Zarządzanie bezpieczeństwem w sytuacjach kryzysowych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NZJ-SI>ZBwSytKryz |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zarządzanie bezpieczeństwem w sytuacjach kryzysowych |
Jednostka: | KATEDRA ROZWOJU FUNKCJONALNYCH PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH |
Grupy: |
Przedmioty 7 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zarządzanie jakością i analiza żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | siódmy |
Wymagania wstępne: | Podstawowa wiedza z zakresu systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności |
Skrócony opis: |
Treści przedmiotu obejmują podstawy zarządzania w sytuacja kryzysowych z uwzględnieniem zagrożeń wynikających z surowców i artykułów żywnościowych, oraz łańcucha produkcji żywności. Omawiane są cywilnoprawne aspekty zarządzania kryzysowego, procedury postępowania z wyrobem niezgodnym i jego wycofywania z rynku, europejski system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt, a także zjawisko terroryzmu żywnościowego oraz system TACCP. |
Pełny opis: |
Podstawowe wiadomości z zakresu pojęć stosowanych w zarządzaniu kryzysowym. Bezpieczeństwo żywności, kultura bezpieczeństwa żywności. Cywilnoprawne aspekty oraz główne fazy zarządzania kryzysowego. Współdziałanie i analiza ryzyka w zarządzaniu kryzysowym. Zagrożenia bezpieczeństwa powszechnego, ze szczególnym uwzględnieniem surowców i produktów żywnościowych oraz etapów łańcucha żywnościowego – zagrożenia żywności wg EFSA. Zagrożenia epidemiologiczne. Zjawisko terroryzmu żywnościowego - system TACCP. Charakterystyka europejskiego system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt (RASFF). Procedury reagowania w sytuacjach kryzysowych, współpraca z jednostkami nadzoru urzędowego. |
Literatura: |
- obowiązkowa: 1. Nepelski M., 2016. Zarządzanie w sytuacja kryzysowych. Dział Wydawnictw i Poligrafii Wyższej Szkoły Policji w Szczytnie; 2. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., 2010. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności – Teoria i praktyka. Wydawnictwo C.H. Beck. Warszawa; 3. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Trziszki, 2009. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu; 4. Wiśniewska M., 2016. Systemowe zarządzanie obroną żywności przed terroryzmem. Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego - uzupełniająca: 1. Przewodnik ochrony i obrony żywności i napojów przed zamierzony atakiem PAS 96:2017 |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu kursu student: w zakresie wiedzy: - posiada podstawową wiedzę z zakresu zarządzania kryzysowego ze szczególnym uwzględnieniem aspektów bezpieczeństwa żywności/ocena wiedzy na podstawie egzaminu pisemnego/NZ_P6S_WK11; - zna obligatoryjne procedury prawne jakie realizują jednostki nadzoru urzędowego, a także podstawy funkcjonowania systemu RASF i TACCP/ocena wiedzy na podstawie egzaminu pisemnego/NZ_P6S_WG07; w zakresie umiejętności - potrafi określić postępowanie w sytuacji , w której żywność stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi/konsumentów/ocena wiedzy na podstawie egzaminu pisemnego/NZ_P6S_UW02; w zakresie kompetencji społecznych - student posiada aktywną postawę w zespołach nadzorujących jakość żywności, a także funkcjonowanie systemów zarządzania jakością/Obserwacja postawy studenta podczas dyskusji w trakcie prowadzenia zajęć/NZ_P6S_KO03; - ma świadomość odpowiedzialności zawodowej oraz znaczenia podejmowanych w sytuacjach kryzysowych działań zaradczych w ochronie zdrowia i życia ludzi/Obserwacja postawy studenta podczas dyskusji w trakcie prowadzenia zajęć/NZ_P6S_KO02; |
Metody i kryteria oceniania: |
ocena z pisemnego egzaminu, udział w dyskusji podczas zajęć |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MAREK SZOŁTYSIK | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | EWA PEJCZ | |
Prowadzący grup: | EWA PEJCZ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | EWA PEJCZ | |
Prowadzący grup: | EWA PEJCZ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.