Zarządzanie bezpieczeństwem żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NZJ-SI>ZARZBEZŻYW |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zarządzanie bezpieczeństwem żywności |
Jednostka: | KATEDRA ROZWOJU FUNKCJONALNYCH PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH |
Grupy: |
Przedmioty 6 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zarządzanie jakością i analiza żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | szósty |
Wymagania wstępne: | Podstawy z zakresu zarządzania jakością, podstawowa wiedza z zakresu higieny i toksykologii żywności oraz prawa żywnościowego, znajomość podstawowych technologii przetwarzania surowców zwierzęcych i roślinnych. |
Skrócony opis: |
Student rozpoznaje rodzaje zagrożeń występujących w żywności, poznaje sposoby ograniczenia ich występowania. Poznaje systemy zarządzania i programy wspierające zapewnienie jakości i bezpieczeństwa żywności (m.in. HACCP, ISO 22000, BRC, IFS). Opracowuje niezbędną dokumentację uwzględniającą wymagania konieczne do zapewnienia bezpieczeństwa żywności. |
Pełny opis: |
Najważniejsze zasady kompleksowego zarządzania. Omówienie treści norm ISO serii 9000, 19011, 22000 oraz ich interpretacja w aspekcie zarządzania jednostką organizacyjną. Audyt i sposoby audytowania. Omówienie i interpretacja rozporządzeń krajowych oraz UE w zakresie bezpieczeństwa żywności. Zasady systemu HACCP. W trakcie ćwiczeń: opracowanie systemu HACCP produkcji wybranego produktu spożywczego, opracowanie procedur i instrukcji systemowych wymaganych do zapewnienia bezpieczeństwa żywności. |
Literatura: |
-obowiązkowa: 1. Gawęcki J, Krejpcio Z.: Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2014; 2. Hamrol A.: Zarządzanie jakością z przykładami. PWN Warszawa, 2013; 3. Zymonik Z., Hamrol A., Grudowski P.: Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2014; 4. Trziszka T.: Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2009.; -uzupełniająca: 1. Karaszewski R.: Nowoczesne koncepcje zarządzania jakością. TNOiK „Dom Organizatora”. Toruń, 2009; 2. Czasopisma: Bezpieczeństwo i Higiena Żywności; ABC Jakości; Problemy Jakości; |
Efekty uczenia się: |
po ukończeniu kursu student: w zakresie wiedzy - zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia dotyczące wdrażania, funkcjonowania i doskonalenia systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, zasady akredytacji i certyfikacji systemów zarządzania jakością/ocena wypowiedzi ustnych, ocena poprawności projektowanych systemów i dokumentów systemowych, egzamin/NZ_P6S_WG07; - wskazuje zagrożenia pochodzenia chemicznego, biologicznego i fizycznego podczas wytwarzania, przetwarzania i przechowywania surowców i produktów spożywczych/ocena wypowiedzi ustnych, ocena poprawności projektowanych systemów i dokumentów systemowych, egzamin/NZ_P6S_WG06; w zakresie umiejętności: - analizuje zagrożenia i wskazuje krytyczne punkty kontrolne w wybranym procesie produkcyjnym/ocena projektówobserwacja pracy na ćwiczeniach, sprawdziany, ocena poprawności opracowań projektowych, egzamin/NZ_P6S _UW07; - potrafi przygotowywać i opracowywać prace pisemne i wystąpienia ustne dotyczące zagadnień z zakresu zarządzania jakością oraz posiada umiejętność uzasadnienia swojego stanowiska/ocena projektów, obserwacja pracy na ćwiczeniach, sprawdziany, ocena poprawności opracowań projektowych, egzamin/NZ_P6S _UK11; - w zakresie kompetencji społecznych: - wykazuje aktywną postawę w rozwiązywaniu problemów związanych z zarzadzaniem jakością i bezpieczeństwem żywności/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych, analiza prac pisemnych/NZ_P6S _KO04; - jest gotów do wykorzystania posiadanej wiedzy i do krytycznej analizy danych w rozwiązywaniu różnych problemów z zakresu zarządzania jakością oraz do zasięgania w tym celu opinii ekspertów/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych, analiza prac pisemnych/NZ_P6S _KK01; |
Metody i kryteria oceniania: |
średnia arytmetyczna z zaliczenia ćwiczeń i egzaminu |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 20 godzin
Konsultacje, 10 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA SALEJDA | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie Konsultacje - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA SALEJDA | |
Prowadzący grup: | MONIKA MAZUR, ANNA SALEJDA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 20 godzin
Wykład e-learning, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA SALEJDA | |
Prowadzący grup: | ANNA SALEJDA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie Wykład e-learning - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.