Podstawy produkcji zwierzęcej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | PEK/EŻ-SL>PPZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy produkcji zwierzęcej |
Jednostka: | INSTYTUT HODOWLI ZWIERZĄT |
Grupy: |
Przedmioty 3 sem. - ekonomia - ekonomika gospodarki żywnościowej, st i-go stopnia (lic.) |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
LUB
2.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Ekonomia |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki/praktyczny |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | trzeci |
Wymagania wstępne: | Biologia. |
Skrócony opis: |
Przedmiot uwzględnia podstawowe rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich, ważniejsze metody chowu i hodowli bydła, owiec, koni, trzody chlewnej i drobiu oraz nowoczesne technologie produkcji mleka, mięsa, wełny i jaj. |
Pełny opis: |
Znaczenie gospodarcze produkcji zwierzęcej, udomowienie zwierząt i jego skutki, terminologia zootechniczna, typy użytkowe i rasy zwierząt, nowoczesne technologie produkcji, systemy żywienia i utrzymania zwierząt, organizacja rozrodu i podstawy pracy hodowlanej, odchów młodzieży, systemy jakości żywności, ocena surowców pochodzenia zwierzęcego, uwarunkowania prawne (cross compliance), aspekty ekonomiczne i ekologiczne produkcji zwierzęcej. |
Literatura: |
1. Kuczaj M. (red.), 2016. „Hodowla zwierząt Organizacja produkcji zwierzęcej”. Wyd. M. Kuczaj Wrocław; 2. Nowicki B. (red.), 2011. „Rasy zwierząt gospodarskich”, Wyd. PWN Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA: 1. Student zna skutki rozwoju chowu wielkostadnego i wpływu różnych poziomów intensyfikacji produkcji na opłacalność produkcji (E_P6S_WK12). 2. Student zna terminologię zootechniczną oraz specyfikę chowu i hodowli ważniejszych gatunków zwierząt gospodarskich (E_P6S_WK13). 3. Student zna nowoczesne technologie produkcji mleka, mięsa, jaj i wełny oraz obowiązujące przepisy prawne w produkcji zwierzęcej (cross compliance) (E_P6S_WK14). UMIEJĘTNOŚCI: 1. Student prawidłowo posługuje się nomenklaturą zootechniczną, potrafi analizować wpływ istotnych czynników na efekty chowu zwierząt (E_P6S_UW18). 2. Potrafi wykonać i rozwiązać proste zadanie projektowe dotyczące metod chowu zwierząt gospodarskich (E_P6S_UW19). 3. Posiada umiejętność określenia przydatności gatunków zwierząt w produkcji rolniczej celem uzyskiwania jak najwyższej efektywności przedsiębiorstwa w branży rolno-spożywczej (E_P6S_UW20). KOMPETENCJE SPOŁECZNE: 1. Student rozumie i wykazuje potrzebę uczenia się przez całe życie; wykazuje potrzebę ciągłego aktualizowania, uzupełniania i doskonalenia wiedzy fachowej oraz umiejętności (E_P6S_KK01). |
Metody i kryteria oceniania: |
WIEDZA: Sprawdzian pisemny, odpowiedź ustna. UMIEJĘTNOŚCI: Sprawdzian pisemny, odpowiedź ustna, ocena prezentacji pracy (projektu) w PowerPoincie. KOMPETENCJE SPOŁECZNE: dyskusja. Sposób ustalania oceny łącznej z przedmiotu: Podstawą zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie ćwiczeń na ocenę pozytywną. Minimalny zasób wiedzy na zaliczenie wynosi 60%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marian Kuczaj | |
Prowadzący grup: | Jerzy Akińcza, Maria Chrzanowska, Maciej Dobrowolski, Kamil Duziński, Marian Kuczaj, Piotr Nowakowski, Anna Zielak-Steciwko | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-01-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
ĆWL
ĆWL
ĆWL
ĆWL
ĆWL
ĆWL
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marian Kuczaj | |
Prowadzący grup: | Jerzy Akińcza, Maria Chrzanowska, Katarzyna Czyż, Maciej Dobrowolski, Anna Jankowska-Mąkosa, Marian Kuczaj, MARTYNA LASOŃ, ELIZA PIKSA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
ĆWL
ĆWL
ĆWL
ĆWL
ĆWL
ĆWL
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marian Kuczaj | |
Prowadzący grup: | Maria Chrzanowska, Katarzyna Czyż, Maciej Dobrowolski, Marzena Janczak, Damian Knecht, Marian Kuczaj, Ewa Walkowicz, Anna Wyrostek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
Przejdź do planu
PN WT ĆW
ĆW
ĆW
ĆW
ĆW
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marian Kuczaj | |
Prowadzący grup: | Marian Kuczaj | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie |
|
Skrócony opis: |
Przedmiot uwzględnia podstawowe rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich, ważniejsze metody chowu i hodowli bydła, owiec, koni, trzody chlewnej i drobiu oraz nowoczesne technologie produkcji mleka, mięsa, wełny i jaj. |
|
Pełny opis: |
Znaczenie gospodarcze produkcji zwierzęcej, udomowienie zwierząt i jego skutki, terminologia zootechniczna, typy użytkowe i rasy zwierząt, nowoczesne technologie produkcji, systemy żywienia i utrzymania zwierząt, organizacja rozrodu i podstawy pracy hodowlanej, odchów młodzieży, systemy jakości żywności, ocena surowców pochodzenia zwierzęcego, uwarunkowania prawne (cross compliance), aspekty ekonomiczne i ekologiczne produkcji zwierzęcej. |
|
Literatura: |
Kuczaj M. (red.), 2016. Hodowla zwierząt - Organizacja produkcji zwierzęcej. Wyd. M. Kuczaj Wrocław; Nowicki B. (red.), 2011. Rasy zwierząt gospodarskich, Wyd. PWN Warszawa |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ĆWL
ĆWL
ĆWL
ĆWL
ĆWL
ĆWL
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marian Kuczaj | |
Prowadzący grup: | Marian Kuczaj | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.