Podstawy produkcji roślinnej 2
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | PEK/EŻ-SL>PPR2-S3P |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy produkcji roślinnej 2 |
Jednostka: | KATEDRA OGRODNICTWA |
Grupy: |
Przedmioty 3 sem. - ekonomia - ekonomika gospodarki żywnościowej, st i-go stopnia (lic.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Kierunek: | Ekonomia |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | praktyczny |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | trzeci |
Wymagania wstępne: | Znajomość biologii na poziomie szkoły średniej. |
Skrócony opis: |
Treść przedmiotu obejmuje charakterystykę gatunków warzyw i owoców oraz główne informacje o stanie ich produkcji w Polsce. Przygotowanie pola pod uprawę roślin ogrodniczych, zapoznaje studenta z technologiami ich uprawy. |
Pełny opis: |
Główne informacje o produkcji ogrodniczej w Polsce na tle danych światowych. Klasyfikacja i znaczenie warzyw i owoców dla zdrowia człowieka. Warunki klimatyczne, glebowe, ekonomiczne w rozwoju upraw ogrodniczych. Siedlisko roślin ogrodniczych, podstawy uprawy roli, technologia uprawy przygotowanie materiału siewnego, technologia siewu, pielęgnowanie, zbiór roślin, typy płodozmianów. Technologie uprawy podstawowych grup roślin ogrodniczych − czynniki agrotechniczne kształtujące wielkość i jakość plonów, elementy opłacalności w uprawie roślin ogrodniczych. |
Literatura: |
• Kołota E., Orłowski A., Biesiada A., Warzywnictwo. AR Wrocław 2007 • Żurawicz E., Pomologia. PWRiL 2003 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA: 1. Student zna charakterystykę produktów ogrodniczych i stan produkcji ogrodniczej (E_P6S_WK13). 2. Analizuje poszczególne zabiegi agrotechniczne oraz ich wpływ na uprawę warzyw i drzew oraz krzewów owocowych (E_P6S_WK13). UMIEJĘTNOŚCI: 1. Student analizuje podstawowe czynniki charakteryzujące opłacalność produkcji ogrodniczej (E_P6S_UW18). 2. Potrafi zinterpretować dane, opisujące wpływ zjawisk zachodzących w siedlisku na roślinę uprawną na i wykorzystać je w rozwiązywaniu problemów (E_P6S_UW19). 3. Rozpoznaje gatunki ogrodnicze, w tym podstawowe odmiany jabłoni (E_P6S_UW20). KOMPETENCJE SPOŁECZNE: 1. Student rozumie potrzebę ciągłego doskonalenia wiedzy (E_P6S_KK01). 2. Organizuje i prowadzi pracę w zespole (E_P6S_KK02). 3. Ma świadomość zjawisk zachodzących między czynnikami a produkcją roślin (E_P6S_KK08). |
Metody i kryteria oceniania: |
WIEDZA: Sprawdzian pisemny i ustny; UMIEJĘTNOŚCI: Bieżąca ocena wykonywanych zadań, praktyczne rozpoznawanie podstawowych odmian jabłek; KOMPETENCJE SPOŁECZNE: Ocena pracy indywidualnej i w grupach. Sposób ustalania oceny łącznej z przedmiotu: ocena z ćwiczeń(50%) i z zaliczenia wykładów (50%). |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
Przejdź do planu
PN ĆW
ĆW
WT ŚR WYK
CZ ĆW
ĆW
ĆW
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jan Krężel | |
Prowadzący grup: | Jan Krężel, Maria Licznar-Małańczuk, KACPER PARYPA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
|
Skrócony opis: |
Treść przedmiotu obejmuje charakterystykę gatunków warzyw i owoców oraz główne informacje o stanie ich produkcji w Polsce. Przygotowanie pola pod uprawę roślin ogrodniczych, zapoznaje studenta z technologiami ich uprawy. |
|
Pełny opis: |
Główne informacje o produkcji ogrodniczej w Polsce na tle danych światowych. Klasyfikacja i znaczenie warzyw i owoców dla zdrowia człowieka. Warunki klimatyczne, glebowe, ekonomiczne w rozwoju upraw ogrodniczych. Siedlisko roślin ogrodniczych, podstawy uprawy roli, technologia uprawy przygotowanie materiału siewnego, technologia siewu, pielęgnowanie, zbiór roślin, typy płodozmianów. Technologie uprawy podstawowych grup roślin ogrodniczych − czynniki agrotechniczne kształtujące wielkość i jakość plonów, elementy opłacalności w uprawie roślin ogrodniczych. |
|
Literatura: |
Kołota E., Orłowski A., Biesiada A., Warzywnictwo. AR Wrocław 2007 Żurawicz E., Pomologia. PWRiL 2003 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ĆWL
ĆWL
ĆWL
ŚR CZ ĆWL
ĆWL
ĆWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Chohura | |
Prowadzący grup: | Anita Biesiada, Piotr Chohura, Ewelina Gudarowska, Maria Licznar-Małańczuk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.