Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy produkcji zwierzęcej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: PEK/EŻ-SL>PPZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy produkcji zwierzęcej
Jednostka: INSTYTUT HODOWLI ZWIERZĄT
Grupy: Przedmioty 3 sem. - ekonomia - ekonomika gospodarki żywnościowej, st i-go stopnia (lic.)
Punkty ECTS i inne: 3.00 LUB 2.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Kierunek:

Ekonomia

Poziom studiów:

I stopnia

Profil:

ogólnoakademicki/praktyczny

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowy

Semestr studiów:

trzeci

Wymagania wstępne:

Biologia.

Skrócony opis:

Przedmiot uwzględnia podstawowe rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich, ważniejsze metody chowu i hodowli bydła, owiec, koni, trzody chlewnej i drobiu oraz nowoczesne technologie produkcji mleka, mięsa, wełny i jaj.

Pełny opis:

Znaczenie gospodarcze produkcji zwierzęcej, udomowienie zwierząt i jego skutki, terminologia zootechniczna, typy użytkowe i rasy zwierząt, nowoczesne technologie produkcji, systemy żywienia i utrzymania zwierząt, organizacja rozrodu i podstawy pracy hodowlanej, odchów młodzieży, systemy jakości żywności, ocena surowców pochodzenia zwierzęcego, uwarunkowania prawne (cross compliance), aspekty ekonomiczne i ekologiczne produkcji zwierzęcej.

Literatura:

1. Kuczaj M. (red.), 2016. „Hodowla zwierząt Organizacja produkcji zwierzęcej”. Wyd. M. Kuczaj Wrocław;

2. Nowicki B. (red.), 2011. „Rasy zwierząt gospodarskich”, Wyd. PWN Warszawa.

Efekty uczenia się:

WIEDZA:

1. Student zna skutki rozwoju chowu wielkostadnego i wpływu różnych poziomów intensyfikacji produkcji na opłacalność produkcji (E_P6S_WK12).

2. Student zna terminologię zootechniczną oraz specyfikę chowu i hodowli ważniejszych gatunków zwierząt gospodarskich (E_P6S_WK13).

3. Student zna nowoczesne technologie produkcji mleka, mięsa, jaj i wełny oraz obowiązujące przepisy prawne w produkcji zwierzęcej (cross compliance) (E_P6S_WK14).

UMIEJĘTNOŚCI:

1. Student prawidłowo posługuje się nomenklaturą zootechniczną, potrafi analizować wpływ istotnych czynników na efekty chowu zwierząt (E_P6S_UW18).

2. Potrafi wykonać i rozwiązać proste zadanie projektowe dotyczące metod chowu zwierząt gospodarskich (E_P6S_UW19).

3. Posiada umiejętność określenia przydatności gatunków zwierząt w produkcji rolniczej celem uzyskiwania jak najwyższej efektywności przedsiębiorstwa w branży rolno-spożywczej (E_P6S_UW20).

KOMPETENCJE SPOŁECZNE:

1. Student rozumie i wykazuje potrzebę uczenia się przez całe życie; wykazuje potrzebę ciągłego aktualizowania, uzupełniania i doskonalenia wiedzy fachowej oraz umiejętności (E_P6S_KK01).

Metody i kryteria oceniania:

WIEDZA: Sprawdzian pisemny, odpowiedź ustna.

UMIEJĘTNOŚCI: Sprawdzian pisemny, odpowiedź ustna, ocena prezentacji pracy (projektu) w PowerPoincie.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE: dyskusja.

Sposób ustalania oceny łącznej z przedmiotu: Podstawą zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie ćwiczeń na ocenę pozytywną. Minimalny zasób wiedzy na zaliczenie wynosi 60%.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)

Okres: 2016-10-01 - 2017-02-14
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marian Kuczaj
Prowadzący grup: Jerzy Akińcza, Maria Chrzanowska, Maciej Dobrowolski, Kamil Duziński, Marian Kuczaj, Piotr Nowakowski, Anna Zielak-Steciwko
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)

Okres: 2017-02-20 - 2017-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marian Kuczaj
Prowadzący grup: Jerzy Akińcza, Maria Chrzanowska, Katarzyna Czyż, Maciej Dobrowolski, Anna Jankowska-Mąkosa, Marian Kuczaj, MARTYNA LASOŃ, ELIZA PIKSA
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marian Kuczaj
Prowadzący grup: Maria Chrzanowska, Katarzyna Czyż, Maciej Dobrowolski, Marzena Janczak, Damian Knecht, Marian Kuczaj, Ewa Walkowicz, Anna Wyrostek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-03
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marian Kuczaj
Prowadzący grup: Marian Kuczaj
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie
Skrócony opis:

Przedmiot uwzględnia podstawowe rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich, ważniejsze metody chowu i hodowli bydła, owiec, koni, trzody chlewnej i drobiu oraz nowoczesne technologie produkcji mleka, mięsa, wełny i jaj.

Pełny opis:

Znaczenie gospodarcze produkcji zwierzęcej, udomowienie zwierząt i jego skutki, terminologia zootechniczna, typy użytkowe i rasy zwierząt, nowoczesne technologie produkcji, systemy żywienia i utrzymania zwierząt, organizacja rozrodu i podstawy pracy hodowlanej, odchów młodzieży, systemy jakości żywności, ocena surowców pochodzenia zwierzęcego, uwarunkowania prawne (cross compliance), aspekty ekonomiczne i ekologiczne produkcji zwierzęcej.

Literatura:

Kuczaj M. (red.), 2016. Hodowla zwierząt - Organizacja produkcji zwierzęcej. Wyd. M. Kuczaj Wrocław;

Nowicki B. (red.), 2011. Rasy zwierząt gospodarskich, Wyd. PWN Warszawa

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marian Kuczaj
Prowadzący grup: Marian Kuczaj
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)