Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Analiza jakościowa i towaroznawcza żywności pochodzenia roślinnego

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: NZJ-SM>AnJTowŻPRoś
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Analiza jakościowa i towaroznawcza żywności pochodzenia roślinnego
Jednostka: KATEDRA TECHNOLOGII OWOCÓW, WARZYW I NUTRACEUTYKÓW ROŚLINNYCH
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Kierunek:

Zarządzanie jakością i analiza żywności

Poziom studiów:

II stopnia

Profil:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowy

Semestr studiów:

pierwszy

Wymagania wstępne:

ogólna technologia żywności, technologie materiałowe

Skrócony opis:

W trakcie realizacji przedmiotu przedstawiona zostanie wartość odżywcza i charakterystyka jakościowa owoców i warzyw, zbóż i surowców węglowodanowych. Poruszone zostaną zagadnienia związane jakością surowców i półproduktów i produktów finalnych z surowców roślinnych. Omówione zostaną Czynniki surowcowe i technologiczne warunkujące właściwości fizykochemiczne, sensoryczne, wartość odżywczą oraz trwałość produktów roślinnych z owoców i warzyw, zbóż oraz surowców węglowodanowych.

Pełny opis:

Wartość odżywcza owoców i warzyw. Charakterystyka jakościowa owoców i warzyw oraz wybranych grup przetworów z owoców i warzyw. Dojrzałość użytkowa owoców i warzyw. Jakość owoców i warzyw w obrocie handlowym. Przemiany biochemiczne podczas przetwarzania owoców i warzyw modulujące jakość przetworów owocowo-warzywnych. Jakość produktów płynnych i półpłynnych w świetle uregulowań prawnych. Zafałszowania i metody ich wykrywania.

Produkcja i wykorzystanie zbóż. Charakterystyka roślin zbożowych. Budowa, skład chemiczny i wartość technologiczna ziarna. Towaroznawcza ocena kasz i makaronów. Młynarstwo – kontrola procesu produkcji, jakość półproduktów i wyrobów gotowych. Charakterystyka surowców wykorzystywanych w piekarstwie i ciastkarstwie. Piekarstwo i ciastkarstwo– przebieg procesu a jakość wyrobu gotowego.

Charakterystyka cech surowców węglowodanowych, półproduktów i produktów gotowych w przemyśle wytwarzającym cukier z buraka cukrowego, przetwory suszone i smażone z ziemniaka a także wyroby przekąskowe z wykorzystaniem technologii ekstruzji. Metody analityczne stosowane w technologii węglowodanów. Czynniki surowcowe i technologiczne warunkujące właściwości fizykochemiczne, sensoryczne, wartość odżywczą oraz trwałość produktów węglowodanowych.

Literatura:

obowiązkowa:

1. Kędzior W.: Badanie i ocena jakości produktów spożywczych, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 2012;

2. Świderski F., Waszkiewicz-Robak B.: Towaroznawstwo żywności przetworzonej. 2. (red.) z elementami technologii, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2010;

3. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, 2012;

4. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T.: Towaroznawstwo żywności. WSiP, 2010;

5. Flaczyk E., Górecka D., Korczak J.: Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2011;

6. Wiśniewska M., Malinowska E.: Zarządzanie jakością żywności, Systemy. Koncepcje. Instrumenty. Wydawnictwo Difin, Warszawa, 2011;

7. Zestawy norm i przepisów prawnych dotyczących żywności;

uzupełniająca:

1. Artykuły naukowe: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Przegląd zbożowo-młynarski, Przegląd piekarski i cukierniczy, Przemysł Spożywczy, Gazeta Cukrownicza, Żywność.Nauka. Technologia.Jakość, Food Chemistry, Journal of Food Science, Potato Processing International;

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu student:

W zakresie wiedzy

- w stopniu pogłębionym zna nowoczesne techniki i technologie stosowane w produkcji i analizie żywności w aspekcie oceny jakości i bezpieczeństwa produktów/ocena wypowiedzi ustnych, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń,egzamin/NZ_P7S_WG02;

- w stopniu pogłębionym zna metody wykrywania zanieczyszczeń i zafałszowań żywności oraz identyfikacji zagrożeń w łańcuchu żywnościowym/ocena wypowiedzi ustnych, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P7S_WG03;

W zakresie umiejętności student potrafi:

- analizować i interpretować zależności pomiędzy zjawiskami środowiskowymi i zmianami zachodzącymi w surowcach i produktach żywnościowych kształtującymi jakość wyrobu/obserwacja pracy na ćwiczeniach, sprawdziany, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P7S_UW02;

- samodzielnie planować i organizować prace własną oraz zespołową/obserwacja pracy na ćwiczeniach, sprawdziany, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P7S_UO10;

- planować i realizować ścieżkę własnego rozwoju zawodowego, rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i ukierunkowywać innych w tym zakresie/obserwacja pracy na ćwiczeniach, sprawdziany, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P7S_UU11;

W zakresie kompetencji społecznych student jest gotów do:

- wykazania aktywnej, odpowiedzialnej postawy w rozwiązywaniu, identyfikowaniu i rozstrzyganiu problemów w zakresie kształtowania jakości żywności/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi/NZ_P7S_KO04;

- ponoszenia odpowiedzialności zawodowej za prowadzenie prac eksperymentalnych, produkcję żywności oraz stan środowiska/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi/NZ_P7S_KR05;

Metody i kryteria oceniania:

średnia arytmetyczna z zaliczenia ćwiczeń i egzaminu

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)

Okres: 2017-02-20 - 2017-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 45 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: ZYGMUNT GIL, ANNA PĘKSA, ANETA WOJDYŁO
Prowadzący grup: ZYGMUNT GIL, ARTUR GRYSZKIN, EWA PEJCZ, ANNA PĘKSA, ELŻBIETA RYTEL, RADOSŁAW SPYCHAJ, AGNIESZKA TAJNER-CZOPEK, ANETA WOJDYŁO
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)

Okres: 2018-02-19 - 2018-06-14
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 45 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: ZYGMUNT GIL, ANNA PĘKSA, ANETA WOJDYŁO
Prowadzący grup: ZYGMUNT GIL, JOANNA KOLNIAK-OSTEK, AGNIESZKA NEMŚ, PAULINA NOWICKA, EWA PEJCZ, ANNA PĘKSA, RADOSŁAW SPYCHAJ, ANETA WOJDYŁO
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)

Okres: 2019-02-20 - 2019-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 45 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: ZYGMUNT GIL, ANNA PĘKSA, ANETA WOJDYŁO
Prowadzący grup: ZYGMUNT GIL, ARTUR GRYSZKIN, SABINA LACHOWICZ-WIŚNIEWSKA, PAULINA NOWICKA, ANNA PĘKSA, RADOSŁAW SPYCHAJ, ANETA WOJDYŁO
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)

Okres: 2020-03-01 - 2020-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 45 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: ZYGMUNT GIL, ANNA PĘKSA, ANETA WOJDYŁO
Prowadzący grup: ZYGMUNT GIL, ARTUR GRYSZKIN, JOANNA KOLNIAK-OSTEK, PAULINA NOWICKA, ANNA PĘKSA, RADOSŁAW SPYCHAJ, AGATA WOJCIECHOWICZ-BUDZISZ, ANETA WOJDYŁO
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-3 (2024-06-10)