Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

MODERN TECHNOLOGIES IN THE VITICULTURE

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: POG-SE>MTV
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: MODERN TECHNOLOGIES IN THE VITICULTURE
Jednostka: KATEDRA OGRODNICTWA
Grupy:
Przedmioty 6 sem., - ogrodnictwo, st. stacjonarne (ERASMUS)
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: angielski
Kierunek:

Ogrodnictwo

Poziom studiów:

I stopnia

Profil:

praktyczny

Rodzaj przedmiotu:

fakultatywny

Semestr studiów:

szósty

Osoba do konaktu:

(tylko po angielsku) dr inż. Marta Czaplicka marta.czaplicka@upwr.edu.pl

Skrócony opis:

Przedmiot obejmuje treści związane z nowymi technologiami napędzającymi sklepy winnic i produkcję wina. Obejmuje wprowadzenie do enologii i przegląd najnowszych rozwiązań w terenie oraz w winnicy.

Pełny opis:

Winorośl - biologia, pochodzenie, odmiana. Wymogi klimatyczne i winorośl. Systemy winnicy. Fizjologiczne zmiany, które występują w owocach. Warunki i metoda zbioru owoców. Laboratoryjne metody oceny dojrzałości winogron. Zasady budowy i eksploatacji nowoczesnych linii technologicznych do produkcji wina. Nowoczesne technologie zbierania, przechowywania i wykorzystania w gospodarstwach winiarskich. Ekonomiczne i prawne aspekty nowoczesnej produkcji wina. Społeczne i zdrowotne aspekty konsumpcji wina. Wpływ wina na zdrowie ludzi.

Literatura:

1. Myśliwiec R. Winorośl. Wydawnictwo Działkowiec, Warszawa 2007.

Sękowski B., Myśliwiec R. 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce. Wydawnictwa Naukowe PWN, Warszawa 1966.

3. Lisek J. Zdrowotność, Plonowanie i Rozmnażanie wybranych genotypów winorośli (Vitis sp. L.) w warunkach Polski. Zeszyty Naukowe ISiK, Skierniewice 2005.

4.Myśliwiec R. Winorośl i wino. PWRiL, Warszawa 2002.

5. Hugh J., Jancis R. Wielki atlas świata win. Buchmann. 2011

Efekty uczenia się:

Wiedza

Student zdobywa wiedzę z zakresu produkcji winogron i technologii produkcji wina. Student zna nowoczesne technologie stosowane w winiarstwie i przetwórstwa wina. Student ma wiedzę z zakresu ekologii i zarządzania środowiskiem potrzebną do włączenia zagadnień środowiskowych do podejmowania decyzji i działalności technologicznej

Może wybrać maszyny i urządzenia związane z produkcją, pakowaniem, sortowaniem i właściwym przechowywaniem owoców i produktów. Student zna przykłady zastosowania nowoczesnych rozwiązań do produkcji owoców i przetwarzania wina. Ma szczegółową wiedzę na temat produkcji owoców i wina, w tym maszyn i urządzeń niezbędnych do produkcji i przechowywania. Student zna i rozumie korzyści ekonomiczne wynikające z zastosowania tych rozwiązań. Ma wiedzę o procesach uprawy winorośli i produkcji wina

Umiejetności

Student potrafi wymienić i zidentyfikować elementy niezbędne do założenia winnicy. Student potrafi wymienić i zidentyfikować maszyny i urządzenia niezbędne do prowadzenia nowoczesnej produkcji winogron. Student ma umiejętność zrozumienia procesów chemicznych zachodzących podczas produkcji wina i ich znaczeń

Student potrafi wykonać proste testy i próby związane ze stanem przetwarzania owoców. Student ma podstawowe umiejętności w pracy laboratoryjnej. Student potrafi planować procesy produkcyjne w winnicy i przetwórstwie winogron. Student stosuje zasady zarządzania jakością w procesie produkcyjnym

Student potrafi wybrać wariant rośliny odpowiedni dla wybranego obszaru klimatycznego, określić najbardziej korzystny system prowadzący winnicę i określić optymalną datę zbioru owoców. Potrafi uwzględnić aspekty ochrony środowiska i środowiska w podejmowaniu decyzji i działaniach technologicznych

Kompetencje społeczne

Student ma świadomość ważności edukacji i samodoskonalenia w dziedzinie inżynierii, produkcji rolnej i rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie.

Student rozumie potrzebę innowacyjnych rozwiązań w wyspecjalizowanych gospodarstwach ogrodniczych, mających na celu produkcję winogron. Student potrafi ocenić ekonomiczny wpływ zastosowania nowoczesnych technologii ogrodnictwa w winnicy. Student rozumie potrzebę prawidłowego usuwania chemikaliów. Student ma świadomość zagrożeń i potrafi ocenić wpływ społeczny swojej działalności gospodarczej w zakresie produkcji rolnej, biorąc pod uwagę jej wpływ na środowisko, a także odpowiedzialność za podjęte decyzje.

Metody i kryteria oceniania:

75% zaliczenie, 25 % praca własna

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)

Okres: 2019-02-20 - 2019-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)

Okres: 2020-03-01 - 2020-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Marta Czaplicka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)

Okres: 2021-03-01 - 2021-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)

Okres: 2022-03-01 - 2022-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)

Okres: 2023-03-01 - 2023-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Marta Czaplicka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2024-03-01 - 2024-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Marta Czaplicka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-6 (2024-10-15)