Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Pracownia magisterska II

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: NZJ-SM>PracMgr2
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Pracownia magisterska II
Jednostka: DZIEKAN WYDZIAŁU BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI
Grupy: Przedmioty 2 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. ii-go stopnia
Punkty ECTS i inne: 4.00 LUB 5.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Kierunek:

Zarządzanie jakością i analiza żywności

Poziom studiów:

II stopnia

Profil:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowy

Semestr studiów:

drugi

Wymagania wstępne:

Chemia nieorganiczna i organiczna, biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności, chemia żywności, analiza żywności, technologie kierunkowe, systemy zarządzania jakością

Skrócony opis:

Przedmiot obejmuje badania związane z realizacja pracy magisterskiej, jest dostosowany indywidualnie dla każdego studenta.

Pełny opis:

Treści kształcenia z zakresu szeroko rozumianego zarządzania jakością żywności i analizy żywności, ze szczególnym uwzględnieniem tematu pracy magisterskiej.

Literatura:

Specjalistyczne pozycje literaturowe, z uwzględnieniem publikacji naukowych z zakresu realizowanej pracy dyplomowej.

Efekty uczenia się:

Student po ukończeniu kursu:

w zakresie wiedzy- zna i rozumie:

- zagadnienia z zakresu systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności oraz nowoczesnych techniki i technologii stosowanych w produkcji i analizie żywności/Obserwacja pracy w laboratorium/NZ_P7S_WG02, NZ_P7S_WG03, NZ_P7S_WG05;

- zasady planowania eksperymentów oraz sposoby weryfikacji metod analitycznych i systemów zarządzania jakością/Obserwacja pracy w laboratorium/NZ_P7S_WG04;

- pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz zasady korzystania z zasobów informacji patentowej/Obserwacja pracy w laboratorium/NZ_P7S_WK07, NZ_P7S_WK09;

W zakresie umiejętności student potrafi:

- zaplanować i przeprowadzić doświadczenia z zakresu realizowanej pracy magisterskiej/obserwacja pracy w laboratorium/NZ_P7S_UW07, NZ_P7S_UO10;

- zastosować nowoczesne techniki analityczne do określenia efektywności prowadzonego procesu/ obserwacja pracy w laboratorium/NZ_P7S_UW01, NZ_P7S_UW04;

- dobierać i odpowiednio wykorzystywać metody statystyczne w celu opracowania uzyskanych wyników/obserwacja pracy w laboratorium/NZ_P7S_UW06;

w zakresie kompetencji społecznych student jest gotów do:

- uwzględniania priorytetów służących realizacji zadań własnych oraz prawnej ochrony własności intelektualnej i przemysłowej oraz praw pokrewnych/ Obserwacja/ pracy w laboratorium/NZ_P7S_KK02;

- wykazania aktywnej i odpowiedzialnej postawy w rozwiązywaniu problemów w zakresie prowadzonych badań/Obserwacja pracy w laboratorium/NZ_P7S_KO04;

- etycznego podejścia do prowadzonych prac badawczych/Obserwacja pracy w laboratorium/NZ_P7S_KR05;

Metody i kryteria oceniania:

Ocena pracy w laboratorium

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 75 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: ZYGMUNT GIL, ANTONI GOLACHOWSKI, ANDRZEJ JARMOLUK, ALICJA KUCHARSKA, ANNA SOKÓŁ-ŁĘTOWSKA, ANTONI SZUMNY, CZESŁAW WAWRZEŃCZYK
Prowadzący grup: AGNIESZKA BARTMAŃSKA, JÓZEFA CHRZANOWSKA, WITOLD GŁADKOWSKI, EWA HUSZCZA, TOMASZ JANECZKO, BOGDAN JAROSZ, JOANNA KOLNIAK-OSTEK, WIESŁAW KOPEĆ, GRAŻYNA KRASNOWSKA, ŻANETA KRÓL-KILIŃSKA, ALICJA KUCHARSKA, WANDA MĄCZKA, JOANNA MIEDZIANKA, AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA, PAULINA NOWICKA, TERESA OLEJNICZAK, ELŻBIETA RYTEL, ANNA SALEJDA, ANNA SOKÓŁ-ŁĘTOWSKA, ANTONI SZUMNY, KATARZYNA WIŃSKA, ANETA WOJDYŁO, EWA ZDYBEL, TOMASZ ZIĘBA, ANNA ŻOŁNIERCZYK
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-3 (2024-06-10)