Walidacja metod analitycznych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NZJ-SI>WalidMetAn |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Walidacja metod analitycznych |
Jednostka: | KATEDRA ROZWOJU FUNKCJONALNYCH PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH |
Grupy: |
Przedmioty 7 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zarządzanie jakością i analiza żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | siódmy |
Wymagania wstępne: | wiedza z zakresu metod oceny jakości żywności, podstawy prawa żywnościowego |
Skrócony opis: |
Student poznaje sposoby zapewnienia jakości wyników badań stosowanych w laboratoriach analitycznych. Student rozróżnia etapy procesu walidacji metod analitycznych. Poznaje i identyfikuje narzędzia wykorzystywane w procesie walidacji. Definiuje pojęcia związane z procesem walidacji. Zapoznaje się i opracowuje procedury procesu walidacji metod analitycznych. Przeprowadza pomiary i obliczenia. Sporządza raport z przeprowadzonego procesu walidacji metod analitycznych. |
Pełny opis: |
Techniki analityczne stosowane w ocenie jakości żywności. Standardy jakości w laboratoriach badawczych. Determinanty jakości wyników badań. Podstawowe definicje związane z procesem walidacji metod badawczych. Etapy procesu walidacji. Spójność pomiarowa. Szacowanie niepewności pomiarów analitycznych. Badania między-laboratoryjne. Wyznaczanie precyzji, powtarzalności i odtwarzalności. Dokumentacja procesu walidacji metod badawczych. Akredytacja laboratoriów. |
Literatura: |
obowiązkowa: 1. Pasławski P.: Wymagania techniczne normy PN-EN ISO/IEC 17025 w praktyce laboratoryjnej, 2012; 2. Michalski R., Mytych J.: Akredytacja laboratoriów badawczych według normy PN-EN ISO/IEC 17025, 2008; 3. PN-EN ISO/IEC 17025:2005. Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących. 4. Hyk W., Stołek Z.: Analiza statystyczna w laboratorium, 2015; 5. Konieczka P., Namieśnik J.: Ocena i kontrola jakości wyników pomiarów analitycznych, 2007; 6. Swartz M.E., Krull I.S.: Handbook of Analytical Validation, 2012; uzupełniajaca: 1. Czasopisma: Zarządzanie Jakością, Problemy Jakości, Laboratorium i inne branżowe; |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy - zna i rozumie w zaawansowanym stopniu sposoby walidacji metod badawczych/Ocena wypowiedzi, ocena poprawności wykonanych projektów, egzamin/NZ_P6S_WG05; - zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia dotyczące zasady akredytacji systemów zarządzania jakością w laboratoriach badawczych/Ocena wypowiedzi, ocena poprawności wykonanych projektów, egzamin/NZ_P6S_WG07; W zakresie umiejętności - posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi regułami (prawnymi, zawodowymi) w celu rozwiązywania konkretnych zadań z zakresu zarządzania jakością i analizy żywności/obserwacja pracy na ćwiczeniach, ocena poprawności przygotowanych projektów/NZ_P6S _UW02; - potrafi przygotowywać i opracowywać prace pisemne i wystąpienia ustne dotyczące zagadnień z zakresu zarządzania jakością i analizy żywności oraz posiada umiejętność uzasadnienia swojego stanowiska/obserwacja pracy na ćwiczeniach, ocena poprawności przygotowanych projektów/NZ_P6S _UK11; W zakresie kompetencji społecznych - wykazuje aktywną postawę w rozwiązywaniu problemów związanych z zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem żywności/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych, analiza prac pisemnych/NZ_P6S _KO03; - jest gotów do wykorzystania posiadanej wiedzy i do krytycznej analizy danych w rozwiązywaniu różnych problemów z zakresu zarządzania jakością i analizy żywności oraz do zasięgania w tym celu opinii ekspertów/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych, analiza prac pisemnych/NZ_P6S _KK01; |
Metody i kryteria oceniania: |
średnia arytmetyczna z zaliczenia ćwiczeń i egzaminu |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 24 godzin
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA SALEJDA | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA SALEJDA | |
Prowadzący grup: | ANNA SALEJDA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA SALEJDA | |
Prowadzący grup: | ŁUKASZ BOBAK, ANNA SALEJDA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA SALEJDA | |
Prowadzący grup: | ANNA SALEJDA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA SALEJDA | |
Prowadzący grup: | ŁUKASZ BOBAK, ANNA SALEJDA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA SALEJDA | |
Prowadzący grup: | ŁUKASZ BOBAK, ANNA SALEJDA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.