Analiza fundamentalna i techniczna w gospodarce żywnościowej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | PEK/EŻ-SM>FAFITWGŻ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Analiza fundamentalna i techniczna w gospodarce żywnościowej |
Jednostka: | KATEDRA EKONOMII STOSOWANEJ |
Grupy: |
Przedmioty 3 sem. - ekonomia-ekonomika gospodarki żywnościowej, st. II-go stopnia |
Strona przedmiotu: | https://usos.up.wroc.pl/kontroler.php?_action=katalog2/przedmioty/pokazPrzedmiot&prz_kod=PEK%2FE%C5%BB-SM%3EFAFITWG%C5%BB |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Kierunek: | Ekonomia |
Poziom studiów: | II stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Semestr studiów: | trzeci |
Skrócony opis: |
Przedmiot pomaga w pogłębieniu wiedzy i umiejętności związanych z funkcjonowaniem przedsiębiorstw z sektora rolno-spożywczego notowanych na giełdach papierów wartościowych. Studenci zapoznają się z zaawansowanymi metodami wyceny przedsiębiorstw i akcji spółek na przykładach z sektora agrobiznesu. Doskonalenie umiejętności dotyczy analizy fundamentalnej i technicznej i odbywa się na zajęciach o charakterze projektowo-warsztatowym z wykorzystaniem narzędzi informatycznych. |
Pełny opis: |
Wykorzystanie analizy fundamentalnej w praktyce gospodarczej. Źródła i sposoby pozyskiwania informacji gospodarczych przydatnych w analizie fundamentalnej. Analiza i interpretacja czynników makroekonomicznych i sektorowych wpływających na rozwój gospodarki żywnościowej i przedsiębiorstw działających w jej otoczeniu. Analiza finansowa jako element analizy fundamentalnej. Znaczenie pozafinansowych czynników w ocenie wartości przedsiębiorstw. Analiza techniczna – podstawowe pojęcia. Aplikacje komputerowe w analizie technicznej. Zastosowanie elementów analizy technicznej do podejmowania decyzji inwestycyjnych na przykładach spółek z branży agrobiznesu notowanych na GPW w Warszawie. Wyznaczanie oraz interpretacja trendów. Określanie formacji trendów i ich interpretacja. Wyznaczanie i interpretacja podstawowych wskaźników analizy technicznej oraz budowy świec japońskich. Praktyczne połączenie analizy fundamentalnej i technicznej do oceny wartości przedsiębiorstw agrobiznesu. |
Literatura: |
Literatura obowiązkowa: 1. Czekała M.: „Analiza fundamentalna i techniczna”. AE, Wrocław 1998 r. 2. Murphy J. J.: „Analiza techniczna rynków finansowych”. PWE, Warszawa 2007 r. 3. Zespół Reuters (praca zbiorowa): „Analiza techniczna – wprowadzenie”. Oficyna Ekonomiczna, Dom Wydawniczy ABC, Kraków 2001. 4. Zasoby edukacyjne Narodowego Banku Polskiego, www.nbportal.pl 5. Portal Stooq.pl, www.stooq.pl Literatura uzupełniająca: 1. Jagielski A.: „Inwestycje giełdowe. Jak grać i wygrywać”. Helion, Warszawa 2007. 2. Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie, www.gpw.pl 3. Biuro Maklerskie Banku Ochrony Środowiska, www.bossa.pl |
Efekty uczenia się: |
W zakresie wiedzy 1. Student zapoznaje się z tajnikami wyceny akcji i przedsiębiorstw przy pomocy analizy fundamentalnej i technicznej. E2A_W05 2. Zna procedury z zakresu prowadzenia działalności gospodarczej, formy organizacyjno-prawne oraz rodzaje działalności w agrobiznesie. E2A_W04 3. Posiada wiedzę o wpływie otoczenia makroekonomicznego (krajowego i międzynarodowego) na działalność i wycenę przedsiębiorstw. E2A_W09 W zakresie umiejętności 1. Student potrafi analizować działanie rynków kapitałowych i pracę doradców finansowych. E2A_U01 2. Student posiada umiejętność tworzenia pisemnych opracowań dotyczących organizacji przedsiębiorstw, ich otoczenia, a także oceny wyników ekonomicznych firmy. E2A_U11 3. Student wykorzystuje specjalistyczne oprogramowanie wspomagające analizę techniczną do ograniczania ryzyka w działalności gospodarczej i inwestycyjnej. E2A_U05 W zakresie kompetencji społecznych 1. Student przyjmuje postawę pozwalającą na obiektywne i krytyczne spojrzenie dotyczące działania rynków kapitałowych i pracy doradców finansowych. E2A_K02 2. Student jest gotowy do aktywnego uczestnictwa w debatach gospodarczych i przedstawiania swoich opinii interpretujących różne kwestie gospodarcze. E2A_K09 3. Student współpracuje w zespole przy badaniu procesów zachodzących w otoczeniu zewnętrznym i wewnętrznym przedsiębiorstw. E2A_K03 |
Metody i kryteria oceniania: |
Wiedza: Zaliczenie pisemne Umiejętności: Ocena przeprowadzonych analiz dostarczonych w formie pisemnej, sprawdzian pisemny dotyczący nabytych umiejętności, ocena ustnej prezentacji Kompetencje społeczne: Ocena aktywności w trakcie pracy grupowej Sposób ustalania oceny łącznej z przedmiotu: ocena z ćwiczeń 80% + ocena z wykładów 20% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ĆW
ĆW
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Stanisław Minta | |
Prowadzący grup: | Stanisław Minta | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
ĆWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Stanisław Minta | |
Prowadzący grup: | Stanisław Minta | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.