Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy produkcji roślinnej 2

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: PEK/EŻ-SL>PPR2-S3P
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy produkcji roślinnej 2
Jednostka: KATEDRA OGRODNICTWA
Grupy: Przedmioty 3 sem. - ekonomia - ekonomika gospodarki żywnościowej, st i-go stopnia (lic.)
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Kierunek:

Ekonomia

Poziom studiów:

I stopnia

Profil:

praktyczny

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowy

Semestr studiów:

trzeci

Wymagania wstępne:

Znajomość biologii na poziomie szkoły średniej.

Skrócony opis:

Treść przedmiotu obejmuje charakterystykę gatunków warzyw i owoców oraz główne informacje o stanie ich produkcji w Polsce. Przygotowanie pola pod uprawę roślin ogrodniczych, zapoznaje studenta z technologiami ich uprawy.

Pełny opis:

Główne informacje o produkcji ogrodniczej w Polsce na tle danych światowych. Klasyfikacja i znaczenie warzyw i owoców dla zdrowia człowieka. Warunki klimatyczne, glebowe, ekonomiczne w rozwoju upraw ogrodniczych. Siedlisko roślin ogrodniczych, podstawy uprawy roli, technologia uprawy przygotowanie materiału siewnego, technologia siewu, pielęgnowanie, zbiór roślin, typy płodozmianów. Technologie uprawy podstawowych grup roślin ogrodniczych − czynniki agrotechniczne kształtujące wielkość i jakość plonów, elementy opłacalności w uprawie roślin ogrodniczych.

Literatura:

• Kołota E., Orłowski A., Biesiada A., Warzywnictwo. AR Wrocław 2007

• Żurawicz E., Pomologia. PWRiL 2003

Efekty uczenia się:

WIEDZA:

1. Student zna charakterystykę produktów ogrodniczych i stan produkcji ogrodniczej (E_P6S_WK13).

2. Analizuje poszczególne zabiegi agrotechniczne oraz ich wpływ na uprawę warzyw i drzew oraz krzewów owocowych (E_P6S_WK13).

UMIEJĘTNOŚCI:

1. Student analizuje podstawowe czynniki charakteryzujące opłacalność produkcji ogrodniczej (E_P6S_UW18).

2. Potrafi zinterpretować dane, opisujące wpływ zjawisk zachodzących w siedlisku na roślinę uprawną na i wykorzystać je w rozwiązywaniu problemów (E_P6S_UW19).

3. Rozpoznaje gatunki ogrodnicze, w tym podstawowe odmiany jabłoni (E_P6S_UW20).

KOMPETENCJE SPOŁECZNE:

1. Student rozumie potrzebę ciągłego doskonalenia wiedzy (E_P6S_KK01).

2. Organizuje i prowadzi pracę w zespole (E_P6S_KK02).

3. Ma świadomość zjawisk zachodzących między czynnikami a produkcją roślin (E_P6S_KK08).

Metody i kryteria oceniania:

WIEDZA: Sprawdzian pisemny i ustny;

UMIEJĘTNOŚCI: Bieżąca ocena wykonywanych zadań, praktyczne rozpoznawanie podstawowych odmian jabłek;

KOMPETENCJE SPOŁECZNE: Ocena pracy indywidualnej i w grupach.

Sposób ustalania oceny łącznej z przedmiotu: ocena z ćwiczeń(50%) i z zaliczenia wykładów (50%).

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-03
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jan Krężel
Prowadzący grup: Jan Krężel, Maria Licznar-Małańczuk, KACPER PARYPA
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie
Skrócony opis:

Treść przedmiotu obejmuje charakterystykę gatunków warzyw i owoców oraz główne informacje o stanie ich produkcji w Polsce. Przygotowanie pola pod uprawę roślin ogrodniczych, zapoznaje studenta z technologiami ich uprawy.

Pełny opis:

Główne informacje o produkcji ogrodniczej w Polsce na tle danych światowych. Klasyfikacja i znaczenie warzyw i owoców dla zdrowia człowieka. Warunki klimatyczne, glebowe, ekonomiczne w rozwoju upraw ogrodniczych. Siedlisko roślin ogrodniczych, podstawy uprawy roli, technologia uprawy przygotowanie materiału siewnego, technologia siewu, pielęgnowanie, zbiór roślin, typy płodozmianów. Technologie uprawy podstawowych grup roślin ogrodniczych − czynniki agrotechniczne kształtujące wielkość i jakość plonów, elementy opłacalności w uprawie roślin ogrodniczych.

Literatura:

Kołota E., Orłowski A., Biesiada A., Warzywnictwo. AR Wrocław 2007

Żurawicz E., Pomologia. PWRiL 2003

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Chohura
Prowadzący grup: Anita Biesiada, Piotr Chohura, Ewelina Gudarowska, Maria Licznar-Małańczuk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)