczenia się: |
W zakresie wiedzy Ma wiedzę na temat podstaw zrównoważonej produkcji warzywniczej i sadowniczej. Zna możliwości sterowania plonowaniem warzyw i roślin sadowniczych oraz wpływu uprawy zrównoważonej na ich wartość biologiczną. O1-W04 O1-W15 O1-W17 W zakresie umiejetności Planuje sposób prowadzenia, dobór środków ochrony roślin do upraw prowadzonych w systemie zrównoważonym. Dobiera systemy sygnalizacji zagrożeń i właściwe sposoby zwalczania chorób i szkodników O1-U04 O1-U11 W zakresie kompetencji społecznych Rozumie potrzebę integrowanego stosowania środków produkcji w uprawach warzywniczych i sadowniczych Potrafi ocenić i wyeliminować błędy w uprawie sadowniczej O1-K03 O1-K06 O1-K08 |
Metody i kryteria oceniania: |
Aktywność 10%, ocena z projektu 50%, ocena z kolokwium 40% kolokwium i project |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marta Czaplicka | |
Prowadzący grup: | Marta Czaplicka, Cecylia Uklańska-Pusz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marta Czaplicka | |
Prowadzący grup: | Marta Czaplicka, Cecylia Uklańska-Pusz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marta Czaplicka | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
|
Skrócony opis: |
Przygotowanie studenta do prowadzenia i zarządzania uprawami ogrodniczymi prowadzonymi w systemach zrównoważonych. Przedmiot zawiera informacje na temat systemów integrowanej produkcji owoców i warzyw, systemów stosowanych w ogrodnictwie zrównoważonym |
|
Pełny opis: |
Ogrodnictwo zrównoważone – ekologiczne podstawy, uregulowania prawne, rejonizacja produkcji ogrodniczej, ocena warunków środowiska, zmianowanie, dobór odmian |
|
Literatura: |
Metodyki integrowanej produkcji - dla wszystkich dostępnych gatunków (najnowsze wersje); Metodyki integrowanej ochrony - dla wszystkich dostępnych gatunków (najnowsze wersje); Aktualne regulacje prawne w UE w zakresie integrowanej i ekologicznej produkcji |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-28 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marta Czaplicka | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
|
Skrócony opis: |
Przygotowanie studenta do prowadzenia i zarządzania uprawami ogrodniczymi prowadzonymi w systemach zrównoważonych. Przedmiot zawiera informacje na temat systemów integrowanej produkcji owoców i warzyw, systemów stosowanych w ogrodnictwie zrównoważonym |
|
Pełny opis: |
Ogrodnictwo zrównoważone – ekologiczne podstawy, uregulowania prawne, rejonizacja produkcji ogrodniczej, ocena warunków środowiska, zmianowanie, dobór odmian |
|
Literatura: |
Metodyki integrowanej produkcji - dla wszystkich dostępnych gatunków (najnowsze wersje); Metodyki integrowanej ochrony - dla wszystkich dostępnych gatunków (najnowsze wersje); Aktualne regulacje prawne w UE w zakresie integrowanej i ekologicznej produkcji |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-28 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marta Czaplicka | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
|
Skrócony opis: |
Przygotowanie studenta do prowadzenia i zarządzania uprawami ogrodniczymi prowadzonymi w systemach zrównoważonych. Przedmiot zawiera informacje na temat systemów integrowanej produkcji owoców i warzyw, systemów stosowanych w ogrodnictwie zrównoważonym |
|
Pełny opis: |
Ogrodnictwo zrównoważone – ekologiczne podstawy, uregulowania prawne, rejonizacja produkcji ogrodniczej, ocena warunków środowiska, zmianowanie, dobór odmian |
|
Literatura: |
Metodyki integrowanej produkcji - dla wszystkich dostępnych gatunków (najnowsze wersje); Metodyki integrowanej ochrony - dla wszystkich dostępnych gatunków (najnowsze wersje); Aktualne regulacje prawne w UE w zakresie integrowanej i ekologicznej produkcji |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-29 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marta Czaplicka | |
Prowadzący grup: | Marta Czaplicka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
|
Skrócony opis: |
Przygotowanie studenta do prowadzenia i zarządzania uprawami ogrodniczymi prowadzonymi w systemach zrównoważonych. Przedmiot zawiera informacje na temat systemów integrowanej produkcji owoców i warzyw, systemów stosowanych w ogrodnictwie zrównoważonym |
|
Pełny opis: |
Ogrodnictwo zrównoważone – ekologiczne podstawy, uregulowania prawne, rejonizacja produkcji ogrodniczej, ocena warunków środowiska, zmianowanie, dobór odmian |
|
Literatura: |
Metodyki integrowanej produkcji - dla wszystkich dostępnych gatunków (najnowsze wersje); Metodyki integrowanej ochrony - dla wszystkich dostępnych gatunków (najnowsze wersje); Aktualne regulacje prawne w UE w zakresie integrowanej i ekologicznej produkcji |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.