Analiza jakościowa i towaroznawcza żywności pochodzenia roślinnego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NZJ-SM>AnJTowŻPRoś |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Analiza jakościowa i towaroznawcza żywności pochodzenia roślinnego |
Jednostka: | KATEDRA TECHNOLOGII OWOCÓW, WARZYW I NUTRACEUTYKÓW ROŚLINNYCH |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zarządzanie jakością i analiza żywności |
Poziom studiów: | II stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | pierwszy |
Wymagania wstępne: | ogólna technologia żywności, technologie materiałowe |
Skrócony opis: |
W trakcie realizacji przedmiotu przedstawiona zostanie wartość odżywcza i charakterystyka jakościowa owoców i warzyw, zbóż i surowców węglowodanowych. Poruszone zostaną zagadnienia związane jakością surowców i półproduktów i produktów finalnych z surowców roślinnych. Omówione zostaną Czynniki surowcowe i technologiczne warunkujące właściwości fizykochemiczne, sensoryczne, wartość odżywczą oraz trwałość produktów roślinnych z owoców i warzyw, zbóż oraz surowców węglowodanowych. |
Pełny opis: |
Wartość odżywcza owoców i warzyw. Charakterystyka jakościowa owoców i warzyw oraz wybranych grup przetworów z owoców i warzyw. Dojrzałość użytkowa owoców i warzyw. Jakość owoców i warzyw w obrocie handlowym. Przemiany biochemiczne podczas przetwarzania owoców i warzyw modulujące jakość przetworów owocowo-warzywnych. Jakość produktów płynnych i półpłynnych w świetle uregulowań prawnych. Zafałszowania i metody ich wykrywania. Produkcja i wykorzystanie zbóż. Charakterystyka roślin zbożowych. Budowa, skład chemiczny i wartość technologiczna ziarna. Towaroznawcza ocena kasz i makaronów. Młynarstwo – kontrola procesu produkcji, jakość półproduktów i wyrobów gotowych. Charakterystyka surowców wykorzystywanych w piekarstwie i ciastkarstwie. Piekarstwo i ciastkarstwo– przebieg procesu a jakość wyrobu gotowego. Charakterystyka cech surowców węglowodanowych, półproduktów i produktów gotowych w przemyśle wytwarzającym cukier z buraka cukrowego, przetwory suszone i smażone z ziemniaka a także wyroby przekąskowe z wykorzystaniem technologii ekstruzji. Metody analityczne stosowane w technologii węglowodanów. Czynniki surowcowe i technologiczne warunkujące właściwości fizykochemiczne, sensoryczne, wartość odżywczą oraz trwałość produktów węglowodanowych. |
Literatura: |
obowiązkowa: 1. Kędzior W.: Badanie i ocena jakości produktów spożywczych, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 2012; 2. Świderski F., Waszkiewicz-Robak B.: Towaroznawstwo żywności przetworzonej. 2. (red.) z elementami technologii, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2010; 3. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, 2012; 4. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T.: Towaroznawstwo żywności. WSiP, 2010; 5. Flaczyk E., Górecka D., Korczak J.: Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2011; 6. Wiśniewska M., Malinowska E.: Zarządzanie jakością żywności, Systemy. Koncepcje. Instrumenty. Wydawnictwo Difin, Warszawa, 2011; 7. Zestawy norm i przepisów prawnych dotyczących żywności; uzupełniająca: 1. Artykuły naukowe: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Przegląd zbożowo-młynarski, Przegląd piekarski i cukierniczy, Przemysł Spożywczy, Gazeta Cukrownicza, Żywność.Nauka. Technologia.Jakość, Food Chemistry, Journal of Food Science, Potato Processing International; |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student: W zakresie wiedzy - w stopniu pogłębionym zna nowoczesne techniki i technologie stosowane w produkcji i analizie żywności w aspekcie oceny jakości i bezpieczeństwa produktów/ocena wypowiedzi ustnych, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń,egzamin/NZ_P7S_WG02; - w stopniu pogłębionym zna metody wykrywania zanieczyszczeń i zafałszowań żywności oraz identyfikacji zagrożeń w łańcuchu żywnościowym/ocena wypowiedzi ustnych, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P7S_WG03; W zakresie umiejętności student potrafi: - analizować i interpretować zależności pomiędzy zjawiskami środowiskowymi i zmianami zachodzącymi w surowcach i produktach żywnościowych kształtującymi jakość wyrobu/obserwacja pracy na ćwiczeniach, sprawdziany, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P7S_UW02; - samodzielnie planować i organizować prace własną oraz zespołową/obserwacja pracy na ćwiczeniach, sprawdziany, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P7S_UO10; - planować i realizować ścieżkę własnego rozwoju zawodowego, rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i ukierunkowywać innych w tym zakresie/obserwacja pracy na ćwiczeniach, sprawdziany, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P7S_UU11; W zakresie kompetencji społecznych student jest gotów do: - wykazania aktywnej, odpowiedzialnej postawy w rozwiązywaniu, identyfikowaniu i rozstrzyganiu problemów w zakresie kształtowania jakości żywności/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi/NZ_P7S_KO04; - ponoszenia odpowiedzialności zawodowej za prowadzenie prac eksperymentalnych, produkcję żywności oraz stan środowiska/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi/NZ_P7S_KR05; |
Metody i kryteria oceniania: |
średnia arytmetyczna z zaliczenia ćwiczeń i egzaminu |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ZYGMUNT GIL, ANNA PĘKSA, ANETA WOJDYŁO | |
Prowadzący grup: | ZYGMUNT GIL, ARTUR GRYSZKIN, EWA PEJCZ, ANNA PĘKSA, ELŻBIETA RYTEL, RADOSŁAW SPYCHAJ, AGNIESZKA TAJNER-CZOPEK, ANETA WOJDYŁO | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-06-14 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ZYGMUNT GIL, ANNA PĘKSA, ANETA WOJDYŁO | |
Prowadzący grup: | ZYGMUNT GIL, JOANNA KOLNIAK-OSTEK, AGNIESZKA NEMŚ, PAULINA NOWICKA, EWA PEJCZ, ANNA PĘKSA, RADOSŁAW SPYCHAJ, ANETA WOJDYŁO | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ZYGMUNT GIL, ANNA PĘKSA, ANETA WOJDYŁO | |
Prowadzący grup: | ZYGMUNT GIL, ARTUR GRYSZKIN, SABINA LACHOWICZ-WIŚNIEWSKA, PAULINA NOWICKA, ANNA PĘKSA, RADOSŁAW SPYCHAJ, ANETA WOJDYŁO | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ĆW
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ZYGMUNT GIL, ANNA PĘKSA, ANETA WOJDYŁO | |
Prowadzący grup: | ZYGMUNT GIL, ARTUR GRYSZKIN, JOANNA KOLNIAK-OSTEK, PAULINA NOWICKA, ANNA PĘKSA, RADOSŁAW SPYCHAJ, AGATA WOJCIECHOWICZ-BUDZISZ, ANETA WOJDYŁO | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.