Seminarium inżynierskie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NZJ-SI>SemInz |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium inżynierskie |
Jednostka: | DZIEKAN WYDZIAŁU BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI |
Grupy: |
Przedmioty 7 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zarządzanie jakością i analiza żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | siódmy |
Wymagania wstępne: | operacje jednostkowe w przetwarzaniu i utrwalaniu żywności, zasady wdrażania i funkcjonowania systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, metody/techniki analizy żywności, warunki ich stosowania i sposoby walidacji |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest analiza, opracowanie i prezentacja aktualnego stanu wiedzy, założeń oraz projektu, będącego tematem pracy inżynierskiej. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia związane są z problematyką określoną tematami prac inżynierskich oraz zasadami jej realizacji. |
Literatura: |
obowiązkowa: 1. Specjalistyczne pozycje literaturowe, z uwzględnieniem publikacji naukowych z zakresu realizowanej pracy dyplomowej. 2. Patenty na wynalazki 3. Normy ISO, PN 4. Prawne źródła dotyczące uwarunkowań produkcji żywności uzuełniajaca: 1. Źródła internetowe dotyczące aparatury chemicznej i technologicznej i aktualizacji prawa żywnościowego. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy zna i rozumie: - typowe technologie otrzymywania różnych produktów żywnościowych i ich wpływ na ich jakość/Ocena przygotowania prezentacji części literaturowej dotyczącej pracy dyplomowej /NZ_P6S _WG04, NZ_P6S _WG05; - metody rozwiązywania problemów inżynierskich z zakresu zarządzania jakością i analizy żywności/Ocena przygotowania prezentacji części literaturowej dotyczącej pracy dyplomowej /NZ_P6S _WG06, NZ_P6S _WG07; - zagadnienia prawne i społeczne związane z kierunkiem zarządzanie jakością i analiza żywności/Ocena przygotowania prezentacji części literaturowej dotyczącej pracy dyplomowej /NZ_P6S _WK11, NZ_P6S _WK12; W zakresie umiejętności student potrafi: - wyszukiwać i zrozumieć informacje pochodzące z różnych źródeł/sposób przygotowania prezentacji części literaturowej dotyczącej pracy dyplomowej; ocena opracowania założeń pracy inżynierskiej, sposób prezentacji/NZ_P6S _UW02, NZ_P6S _UW04; - dobierać i wykorzystywać odpowiednie technologie przetwarzania żywności oraz metody i techniki analizy żywności i zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności/sposób przygotowania prezentacji części literaturowej dotyczącej pracy dyplomowej; ocena opracowania założeń pracy inżynierskiej, sposób prezentacji/NZ_P6S _UW03, NZ_P6S _UW05, NZ_P6S _UW07; - samodzielnie opracować zagadnienie projektowe wykorzystując dostępne dane literaturowe z poszanowaniem praw autorskich oraz zaprezentować je publicznie/sposób przygotowania prezentacji części literaturowej dotyczącej pracy dyplomowej; ocena opracowania założeń pracy inżynierskiej, sposób prezentacji/ NZ_P6S _UK11; W zakresie kompetencji społecznych student jest gotów do: - krytycznej oceny własnej wiedzy i aktualizowania wiedzy o nowe osiągnięcia z dziedziny zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności oraz analizy żywności/ Ocena udziału w dyskusji/ NZ_P6S _WKK01, NZ_P6S _WKO02; - myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy/Ocena udziału w dyskusji/NZ_P6S _WKO04; |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena przygotowania prezentacji 50%, ocena wystąpienia 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA PĘKSA, TADEUSZ SZMAŃKO | |
Prowadzący grup: | JOANNA KAWA-RYGIELSKA, ANNA PĘKSA, TADEUSZ SZMAŃKO | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Seminarium - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
![]() |
Typ zajęć: |
Seminarium, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA PĘKSA | |
Prowadzący grup: | JOANNA KAWA-RYGIELSKA, ANNA PĘKSA, ALEKSANDRA ZAMBROWICZ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Seminarium - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Seminarium, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JOANNA KAWA-RYGIELSKA, MAŁGORZATA KORZENIOWSKA | |
Prowadzący grup: | JOANNA KAWA-RYGIELSKA, MAŁGORZATA KORZENIOWSKA, JAN OSZMIAŃSKI, ANNA PĘKSA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Seminarium - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Seminarium, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA PĘKSA, ALEKSANDRA ZAMBROWICZ | |
Prowadzący grup: | ANNA PĘKSA, ALEKSANDRA ZAMBROWICZ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Seminarium - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Seminarium, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ALEKSANDRA ZAMBROWICZ, TOMASZ ZIĘBA | |
Prowadzący grup: | ALEKSANDRA ZAMBROWICZ, TOMASZ ZIĘBA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Seminarium - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Seminarium, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ALEKSANDRA ZAMBROWICZ, TOMASZ ZIĘBA | |
Prowadzący grup: | ALEKSANDRA ZAMBROWICZ, TOMASZ ZIĘBA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Seminarium - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.