Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Analiza fundamentalna i techniczna w gospodarce żywnościowej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: PEK/EŻ-SM>FAFITWGŻ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Analiza fundamentalna i techniczna w gospodarce żywnościowej
Jednostka: KATEDRA EKONOMII STOSOWANEJ
Grupy: Przedmioty 3 sem. - ekonomia-ekonomika gospodarki żywnościowej, st. II-go stopnia
Strona przedmiotu: https://usos.up.wroc.pl/kontroler.php?_action=katalog2/przedmioty/pokazPrzedmiot&prz_kod=PEK%2FE%C5%BB-SM%3EFAFITWG%C5%BB
Punkty ECTS i inne: 6.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)
Kierunek:

Ekonomia

Poziom studiów:

II stopnia

Profil:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

fakultatywny

Semestr studiów:

trzeci

Skrócony opis:

Przedmiot pomaga w pogłębieniu wiedzy i umiejętności związanych z funkcjonowaniem przedsiębiorstw z sektora rolno-spożywczego notowanych na giełdach papierów wartościowych. Studenci zapoznają się z zaawansowanymi metodami wyceny przedsiębiorstw i akcji spółek na przykładach z sektora agrobiznesu. Doskonalenie umiejętności dotyczy analizy fundamentalnej i technicznej i odbywa się na zajęciach o charakterze projektowo-warsztatowym z wykorzystaniem narzędzi informatycznych.

Pełny opis:

Wykorzystanie analizy fundamentalnej w praktyce gospodarczej. Źródła i sposoby pozyskiwania informacji gospodarczych przydatnych w analizie fundamentalnej. Analiza i interpretacja czynników makroekonomicznych i sektorowych wpływających na rozwój gospodarki żywnościowej i przedsiębiorstw działających w jej otoczeniu. Analiza finansowa jako element analizy fundamentalnej. Znaczenie pozafinansowych czynników w ocenie wartości przedsiębiorstw. Analiza techniczna – podstawowe pojęcia. Aplikacje komputerowe w analizie technicznej. Zastosowanie elementów analizy technicznej do podejmowania decyzji inwestycyjnych na przykładach spółek z branży agrobiznesu notowanych na GPW w Warszawie. Wyznaczanie oraz interpretacja trendów. Określanie formacji trendów i ich interpretacja. Wyznaczanie i interpretacja podstawowych wskaźników analizy technicznej oraz budowy świec japońskich. Praktyczne połączenie analizy fundamentalnej i technicznej do oceny wartości przedsiębiorstw agrobiznesu.

Literatura:

Literatura obowiązkowa:

1. Czekała M.: „Analiza fundamentalna i techniczna”. AE, Wrocław 1998 r.

2. Murphy J. J.: „Analiza techniczna rynków finansowych”. PWE, Warszawa 2007 r.

3. Zespół Reuters (praca zbiorowa): „Analiza techniczna – wprowadzenie”. Oficyna Ekonomiczna, Dom Wydawniczy ABC, Kraków 2001.

4. Zasoby edukacyjne Narodowego Banku Polskiego, www.nbportal.pl

5. Portal Stooq.pl, www.stooq.pl

Literatura uzupełniająca:

1. Jagielski A.: „Inwestycje giełdowe. Jak grać i wygrywać”. Helion, Warszawa 2007.

2. Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie, www.gpw.pl

3. Biuro Maklerskie Banku Ochrony Środowiska, www.bossa.pl

Efekty uczenia się:

W zakresie wiedzy

1. Student zapoznaje się z tajnikami wyceny akcji i przedsiębiorstw przy pomocy analizy fundamentalnej i technicznej. E2A_W05

2. Zna procedury z zakresu prowadzenia działalności gospodarczej, formy organizacyjno-prawne oraz rodzaje działalności w agrobiznesie. E2A_W04

3. Posiada wiedzę o wpływie otoczenia makroekonomicznego (krajowego i międzynarodowego) na działalność i wycenę przedsiębiorstw. E2A_W09

W zakresie umiejętności

1. Student potrafi analizować działanie rynków kapitałowych i pracę doradców finansowych. E2A_U01

2. Student posiada umiejętność tworzenia pisemnych opracowań dotyczących organizacji przedsiębiorstw, ich otoczenia, a także oceny wyników ekonomicznych firmy. E2A_U11

3. Student wykorzystuje specjalistyczne oprogramowanie wspomagające analizę techniczną do ograniczania ryzyka w działalności gospodarczej i inwestycyjnej. E2A_U05

W zakresie kompetencji społecznych

1. Student przyjmuje postawę pozwalającą na obiektywne i krytyczne spojrzenie dotyczące działania rynków kapitałowych i pracy doradców finansowych. E2A_K02

2. Student jest gotowy do aktywnego uczestnictwa w debatach gospodarczych i przedstawiania swoich opinii interpretujących różne kwestie gospodarcze. E2A_K09

3. Student współpracuje w zespole przy badaniu procesów zachodzących w otoczeniu zewnętrznym i wewnętrznym przedsiębiorstw. E2A_K03

Metody i kryteria oceniania:

Wiedza: Zaliczenie pisemne

Umiejętności: Ocena przeprowadzonych analiz dostarczonych w formie pisemnej, sprawdzian pisemny dotyczący nabytych umiejętności, ocena ustnej prezentacji

Kompetencje społeczne: Ocena aktywności w trakcie pracy grupowej

Sposób ustalania oceny łącznej z przedmiotu: ocena z ćwiczeń 80% + ocena z wykładów 20%

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Stanisław Minta
Prowadzący grup: Stanisław Minta
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Stanisław Minta
Prowadzący grup: Stanisław Minta
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)