MODERN TECHNOLOGIES IN THE VITICULTURE
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | POG-SE>MTV |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | MODERN TECHNOLOGIES IN THE VITICULTURE |
Jednostka: | KATEDRA OGRODNICTWA |
Grupy: |
Przedmioty 6 sem., - ogrodnictwo, st. stacjonarne (ERASMUS) |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | angielski |
Kierunek: | Ogrodnictwo |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | praktyczny |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Semestr studiów: | szósty |
Osoba do konaktu: | (tylko po angielsku) dr inż. Marta Czaplicka marta.czaplicka@upwr.edu.pl |
Skrócony opis: |
Przedmiot obejmuje treści związane z nowymi technologiami napędzającymi sklepy winnic i produkcję wina. Obejmuje wprowadzenie do enologii i przegląd najnowszych rozwiązań w terenie oraz w winnicy. |
Pełny opis: |
Winorośl - biologia, pochodzenie, odmiana. Wymogi klimatyczne i winorośl. Systemy winnicy. Fizjologiczne zmiany, które występują w owocach. Warunki i metoda zbioru owoców. Laboratoryjne metody oceny dojrzałości winogron. Zasady budowy i eksploatacji nowoczesnych linii technologicznych do produkcji wina. Nowoczesne technologie zbierania, przechowywania i wykorzystania w gospodarstwach winiarskich. Ekonomiczne i prawne aspekty nowoczesnej produkcji wina. Społeczne i zdrowotne aspekty konsumpcji wina. Wpływ wina na zdrowie ludzi. |
Literatura: |
1. Myśliwiec R. Winorośl. Wydawnictwo Działkowiec, Warszawa 2007. Sękowski B., Myśliwiec R. 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce. Wydawnictwa Naukowe PWN, Warszawa 1966. 3. Lisek J. Zdrowotność, Plonowanie i Rozmnażanie wybranych genotypów winorośli (Vitis sp. L.) w warunkach Polski. Zeszyty Naukowe ISiK, Skierniewice 2005. 4.Myśliwiec R. Winorośl i wino. PWRiL, Warszawa 2002. 5. Hugh J., Jancis R. Wielki atlas świata win. Buchmann. 2011 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Student zdobywa wiedzę z zakresu produkcji winogron i technologii produkcji wina. Student zna nowoczesne technologie stosowane w winiarstwie i przetwórstwa wina. Student ma wiedzę z zakresu ekologii i zarządzania środowiskiem potrzebną do włączenia zagadnień środowiskowych do podejmowania decyzji i działalności technologicznej Może wybrać maszyny i urządzenia związane z produkcją, pakowaniem, sortowaniem i właściwym przechowywaniem owoców i produktów. Student zna przykłady zastosowania nowoczesnych rozwiązań do produkcji owoców i przetwarzania wina. Ma szczegółową wiedzę na temat produkcji owoców i wina, w tym maszyn i urządzeń niezbędnych do produkcji i przechowywania. Student zna i rozumie korzyści ekonomiczne wynikające z zastosowania tych rozwiązań. Ma wiedzę o procesach uprawy winorośli i produkcji wina Umiejetności Student potrafi wymienić i zidentyfikować elementy niezbędne do założenia winnicy. Student potrafi wymienić i zidentyfikować maszyny i urządzenia niezbędne do prowadzenia nowoczesnej produkcji winogron. Student ma umiejętność zrozumienia procesów chemicznych zachodzących podczas produkcji wina i ich znaczeń Student potrafi wykonać proste testy i próby związane ze stanem przetwarzania owoców. Student ma podstawowe umiejętności w pracy laboratoryjnej. Student potrafi planować procesy produkcyjne w winnicy i przetwórstwie winogron. Student stosuje zasady zarządzania jakością w procesie produkcyjnym Student potrafi wybrać wariant rośliny odpowiedni dla wybranego obszaru klimatycznego, określić najbardziej korzystny system prowadzący winnicę i określić optymalną datę zbioru owoców. Potrafi uwzględnić aspekty ochrony środowiska i środowiska w podejmowaniu decyzji i działaniach technologicznych Kompetencje społeczne Student ma świadomość ważności edukacji i samodoskonalenia w dziedzinie inżynierii, produkcji rolnej i rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie. Student rozumie potrzebę innowacyjnych rozwiązań w wyspecjalizowanych gospodarstwach ogrodniczych, mających na celu produkcję winogron. Student potrafi ocenić ekonomiczny wpływ zastosowania nowoczesnych technologii ogrodnictwa w winnicy. Student rozumie potrzebę prawidłowego usuwania chemikaliów. Student ma świadomość zagrożeń i potrafi ocenić wpływ społeczny swojej działalności gospodarczej w zakresie produkcji rolnej, biorąc pod uwagę jej wpływ na środowisko, a także odpowiedzialność za podjęte decyzje. |
Metody i kryteria oceniania: |
75% zaliczenie, 25 % praca własna |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Marta Czaplicka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2023-03-01 - 2023-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Marta Czaplicka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-03-01 - 2024-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Marta Czaplicka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.